رهبر جمهوری اسلامی گروهی از مقامات بلندپایه لشکری و کشوری را برای بررسی  نحوه امدادرسانی‌ها به استان‌های سیل‌زده فراخواند. در این جلسه خامنه‌ای از دولت خرده گرفت که می‌بایست وقوع سیل سراسری را پیش‌بینی می‌کرد و تدابیری برای جلوگیری از ویرانی‌ها می‌اندیشید. رهبر جمهوری اسلامی درباره نقش سپاه در زیر آب رفتن گمیشان، تصرف حریم رودخانه‌ها و تصرف جنگل‌های ایران سکوت کرد.

سه‌شنبه ۱۳ فروردین: جلسه بررسی بحران سیل با خامنه‌ای

بر اساس گزارش مدیریت بحران کشور  از ۲۳ استان ایران که درگیر بارندگی‌های شدید هستند، شش استان ایلام، کرمانشاه، لرستان، خوزستان، چهارمحال بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد در شرایط اضطرار قرار دارند و روی هم رفته ۴۰۰ شهر و روستا با سیل درگیرند. در جلسه ویژه بررسی وضعیت استان‌های سیل‌زده با خامنه‌ای‌ که سه‌شنبه ۱۳ فروردین برگزار شد، معاون اول رئیس‌جمهوری، رئیس سازمان برنامه و بودجه، وزرای کشور، نیرو، جهاد کشاورزی، راه، مسکن و شهرسازی، بهداشت، رئیس سازمان هلال احمر، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، فرماندهان کل سپاه پاسداران و ارتش جمهوری اسلامی، رؤسای بنیاد مستضعفان و ستاد اجرایی فرمان امام و کمیته امداد خمینی حضور داشتند. به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، خامنه‌ای در این جلسه در انتقاد از عملکرد دولت گفت:

«موضوع مهمی وجود دارد که آن هم مسئله پیشگیری از ویرانی‌ها و خسارات است که باید از قبل پیش‌بینی می‌شد. باید به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی و آینده‌نگری شود که صدمات و خسارات ناشی از اینگونه حوادث به کمترین میزان ممکن برسد.»

اقدامات سپاه در کمک‌رسانی به تخلیه آب و کمک به سیل‌زدگان در استان گلستان اختلافات بین دولت و سپاه پاسداران را یک بار دیگر آشکار کرد. به دستور محمد علی جعفری، فرمانده سپاه برای تخلیه آب در منطقه آق‌قلا بخشی از ریل راه‌آهن گرگان به اینجه‌برون منفجر شد. حسن روحانی جمعه ۹ فروردین تلویحاً فرمانده سپاه را متهم کرده بود که سبب شده است آب به طرف گمیشان سرازیر شود. جعفری ناگزیر شد یک بار دیگر به استان گلستان سفر کند. برای امدادرسانی به اهالی پلدختر که روز گذشته نیمی از آن زیر آب رفت، ارتش وارد عمل شد. محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه، سه‌شنبه ۱۳ فروردین پس از بازدید از پلدختر،  در انتقاد از عملکرد دولت گفت:

«مسئولان بدون هیچ پیش زمینه‌ای از چند روز قبل به مردم هشدار داده‌اند که منازل خود را ترک کنند. اغلب روستاها نیز جاده‌ها‌یشان از بین رفته و تنها با بالگرد به آن‌ها غذا داده می‌شود. مشکلات پلدختر زیاد است و مدیریتی وجود ندارد. هیچ مسئول دولتی جرات ورود [به شهر را] ندارد چراکه مردم عاصی هستند. مردم وضع بسیار اسفباری دارند و شرایط بدی است.»

جلسه ویژه با خامنه‌ای در سایه اختلاف دولت با سپاه بر سر نحوه مدیریت بحران سیل سراسری برگزار شد. اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی در این جلسه اعلام کرد که دولت از سپاه درخواست کرده برای هدایت آب‌های روان کانال‌هایی را در اطراف بستان و سوسنگرد احداث کند. علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی پیش از برگزاری این جلسه بر این نکته تأکید کرده بود.

به گزارش ایرنا، خامنه‌ای «لایروبی رودخانه‌ها»، «لایروبی سدها»، «آزادسازی حریم رودخانه‌ها»، «آبخیزداری» و «حفظ مراتع و جنگل‌ها» را از موضوعات بسیار مهم برشمرد و گفت:

« این حادثه باید یک درس عبرت باشد تا در طرح‌های مختلف آینده از جمله سدسازی‌ها، راه‌سازی‌ها، احداث راه آهن، و عمران شهری، همه جوانب مختلف دیده و آینده‌نگری لازم و جامع انجام شود.»

در گزارشی که به سازمان بازرسی منسوب است، بیش از ۷۰ درصد از جنگل‌های استان گلستان به سپاه پاسداران، حوزه علمیه و آستان قدس رضوی واگذار شده است. بر اساس این گزارش ۴۷ هزار هکتار از جنگل‌های گلستان با «اعمال نفوذ» تحت پوشش حوزه علمیه استان گلستان قرار گرفته. حدود ۱۳ هزار هکتار نیز به لشگر ۲۵ سپاه گرگان واگذار شده است. آستان قدس رضوی و مؤسسه پیشگامان سازندگی هم نزدیک به ۱۰ هزار هکتار از جنگل‌های استان گلستان را در اختیار دارند.

بیشتر بخوانید: