اعتراضات در سودان همچنان ادامه دارد. حدود دو هزار نفر در مراسم عزاداری یکی از کشتهشدگان اعتراضات در اطراف خارطوم گرد آمده بودند که مأموران امنیتی به آنها حمله کرده و به روی مردم شلیک کردند. گردهمایی به تظاهرات ضدحکومتی دیگری تبدیل شد. چند شهر دیگر نیز شاهد تظاهرات اعتراضی بودند.
بهگزارش الجزیره، جمعه ۱۸ ژانویه / ۲۸ دی نزدیک به دو هزار نفر در برابر خانه یکی از کشتهشدگان اعتراضات روز قبل در شرق خارطوم، پایتخت سودان گرد آمده بود. این گردهمایی با حمله پلیس به تظاهرات ضدحکومتی تبدیل شد.
فرد کشتهشده، معاویه بشیر خلیل، ۶۰ ساله بود که در اعتراضات روز قبل، پنجشنبه ۱۷ ژانویه / ۲۷ دی، در برابر یورش پلیس به معترضان پناه داده بود. منابع محلی گفتهاند که مأموران امنیتی پنج شنبه شب معاویه بشیر خلیل را در خانه خود زخمی کردند و او صبح جمعه بر اثر جراحات وارده جان سپرد.
خارطوم و چند شهر دیگر سودان از هفتهها پیش شاهد اعتراضات مردمی علیه حکومت عمر البشیر و وضعیت اقتصادی کشور است و مأموران امنیتی بارها به تظاهرات مردم معترض حمله کردهاند.
شامگاه پنجشنبه معترضان در خیابانهای منطقه بری در شرق خارطوم فریاد زدند: «ما نمیترسیم، ما متوقف نخواهیم شد».
تصاویر ویدئویی منتشرشده در شبکههای اجتماعی، زنان و مردانی را نشان میدهند که چهرههای خود را پوشاندهاند و در میان دود ناشی از سوزاندن لاستیکهای خودروها شعارهایی علیه دولت سر میدهند.
کمیته پزشکان سودان (SDC)، گروه نزدیک به اپوزیسیون، اعلام کرد که در اعتراضات شامگاه پنجشنبه، بر اثر شلیک گلوله یک کودک و یک پزشک نیز کشته شدند.
روز جمعه قبل از آنکه مأموران امنیتی به روی مردم معترض آتش بگشاید برخی از عزاداران به سمت مأموران مسلح سنگ پرتاب کردند و یک خودرو پلیس را سرنگون و تخریب کردند.
مردم عزادار یکی از خیابانهای اصلی منطقه بری را هم مسدود کرده و فریاد «شهید، شهید» سر دادند. برخی میگریستند و برخی نیز پرچمهای سودان را در دست داشتند.
هنوز گزارشی از تلفات تظاهرات روز جمعه منتشر نشده است.
پس از تیراندازی در مقابل محل سکونت معاویه بشیر خلیل، هزاران نفر در خاکسپاری او در قبرستانی روبهروی باشگاه افسران پلیس شرکت کردند. زمانی که پیکر خلیل به مسجد منطقه بری حمل میشد درگیریها با مأموران امنیتی آرام گرفت.
تظاهرات به سایر شهرها نیز کشیده شد، از جمله به بور سودان، شهری در کرانه دریای سرخ، القضارف در جنوب شرقی سودان و عطبره، مرکز کشاورزی سودان و جایی که اولین اعتراضات پس از تصمیم دولت برای افزایش قیمت نان در ماه دسامبر گذشته شکل گرفت.
طبق آمار رسمی تا کنون در این اعتراضات دستکم ۲۴ نفر کشته شدهاند اما گروههای مدافع حقوق بشر شمار کشتهشدگان را بیش از اینها میدانند. هفته گذشته سازمان عفو بینالملل اعلام کرد که ۴۰ نفر کشته و بیش از یکهزار نفر زخمی شدهاند. دیدهبان حقوق بشر نیز گفته است که در میان کشتهشدگان کودکان و کارکنان پزشکی نیز دیده میشوند.
میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل روز گذشته (پنجشنبه) در ژنو نسبت به «خشونت بیش از اندازه» در سودان ابراز نگرانی کرد و گفت نیروهای امنیتی برای سرکوب معترضان از مهمات سخت استفاده میکنند. بهگفته او تاکنون در ناآرامیهای سودان ۵۰ نفر کشته، شمار زیادی زخمی و صدها نفر بازداشت شدهاند.
پیش از اعتراضات، خبرگزاری فرانسه گزارش داد که نیروهای لباس شخصی امنیتی در سراسر منطقه مرکز خارطوم و در مسیر تظاهرات پنجشنبه مستقر شده بودند.
اعتراضات مردمی در سودان از ۱۹ دسامبر / ۲۸ آذر آغاز شد. گرانی، کمبود سوخت، افزایش شدید قیمت نان و کاهش ارزش پول عامل اعتراضات مردمی در سودان است.
بهرغم سرکوبها، این اعتراضات بزرگترین چالش حکومت عمر البشیر از سال ۱۹۸۹، سال به قدرت رسیدن او، محسوب میشود.
عمر البشیر ۱۴ ژانویه / ۲۴ دی گفت: «تظاهرات و اعتراضات هرگز به تغییر دولت منجر نخواهد شد. تغییر در رهبری کشور تنها میتواند از خلال انتخابات صورت بگیرد.»
اقتصاد سودان از زمانی که بخش جنوبی آن در سال ۲۰۱۱ جدا شد، تضعیف شد و این کشور بسیاری از منابع نفتی خود را از دست داد. بحران از سال گذشته که کشور شاهد اعتراضات کوتاهی در مورد کمبود نان بود، عمیقتر شده است.
آمریکا در اکتبر ۲۰۱۷ تحریمهای تجاری ۲۰ ساله خود علیه سودان را لغو کرد، اما بسیاری از سرمایهگذاران همچنان این کشور را که هنوز واشنگتن آن را بهعنوان حامی تروریسم میشناسد ترک میکنند.
عمر البشیر که در میانه ۷۰ سالگی قرار دارد در سال ۱۹۸۹ با همکاری اسلامگرایان در یک کودتای نظامی بر سر کار آمد. او در سالهای بعدی در انتخابات مختلف که منتقدان آنها را نه آزاد و نه عادلانه میدانند پیروز شد.