حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران شامگاه شنبه چهارم خرداد در دیدار با «جمعی از فعالان رسانه‌ای»، شرایط اقتصادی ایران را «ویژه»، «جنگی» و غیرقابل قیاس با گذشته خواند و دوباره خواستار افزایش «اختیارات رئیس دولت» در «شرایط ویژه» شد.

حسن روحانی، رئیس دولت جمهوری اسلامی ایران

به گزارش خبرگزاری رسمی دولت جمهوری اسلامی (ایرنا)، روحانی بدون بیان جزئیات«کم‌کاری و نقص» اقدامات دولت در برخی حوزه‌ها را پذیرفت، اما این نقص را ناشی از «در اختیار نداشتن» همه اختیاراتی که قانون اساسی به رئیس دولت داده، دانست.

او با بیان اینکه«اگر قانون اساسی اجرا شود، دولت اختیارات کافی دارد»، شرایط حاکم بر ایران را «غیرعادی» توصیف کرد و گفت: «شرایط جنگ با شرایط عادی تفاوت دارد و در ۸ سال دفاع مقدس تمام اختیارات در شورای عالی پشتیبانی جنگ جمع شده بود».

رئیس دولت جمهوری اسلامی در ادامه از جلسه مشترک با رهبر جمهوری اسلامی همزمان با  آغاز دور تازه تحریم‌ها خبر داد و گفت که  از رهبر جمهوری اسلامی خواسته تا «در شرایط جنگی، فرماندهی را برعهده بگیرد»، اما به گفته روحانی، علی خامنه‌ای در پاسخ گفته است: «خودتان فرماندهی را برعهده بگیرید».

حسن روحانی ۳۱ اردیبهشت نیز در اظهاراتی اختیارات رئیس دولت برای آنچه که «شرایط جنگی» عنوان کرد، را ناکافی دانسته بود. عباسعلی کدخدایی عضو شورای نگهبان قانون اساسی جمهوری اسلامی اما در پاسخ به این اظهارات، در توئیتر نوشت: «روسای جمهور ادوار مختلف، طبق قانون اساسی اختیارات وسیعی داشته‌اند، و در این دوره نیز اختیارات بیشتری متناسب با شرایط کشور تفویض شده است. آیا از ظرفیت این اختیارات گسترده برای حل مشکلات استفاده شده است؟».

او همچنین در پاسخ به پرسش یکی از حاضران در نشست، مبنی بر استفاده از اصل ۵۳ قانون اساسی و همه‌پرسی در باره برنامه هسته‌ای، گفت که قبلا در سال ۱۳۸۳ این موضوع را با رهبر جمهوری اسلامی مطرح کرده و علی خامنه‌ای نیز «استفاده از این اصل را خوب دانسته و قبول کردند».

روحانی اما گفت که «در باره زمان اجرای همه‌پرسی مطلبی عنوان نشد و پس از آن هم دولت تغییر کرد و روند به شکل دیگری ادامه یافت».

او سپس مدعی شد که جریان‌هایی در «داخل کشور» به دنبال بی‌اعتبار کردن دولت هستند تا «در انتخابات آتی مجلس حامیان دولت ‌نتوانند به مجلس شورای اسلامی راه یابند و یا اینکه برخی معتقدند با فشار به دولت و ناچیز شمردن تلاش‌ها می‌توانند دو سال آینده در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شوند».

روحانی بدون اشاره به نام گروه یا جریان‌های سیاسی که به گفته او این شیوه را در پیش گرفته‌اند، این رویکرد را «بزرگ‌ترین خیانت به تاریخ و ملت ایران» خواند.

او همانند دیگر سخنانش این بار نیز دستاوردهای دولت را «مهم» عنوان کرد و تنها سه روز پس از ابراز نارضایتی خامنه‌ای از توافق هسته‌ای، این توافق و خارج نشدن دولت ایران از توافق را «پیروزی بزرگ» خواند.

رئیس دولت جمهوری اسلامی در بخش دیگری از اظهاراتش، شرایط اقتصادی را «غیرقابل مقایسه» با هر دوره دیگری توصیف کرد و گفت: «اینکه کشتی باری ایرانی برای ۱۰ روز نتوانسته در یکی از بنادر کشورها پهلو بگیرد و بار خود را خالی کند، در تاریخ ایران بی‌سابقه است. وزارت خارجه آمریکا برای یک کشتی مرتب با آن کشور کوچک در تماس است و این امر در ۴۰ سال گذشته بی سابقه بوده است و اینکه یک نفتکش ایرانی برای رساندن نفت به صورت مداوم تحت تعقیب ماهواره‌ها و رصد قرار دارد در طول ۴۰ سال گذشته سابقه نداشته است».

روحانی اما به مانند دیگر مقام‌های ارشد و نظامیان ایران مدعی شد که «امریکا نمی‌تواند ایران را به زانو درآورد» و «مردم با وجود کوچک شدن سفره‌ها دست از حمایت نظام برنمی‌دارند و به مسئولین و حاکمان اعتماد دارند».


در همین زمینه: