با افزایش تنش میان ایران و آمریکا، ناو هواپیمابر یو اس ‌اس آبراهام لینکلن آمریکا که به‌ سوی خلیج فارس در حرکت است از کانال سوئز مصر عبور کرد.  همزمان، یک بار دیگر رئیس جمهوری آمریکا از سران جمهوری اسلامی دعوت کرد که درباره برنامه هسته‌ای ایران پای میز مذاکره بیایند. ترامپ گفت: «ما یکی از قوی‌ترین ناوهای جهان را داریم که مسلح است و ما نمی‌خواهیم کاری کنیم. آماده گفت‌وگو با آن‌ها هستیم.»

پنجشنبه ۹ مه/ ۱۹ اردیبهشت: دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در نشست خبری اعلام نشده در کاخ سفید: ایران تماس بگیرد

به گزارش خبرگزاری رویترز، پنجشنبه ۹ مه/ ۱۹ اردیبهشت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در یک نشست خبری اعلام نشده از پاسخ به دلایل اعزام ناو هواپیمابر یو اس ‌اس آبراهام لینکلن از دریای مدیترانه به خلیج فارس خودداری کرد:

«اطلاعاتی داریم که نمی‌خواهید از آن‌ها باخبر شوید. آن‌ها [ایرانی‌ها] بسیار تهدیدآمیز بودند و ناچاریم که برای این کشور و سایر نقاط امنیت بالایی داشته باشیم.»

مهاب ممیش، رئیس منطقه اقتصادی کانال سوئز پنجشنبه ۱۹ اردیبهشت / ۹ مه اعلام کرد که ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن در مسیر حرکت خود به خلیج فارس، از کانال سوئز عبور کرد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس (به‌نقل از «منا»، خبرگزاری دولتی مصر) این مقام مصری گفته است که شاهد عبور این ناو از کانال سوئز بوده و با ژنرال رالف گرووِر، وابسته نظامی آمریکا در مصر که برای بررسی وضعیت این ناو جنگی به کانال سوئز آمده بود، دیدار کرده است.

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه سخنانش در نشست خبری اعلام‌نشده در کاخ سفید درباره احتمال تقابل نظامی آمریکا با ایران گفت:

فکر می‌کنم می‌توانید بگویید که همواره. درست است؟ غیر از این است؟ نمی‌خواهم بگویم نه، اما امیدوارم این اتفاق نیفتد. ما یکی از قوی‌ترین ناوهای جهان را داریم که مسلح است و ما نمی‌خواهیم کاری کنیم.»

ترامپ یک بار دیگر به تأکید گفت مایل به گفت‌وگو درباره برنامه هسته‌ای ایران است:

«آن‌ها باید با من تماس بگیرند و بنشینند [سر میز مذاکره]. ما می‌توانیم به توافق برسیم. یک توافق عادلانه. ما فقط می‌خواهیم آن‌ها سلاح هسته‌ای نداشته باشند. بحث زیادی نیست. به آن‌ها کمک می‌کنیم.»

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه افزود:

«آن‌ها فقط باید تماس بگیرند. اگر آری، آماده گفت‌وگو با آن‌ها هستیم.»

روز گذشته، چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت / ۸ مه ایران اعلام کرد که سطح تعهداتش را در برجام کاهش می‌دهد و به مدت ۶۰ روز محدودیت‌های مربوط به نگهداری ذخایر اورانیوم غنی‌شده و ذخایر آب سنگین را رعایت نمی‌کند، مگر آن‌که کشورهای عضو برجام به تعهدات بانکی و نفتی خود عمل کنند.

در پی آن فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و بریتانیا، آلمان و فرانسه، سه کشور اروپایی که در توافق هسته‌ای با ایران باقی مانده‌اند با انتشار بیانیه‌ای مهلت ۶۰ روزه ایران در رابطه با برجام را رد کردند. در این بیانیه‌ آمده است:

«ما هر ضرب‌الاجلی را رد می‌کنیم و پایبندی ایران به تعهدات هسته‌ای خود را ارزیابی خواهیم کرد.»

امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز روز پنج‌شنبه خارج شدن از توافق هسته‌ای را «یک اشتباه» خواند و آن را به منزله تخریب همه اقداماتی که در این زمینه انجام شده است دانست. مکرون گفت:

«فرانسه به این توافق پایبند بوده و درآن می‌ماند و من عمیقاً امیدوارم که ایران بتواند در این توافق بماند. ما باید برای متقاعد کردن هریک از طرف‌ها و همچنین ایران برای باقی ماندن در این توافق تلاش کنیم.»

رئیس‌ جمهوری فرانسه در گفت‌وگوی دیگری با شبکه العربیه نسبت به برنامه موشک‌های بالستیک ایران ابراز نگرانی کرد و گفت «باید برای برنامه موشک‌های بالستیک ایران راه‌ حلی یافت». مکرون در همین حال تأکید کرد که توافق هسته‌ای با ایران «نواقصی» دارد که باید «تکمیل» شود. او از ایران خواست که از تشدید تنش خودداری کند.

عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران چهارشنبه شب ۱۸ اردیبهشت / ۸ مه در یک برنامه تلویزیونی در ایران خطر جنگ با آمریکا را رد کرد و اقدامات ایالات متحده را صرفاً برای ترساندن ایران ارزیابی کرد.

بیشتر بخوانید: