همزمان با درخواست قانون‌گذاران آمریکایی از کاخ سفید برای مشخص کردن ماهیت  «تهدید ایران»، نشانه‌هایی از تلاش برای کاهش سطح تنش‌ها در ایران هم مشاهده می‌شود. رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی پیشنهاد داد میز قرمزی در عراق یا قطر تشکیل شود. یک نماینده جبهه پایداری در مجلس هشدار داد که نباید گمان کرد دشمن برتری نظامی ندارد. احمد علم‌الهدی هم در نماز جمعه مشهد با صراحت اعلام کرد که ایران اهل جنگ نیست. در همان حال ترامپ از سردرگمی مسئولان جمهوری اسلامی اظهار خشنودی کرد.

پایگاه نظامی العدید قطر. بمب‌افکن‌های راهبردی آمریکا در این پایگاه مستقرند (عکس: آرشیو)

رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی خواهان تشکیل یک میز قرمز برای جلوگیری از درگیری نظامی بین ایران و آمریکا در خاورمیانه شد. حشمت‌الله فلاحت‌پیشه جمعه ۲۷ اردیبهشت با انتشار پیامی در توئیتر نوشت:

«بالاترین مقامات ایران و آمریکا جنگ را رد کرده‌اند اما بازیگران ثالثی برای ویران کردن بخش بزرگی از دنیا عجله دارند. باید یک میز قرمز در عراق یا قطر از مسئولان دو طرف تشکیل شود. کار ویژه این میز مدیریت تنش است.»

بعد از ظهر پنجشنبه ۱۶ مه/ ۲۶ اردیبهشت هشت تن از نمایندگان ارشد کنگره از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه (گروه هشت) در یک جلسه توجیهی با کاخ سفید از جزئیات گزارش نهادهای اطلاعاتی درباره «تهدید ایران» آگاه شدند. کیفیت این تهدید همچنان در ابهام است. قرار است هفته آینده مایک پمپئو (وزیر خارجه آمریکا)، ژنرال جوزف دانفورد (رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا)  و پاتریک شاناهان (وزیر دفاع موقت آمریکا) در جلسه‌ای با حضور تمامی اعضای مجلس سنا کیفیت «تهدید ایران» را مشخص کنند. جلسه توجیهی مشابهی هم با اعضای کنگره آمریکا برگزار می‌شود.

سفارت آمریکا در عراق اعلام کرده همه کارکنان غیر ضروری خود را از سفارتخانه این کشور در بغداد و از کنسولگری اربیل خارج می‌کند. بمب‌افکن‌های بی ۵۲ در پایگاه العدید قطر مستقر شده‌اند و ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن نیز به خلیج فارس اعزام شده است. خرابکاری نفت‌کش‌ها در بندر فجیره و بمباران تأسیسات نفتی سعودی با پهپادهای حوثی‌ها در روزهای گذشته دامنه بحران را افزایش داد و نیویورک تایمز از طرحی برای اعزام ۱۲۰ هزار سرباز به خاورمیانه خبر داد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با انتشار پیامی در توییتر روز جمعه ۱۷ مه/ ۲۷ اردیبهشت با انتقاد از این گزارش‌ها از سردرگمی مسئولان جمهوری اسلامی اظهار خشنودی کرد:

«رسانه‌های اخبار جعلی با پوشش بسیار نادرست و متقبلانه خود درباره ایران، دارند به کشورمان آسیب می‌زنند. چنین پوششی، فریبکارانه، برگرفته از منابع ساختگی و خطرناک است. لااقل ایران نمی‌داند که به چه چیزی فکر بکند و این شاید یک موضوع خیلی خوبی باشد.»

پیشنهاد رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی برای تشکیل یک میز قرمز در عراق یا قطر در شرایطی مطرح می‌شود که شامگاه چهارشنبه الجزیره گزارش داد که محمد بن عبد الرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر در روزهای اخیر در یک سفر اعلام‌نشده برای دیدار با محمدجواد ظریف به تهران سفر کرده است. عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق هم بعد از دیدار و گفت‌وگویی که هفته گذشته با مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا انجام داد، اظهار امیدواری کرده بود که بحران ایران «ختم به خیر» شود.

استفان دوجاریک سخنگوی آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران در نیویورک با توجه به افزایش تنش‌ها در خاورمیانه هشدار داد که ممکن است اقدام فاجعه‌باری اتفاق بیفتد:

 «ما بسیار نگرانیم. از همه می‌خواهیم که حداکثر خویشتنداری را داشته باشند. گوترش اوضاع را از نزدیک زیر نظر دارد و ارتباطاتی هم برقرار شده است. شرایطی وجود دارد که امکان دارد، از اقدامات و حرف‌ها سوء‌برداشت شود و ممکن است به اقدامات فاجعه‌بار بینجامد.»

در همان حال چرخشی هم در نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی مشاهده می‌شود. مجتبی ذوالنور، از نمایندگان جبهه پایداری در مجلس شورای اسلامی بعد از ظهر جمعه ۲۷ اردیبهشت در سخنانی در مصلی قدس گفت:

«رهبری تاکید کردند که نباید دشمن را ضعیف دید. بودجه دفاعی سال گذشته آمریکا بالای ٧٥٠ میلیارد دلار بوده. پس اگر بگوییم دشمن بر ما برتری ندارد رویایی است. تا زمانی که تحرکی علیه ما نباشد نظام اسلامی شروع کننده جنگ نخواهد بود و تاریخ هم همین را نشان داده است اما هر دست متجاوزی به سمت ما دراز شود، شکسته خواهد شد.»

احمد علم‌الهدی، نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی و امام جمعه مشهد نیز یادآوری کرد:

« ما اهل جنگ نظامی نیستیم و آمریکا نیز جنگ نظامی را به منفعت خود نمی‌بیند. مهم این است که نترسیم.»

بیشتر بخوانید: