ایالات متحده در تلاش است که تنشهای میان هند و پاکستان بر روند مذاکرات شکننده صلح در افغانستان تاثیر نگذارد. پاکستان نیز هشدار داده است که در صورت شدت گرفتن بحران در مرز شرقی با هند قادر نخواهد بود از مذاکرات صلح پشتیبانی کند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده صریحاً بر کاهش تنشهای میان دو قدرت هستهای تاکید کرد. این تنش با بمبگذاری ۱۴ فوریه در منطقه تحت کنترل هند در کشمیر آغاز شد و سبب شد که هند اولین حملههای هوایی پس از جنگ ۱۹۷۱ را علیه پاکستان انجام دهد.
مقامات ارشد ایالات متحده به رویترز گفتهاند که مقامات آمریکایی با مقامات ارشد پاکستانی درباره اهمیت پایین آوردن خطر درگیری با هند مذاکراتی انجام دادهاند. اسلامآباد نیز هشدارهایی در رابطه با افغانستان داده است.
مقامات پاکستانی گفتهاند که قابلیت آنها برای حمایت از مذاکرات صلح افغانستان در صورت وقوع یک بحران تمامعیار به خطر خواهد افتاد.
مقامات آمریکایی به شرط فاش نشدن نامشان گفتهاند که پاکستان هشدار داده، در صورت شدت گرفتن تنشها با هند، نقش خود به عنوان رابطِ مذاکرات صلح طالبان با افغانستان را متوقف خواهد کرد و از فشاری که اکنون بر طالبان وارد میکند دست برخواهد داشت.
پاکستان صریحاً هر گونه نقشی در بمبگذاری انتحاری ۱۴ فوریه را رد میکند. گروه «جیش محمد»، یک گروه شبهنظامی مستقر در پاکستان مسئولیت این حمله را برعهده گرفت. هند، پاکستان را متهم کرده است که وظایف خود در کنترل فعالیتهای گروههای شبهنظامی اسلامگرا را انجام نمیدهد و حتی از این گروهها حمایت میکند.
پاکستان که قبلاً با ایالات متحده بر سر جنگ در افغانستان اختلاف داشت حالا در جریان مذاکرات صلح نقش بازیگردان پشت صحنه را ایفا میکند و در این راستا شرایط سفر مقامات طالبان برای مذاکرات را نیز فراهم کرده است.
مقامات آمریکایی هشدار میدهند که اسلامآباد ممکن است بار دیگر نقش خرابکارانهای را بر عهده بگیرد.
لورل میلر، مقام ارشد سابق وزارت خارجه آمریکا گفت: «باور نمیکنم که پاکستان قابلیت این را داشته باشد که صلح در افغانستان را محقق کند، اما آنها قطعاً این قابلیت را دارند که نگذارند صلح به وقوع بپیوندد.»
حرکت دو ارتش
در چند روز گذشته و مدتی پس از آزادی خلبان هندی توسط پاکستان، تنشهای بین دو کشور کاهش یافته اما مشخص نیست که آیا این آرامش پایدار خواهد بود یا خیر.
یک مقام پاکستانی در واشنگتن به رویترز گفته است که اگر تنشها میان دو کشور آرام نگرفته بود، بسیار محتمل بود که پاکستان سربازان خود را از مرز با افغانستان به سمت مرز با هند گسیل کند.
ملیحه لودهی سفیر پاکستان در سازمان ملل نیز بر این باور است که تمرکز اسلامآباد ممکن است کاملاً به مرز شرقی با هند معطوف شود. او نیز گفته «اگر بحران با هند ادامه بیابد پاکستان ناچار خواهد شد که همه توجه خود را به مرز شرقی متمرکز کند. این امر ممکن است بر تلاشهای ما در غرب تاثیر بگذارد.»
مقامات آمریکایی گفته اند این احتمال وجود دارد که پاکستان تا حدی نقش خود در مذاکرات صلح که آخر هفته گذشته در دوحه قطر ادامه یافت را برجسته جلوه دهد. با این حال آنها تاکید کردند که اسلامآباد منافع مشخصی را از خلال تاثیرگذاری بر روند صلح در افغانستان دنبال میکند.
با این حال یک تنش تمام عیار با هند میتواند همه نیروهای پاکستان را درگیر خود کند، از این جهت پایین آوردن تنشها ضروری است.
دولت افغانستان نیز نگران است که کشورش به عنوان محل مناقشه بین هند و پاکستان مورد استفاده قرار بگیرد، از این جهت وزیر خارجه افغانستان فرستاده پاکستان به کابل را احضار کرد و هشدارهای مشابهی به او داد.
مذاکرات صلح افغانستان میان زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان و نمایندگان طالبان در دوحه قطر در چند دور برگزار شده است. با این مذاکرات دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا قصد دارد به جنگ ۱۷ ساله نیروهای دولتی افغانستان و طالبان پایان دهد و ۱۴ هزار سرباز آمریکایی حاضر در افغانستان را از این کشور خارج کند.