وزیر خارجه ایران از رئیس جمهوری آمریکا به دلیل توییت شبانه‌ او که ایران را تهدید کرده بود «اگر بخواهد بجنگد، رسماً به پایان می‌رسد» انتقاد کرد. ظریف به ترامپ توصیه کرد اگر خواهان مذاکره است احترام بگذارد. این روش است که جواب می‌دهد. ترامپ تأکید کرد که او هم کسی نیست که در پی جنگ با ایران باشد. در همان حال مقتدی صدر به گروه‌های شیعه تحت حمایت ایران در عراق هشدار داد که عراق را به صحنه درگیری ایران و آمریکا بدل نکنند.

کاخ سفید (عکس: آرشیو)

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران دوشنبه ۲۰ مه/ ۳۰ خرداد با انتشار پیامی در توییتر نوشت:

«دونالد ترامپ با تحریک تیم ب، امیدوار به دستیابی به چیزی است که اسکندر (مقدونی)، چنگیز (خان) و دیگر غاصبان نتوانستند به آن دست یابند. ایران برای هزاران سال پابرجا باقی مانده است اما غاصبان همه کنار رفتند.»

ظریف در ادامه این پیام نوشت:

«تروریسم اقتصادی و طعنه‌زدن درباره نسل‌کشی باعث “پایان دادن به ایران” نخواهد شد. هرگز یک ایرانی را تهدید نکنید. احترام بگذارید، این روش (احترام گذاشتن) جواب می‌دهد.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا بارها ایران را به میز مذاکره دعوت کرده است. آخرین بار چهارشنبه ۱۵ مه/ ۱۵ فروردین با انتشار پیامی در توییتر ترامپ اطمینان داده بود که ایران سرانجام خواهان گفت‌وگو می‌شود.

رئیس جمهوری آمریکا صبح دوشنبه ۲۰ مه/ ۳۰ اردیبهشت در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز گفت:

«توافقی که باراک اوباما با ایران امضا کرد وحشتناک بود. این توافق میلیاردها دلار پول نقد در اختیار ایران گذاشت.»

ترامپ سپس در ادامه این گفت‌وگو یک بار دیگر تأکید کرد که خواهان جنگ با ایران نیست:

«من کسی نیستم که وارد جنگ شوم. من به دنبال جنگ با ایران نیستم اما ما همچنین نمی‌خواهیم ایران سلاح هسته‌ای داشته باشد، به آنها اجازه چنین کاری را نخواهم داد، اگر من بخواهم با ایران وارد جنگ شوم آن جنگ اقتصادی خواهد بود.»

ماجرای توییت شبانه ترامپ چه بود؟

شامگاه گذشته همزمان با شلیک یک گلوله کاتیوشا (یا راکت. هنوز معلوم نیست) به محله سبز بغداد در حوالی سفارتخانه آمریکا در این شهر، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد:

«اگر ایران بخواهد بجنگد، این پایان رسمی ایران خواهد بود. دیگر هرگز ایالات متحده را تهدید نکنید.»

همزمان با انتشار این پیام جلسه شورای امنیت کاخ سفید هم برای بررسی شلیک گلوله کاتیوشا به محله سبز بغداد برگزار شده بود. اما ظاهراً پیام رئیس جمهوری آمریکا به این حادثه ربط نداشته است. متیو گرتز، عضو ارشد گروه دولتی «رسانه برای آمریکا مهم است» ادعا می‌کند که رئیس جمهوری آمریکا این پیام را تخت تأثیر گزارش فاکس‌نیوز ( ساعت ۴:۱۶ به وقت محلی) درباره تهدید ایران صادر کرده است. (پیام ترامپ تنها ۹ دقیقه بعد از این گزارش صادر شد) گرتز به دو پیام بعدی ترامپ استناد می‌کند که آن‌ها هم تحت تأثیر گزارش فاکس‌نیوز نوشته شده‌اند.

هشدار مقتدی صدر

در همان حال مقتدی صدر، روحانی متنفذ عراقی دوشنبه ۲۰ مه/ ۳۰ اردیبهشت  هشدار داد که در صورت درگیری نظامی بین ایران و آمریکا، عراق هم ممکن است ناخواسته به صحنه این جنگ تبدیل شود و خسارات زیادی ببیند.

بیانیه صدر چند ساعت بعد از اصابت یک گلوله کاتیوشا به حدود یک کیلومتری سفارتخانه آمریکا در بغداد منتشر شد. پلیس عراق در حال بررسی این حادثه است و جزئیات آن را هنوز اعلام نکرده. یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت ایالات متحده چنین حملاتی را تحمل نمی‌کند و با عزم راسخ به این حملات پاسخ می‌دهد و همچنین به گفته این سخنگو، مسئولیت این حمله با ایران است، اگر «شبه‌نظامیان نیابتی یا عناصر وابسته به آن‌ها این حملات را انجام داده باشند.»

مقتدی صدر در بیانیه‌ای که به مناسبت این حادثه منتشر کرد، گفت هر گروه یا حزب سیاسی که عراق را درگیر جنگ ایران و آمریکا کند، «دشمن مردم عراق» محسوب می‌شود. قیس الخزعلی، رهبر «عصائب اهل الحق»، بزرگ‌ترین گروه شیعه تحت حمایت ایران هرگونه «عملیاتی را که به بهانه‌ای برای جنگ با ایران» تبدیل شود، رد کرده است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس نیروی دریایی آمریکا بلافاصله بعد از حمله به محله سبز بغداد اعدام کرد که ناوگروه یو اس اس آبراهام لینکلن در دریای عربی تمریناتی را برای «خنثی کردن تهدید ایران» انجام داد. اهداف هوا به هوا و تغییر آرایش جنگی بخشی از این تمرینات نظامی است.

آخرین اظهار نظر یک مقام ایرانی در مورد تنش میان آمریکا و ایران گفته فرمانده سپاه پاسداران است. سرلشکر حسین سلامی در روز یکشنبه در یک مراسم نظامی گفت:

«ما به‌دنبال جنگ نیستیم اما از جنگ هم نمی‌ترسیم اما در مقابل ما دشمنان اراده جنگ ندارند و از جنگیدن می‌ترسند.»

بیشتر بخوانید: