سعید نمکی که پس از استعفای حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت سرپرستی این وزارتخانه را برعهده داشت، با رأی مجلس شورای اسلامی به‌عنوان دومین وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دولت دوازدهم انتخاب شد. او در سخنانی در مجلس قول داد طرح تحول سلامت را با رفع مشکلات آن به پیش ببرد. حسن روحانی نیز در سخنانی بدون اشاره به مشکلات طرح تحول سلامت از دستاوردهای آن سخن گفت.

سعید نمکی، دومین وزیر بهداشت دولت دوازدهم
سعید نمکی، دومین وزیر بهداشت دولت دوازدهم

مجلس شورای اسلامی، دوشنبه ۱۵ بهمن با ۲۲۹ رأی موافق، ۲۵ رأی مخالف و چهار رأی ممتنع و یک رأی باطل ازمجموع ۲۵۹ رأی نمایندگان سعید نمکی را به‌عنوان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزید.

در جلسه علنی مجلس دو نفر از نمایندگان به‌عنوان مخالف و دو نفر دیگر به‌عنوان موافق سخنرانی کردند. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز به‌دفاع از سعید نمکی صحبت کرد و نمکی نیز سخنان کوتاهی ایراد کرد.

حسن روحانی، ۱۳ دی‌ماه سال جاری پس از استعفای حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت، سعید نمکی را به‌عنوان سرپرست وزارت بهداشت منصوب کرد.

قاضی‌زاده هاشمی به دلیل «کاهش بودجه» استعفای خود را تقدیم رئیس جمهوری اسلامی کرده بود اما دولت روحانی ابتدا به‌طور رسمی استعفای او را تأیید نکرد و بعد آن را پذیرفت.

سعید نمکی پیش از این، معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه، معاون محیط‌ طبیعی سازمان محیط ‌زیست، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بهشتی و رئیس دانشگاه کاشان بود.

صبح دوشنبه مجمع فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی که متشکل از نمایندگان اصلاح‌طلب و طرفدار دولت است با حضور سعید نمکی جلسه‌ای برگزار کرد و پس از گفت‌وگو با او که ۹۸ درصد نمایندگان این فراکسیون به نمکی رأی مثبت دادند و حمایت خود را از او اعلام کردند.

حسن روحانی در سخنان خود  در ‌دفاع از سعید نمکی بشی از آن‌که از مشکلات و موانع بخش بهداشت و سلامت سخن بگوید از «دستاوردهای» آن حرف زد. در این میان روحانی طرح تحول سلامت را یک از موفقیت‌های دولت خود نامید و گفت قاضی‌زاده هاشمی وزیر پیشین نقش بسیار مهمی در اجرای این طرح داشت.

رئیس جمهوری ایران گفت: «بسیاری از سران کشورهای دنیا در ملاقات و گفت‌وگو، نسبت به طرح تحول سلامت در ایران دچار شگفتی هستند و می‌گویند شما چگونه توانستید این طرح با این عظمت را در ایران اسلامی اجرایی و پیاده کنید.»

طرح تحول سلامت و بیمه سلامت از آغاز با انتقادهای متعددی روبه‌رو شد. این طرح در سال ۸۹ از سوی کمیسیون بهداشت و درمان به کمیسیون تلفیق مجلس ارائه شد اما تا آغاز به کار دولت یازدهم به دلیل مخالفت تشکل‌های کارگری مسکوت ماند.

دولت یازدهم که بسیاری از طرح‌ها و برنامه‌های ارائه شده از سوی دولت محمود احمدی‌نژاد به مجلس را پس گرفت، با این طرح مخالفتی نداشت. حسین قاضی‌زاده هاشمی وزیر وقت بهداشت و درمان ایران فروردین ۹۳ گفته بود که برای اجرای این طرح «تجمیع بیمه‌های درمانی ضرورتی انکارناپذیر است».

بر مبنای این طرح دولت می‌خواست منابع مالی صندوق درمان سازمان تأمین اجتماعی را با سازمان بیمه سلامت که تحت نظر وزارت بهداشت و درمان است، ادغام کند.

در آبان‌ماه سال ۱۳۹۴ نزدیک به پنج هزار کارگر با تشکیل حلقه انسانی پیرامون سازمان تأمین اجتماعی، از دولت خواستند که «استقلال مالی و اداری تمامی بخش‌های این سازمان را تضمین کند.»

از سوی دیگر برخی از نمایندگان مجلس از فساد مالی در «طرح تحول سلامت» خبر دادند و گفتند که بخش زیادی از اعتبار «طرح تحول سلامت» به‌عنوان دستمزد به کارکنان ستادی وزارت بهداشت و درمان پرداخت شده است. آن‌ها «اجرای نادرست» این طرح را عامل ایجاد فشار مالی بر خزانه دولت دانستند.

طرح تحول سلامت پیشتر نیز با انتقاد مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی روبه‌رو شده بود. او این طرح را «فسادزا» و عامل «افزایش شکاف درآمد پزشکان و پرستاران» دانسته بود.

حسن روحانی در سخنان روز دوشنبه خود در مجلس به هیچ یک از این موارد اشاره‌ای نکرد اما سعید نمکی با اشاره کلی به مشکلات در این بخش گفت: «طرح تحول سلامت را با رفع نوسان‌های آن به جلو خواهم برد.»

نمکی افزود: «برنامه‌های دیگر این طرح مانند حمایت از بیماران در هزینه‌های کمرشکن به‌خصوص هزینه‌های بستری، حمایت از بیماران خاص و صعب‌العلاج و همچنین ماندگاری طبیب‌ها در نقاط محروم از حمایت‌هایی است که ما در این طرح آن را ادامه خواهیم داد اما طرح دارای نوسان‌هایی بوده است که همه ما به آن مستحضر هستید که باید به جنبه‌های اقتصادی طرح با نگاه کارشناسان به واکاوی بپردازیم.»

حسن روحانی در سخنان خود اشاره‌ای گذرا به مشکل تهیه دارو در سال‌های گذشته کرد و گفت: «امروز مشکل دارو حل شده است» و « ۹۵ درصد دارو در داخل تولید می‌شود و ۵ درصد نیاز دارویی کشور را از خارج وارد می‌کنیم».

این در حالی است که سعید نمکی ۱۲ بهمن‌ماه جاری در نشست مجمع انجمن‌های علمی گروه پزشکی یکی از مشکلات اساسی در ایران را دارو دانسته و گفته بود: «در عرصه دارو مشکلات زیادی داریم، صنعت داروی کشور در حال فروپاشی است و لگدمال می‌شود.» به‌گفته او  ۹۷ درصد داروی تولید داخل کشور ۵۵۰ میلیون دلار ارزبری داشته، اما سه درصد داروی وارداتی یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان ارز می‌برد.

در ایران از یک سو بیماران با مشکل هزینه سنگین تهیه داروها مواجه هستند و از سوی دیگر داروخانه‌ها، شرکت‌های تولیدی و شرکت‌های توزیعی دارو با مشکل گردش مالی و نقدینگی روبه‌رو هستند. داروخانه‌داران می‌گویند دارو هست، اما داروخانه‌ها قدرت خرید از شرکت‌های دارویی را ندارند. همچنین شرکت‌های بیمه پرداختی‌های خود به داروخانه‌ها را یا انجام نمی‌دهند یا با تأخیر انجام می‌دهند.

برخی از مسئولان جمهوری اسلامی مشکلات دارو در کشور را به تحریم‌های آمریکا مربوط می‌دانند.

محمدحسین فرهنگی نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی دوشنبه در سخنانی به‌عنوان مخالف گفت: «آقای نمکی شما باید مافیای دارو و تجهیزات را مدیریت کنید باید به سمت رفع آلام مردم و برطرف کردن ایرادات ساختاری در نظام سلامت حرکت کنید.»

حسن روحانی و سعید نمکی در سخنان خود همچنین بر اهمیت اجرای طرح سلامت الکترونیک و کارت الکترونیک تأکید کردند و روحانی گفت با این طرح نظام بهداشتی شفاف می‌شود و می‌توان با باندهای فساد در نظام پزشکی مقابله کرد.

روحانی گفت محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات و سعید نمکی قول داده‌اند که در اوایل سال آینده این طرح وارد مرحله اجرا شود. او گفت این طرح ابتدا احتمالاً از ۵ یا ۶ استان شروع می‌شود.

بیشتر بخوانید: