نخست وزیر ژاپن روابط عمیقی با سران جمهوری اسلامی دارد و مایل است با استفاده از این روابط زمینه مذاکره واشنگتن با تهران را فراهم کند. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از علاقه نخست وزیر ژاپن برای میانجیگری در روابط پرتش ایران و آمریکا حمایت کرد.

دوشنبه ۲۷ مه/ ۶ خرداد، توکیو: دیدار و گفت‌وگوی شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن با دونالد ترامچ، رئیس جمهوری آمریکا

دوشنبه ۲۷ مه/ ۶ خرداد رئیس جمهوری آمریکا و بانو ابتدا به دیدار امپراطور ژاپن رفتند و سپس بلافاصله سه موضوع مهم را در دستور گفت‌وگوهای خود قرار دادند: تنش ایران و آمریکا، تعرفه‌های گمرکی برای واردات خودرو از ژاپن و سرانجام: تنش با کره شمالی.

میانجیگری توکیو در روابط واشنگتن با تهران

رئیس جمهوری آمریکا در یک نشست خبری در کاخ آکاساکا اعلام کرد که از میانجیگری توکیو در روابط واشنگتن با تهران استقبال می‌کند:

«می‌دانم که نخست‌وزیر و ژاپن روابط خوبی با ایران دارند. ببینیم چه می‌شود. نخست‌وزیر با من در این باره صحبت کرد و من فکر می کنم ایران خواستار گفت‌وگوست. اگر آن‌ها بخواهند گفت‌وگو کنند، ما هم مایلیم گفت‌وگو کنیم. هیچکس دلش نمی‌خواهد ببیند اتفاقات وحشتناکی می‌افتد. به ویژه من.»

سفر شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن به تهران در ژوئن سال جاری (خرداد و تیر) به روند گفت‌وگوها با رئیس جمهوری آمریکا در توکیو بستگی دارد. محمد جواد ظریف وزیر خارجه  ایران اواخر مه/ اردیبهشت در سفر به ژاپن با شینزو آبه دیدار و گفت وگو کرده بود. پیش از این سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرده بود که روحانی رسماً از آبه دعوت کرده به تهران سفر کند، نخست‌وزیر ژاپن اما در پاسخ گفته در زمان مناسب این سفر انجام می‌شود. اگر سفر  آبه به ایران تحقق یابد، برای نخستین بار از پیروزی انقلاب تاکنون یک نخست وزیر ژاپن به تهران سفر می‌کند.در سال ۱۹۷۸ (۱۳۵۷) تاکئو فوکودا نخست وزیر وقت ژاپن به ایران سفر کرده بود.

نخست‌وزیر ژاپن در نشست خبری مشترک با رئیس جمهوری آمریکا یک بار دیگر با اعلام حمایت ژاپن از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) گفت:

«ما موضع خود را درباره برجام اعلام کرده‌ایم. صلح و ثبات در غرب آسیا برای ژاپن، آمریکا و تمام جهان مهم است. ژاپن از هر کاری که بتواند برای ارتقای صلح و ثبات در منطقه انجام دهد، دریغ نمی‌کند. همکاری نزدیکی با آمریکا خواهیم داشت تا تنش‌ با ایران را کاهش دهیم. این تنش‌ها نباید به درگیری مسلحانه بینجامد.»

مازاد تجاری ژاپن و شبه‌جزیره کره

مازاد تجاری ژاپن با ایالات متحده بالغ بر ۷۲۳ میلیارد ین (شش میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار ) است. ترامپ اعلام کرده که قصد دارد تراز تجاری دو کشور را تنظیم کند. رئیس جمهوری آمریکا در نشست خبری کاخ آکاساکا گفت:

«فکر می‌کنم احتمالاً تا ماه اوت [مرداد] برخی چیزها را که برای هر دو کشور خوب هستند اعلام کنیم. ژاپن تجارت زیادی با ما انجام داده و ما هم می‌خواهیم قدری با ژاپن تجارت کنیم.»

رئیس جمهوری آمریکا در نشست خبری یاد شده همچنین اعلام کرد که به زودی بحران هسته‌ای در شبه‌جزیره کره نیز از میان برداشته می‌شود:

«امکان دارد درست بگویم یا غلط. اما احساس می‌کنم راه درازی رفته‌ایم. آزمایش موشکی انجام نشد. آزمایش اتمی هم انجام نشد.»

کره شمالی از زمان آغاز گفت‌وگوهای خلع سلاح هسته‌ای، موشک‌های بالستیک با برد بلند را آزمایش نکرده است. اما اوایل ماه جاری چند موشک بالستیک با برد کوتاه آزمایش کرد. جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید پیونگ یانگ را به نقض قطعنامه‌های شورای امنیت متهم کرد. پیونگ یانگ هم بولتون را به جنگ‌افزوزی متهم کرد و رسماً اعلام کرد که او «محصول اشتباه طبیعت» است.

ترامپ در نشست خبری کاخ آکاساکا گفت:

«ببینیم چه می‌شود. بین ایالات متحده و کره شمالی احترام خوب و عمیقی به وجود آمده. ببینیم چه اتفاقی می‌افتد.»

رئیس جمهوری آمریکا در پایان سفر خود به ژاپن اعلام کرد که قرار شده ایالات متحده قراردادی برای فروش ۱۰۵ فروند جنگنده «اف-۳۵» با ژاپن منعقد کند. علاتوه بر این آمریکا و ژاپن قصد دارند برنامه تازه‌ای برای همکاری‌های نظامی آغاز کنند که هدف آن نخست سفر به ماه و سپس سفر به مریخ است.

پانویس:

این گزارش با اطلاعات تازه به روز شد

بیشتر بخوانید: