رسانههای اسرائیلی خبر دادند که یک هیئت ۱۵ نفره عراقی از شخصیتهای سنی و شیعه این کشور به اسرائیل سفر کردهاند. برخی منابع آگاه عراقی این سفر را تکذیب کرده و گفتهاند افرادی که به اسرائیل رفتهاند شخصیتهایی هستند که در خارج از عراق مقیماند.
شبکه تلویزیونی هاداشوت اسرائیل گزارش داد که یک هیئت ۱۵ نفره عراقی که سه نماینده پارلمان این کشور نیز در میان آنها هستند بهمنظور عادیسازی روابط دو کشور به اسرائیل سفر کردند.
شبکه هاداشوت گفته است که این هیئت متشکل از شخصیتهای سیاسی و مذهبی سنی و شیعه است اما نمایندهای از اقلیم کردستان عراق در آن حضور ندارد.
بنا به این گزارش، این هیئت بهطور عمده از مراکز فرهنگی و تاریخی، از جمله مرکز یادبود هولوکاست دیدار خواهند کرد. آنها همچنین با دانشگاهیان و شماری از مقامات اسرائیلی ملاقات خواهند کرد. زمان بازدیدهایی که قرار است انجام شود مشخص نیست.
در همین حال روزنامه قطری العربی الجدید دوشنبه ۷ ژانویه / ۱۷ دی بهنقل از یک مقام عراقی که نام او منتشر نشده، نوشت هیچ هیئتی از عراق به اسرائیل سفر نکرده و افرادی که این سفر را انجام دادهاند شخصیتهای عراقی هستند که در خارج از عراق ساکناند.
این مقام عراقی گفته است که سازمانهای اسرائیلی به شخصیتهایی که چندین سال است در آمریکا و اروپا مقیم هستند دعوتنامه فرستادهاند و این افراد با گذرنامههای غیرعراقی خود به اسرائیل رفتهاند. دارندگان گذرنامه عراقی نمیتوانند به اسرائیل سفر کنند زیرا قانون عراق سفر به اسرائیل را ممنوع اعلام کرده است.
در حالی که گفتهشده که نمایندهای از اقلیم کردستان عراق در این هیئت حضور ندارد، این مقام عراقی میگوید احتمالاً اسرائیل از سازمانهایی از اقلیم کردستان دعوت کرده است که باید در اینباره تحقیق شود.
حسن الکعبی، معاون رئیس پارلمان عراق نیز گفته است که کمیته روابط خارجی پارلمان درباره احتمال سفر هیئت عراقی به اسرائیل تحقیق خواهد کرد.
در میان کشورهای عربی، عراق سالهای طولانی با اسرائیل مخالف بوده است. این کشور در جنگهای سالهای ۱۹۶۷ و ۱۹۷۳ با اسرائیل شرکت داشته و همواره در کنار فلسطینیها قرار داشته است. روابط نزدیک عراق با ایران، مخالف اصلی اسرائیل در خاورمیانه، به این خصومت ادامه داده است.
با این حال، افکار عمومی در عراق به تدریج به اسرائیل نزدیک شده است. بهویژه منطقه کردستان عراق، پس از آنکه اسرائیل از استقلال کردها حمایت کرد این کشور را بهعنوان متحد بالقوه خود به شمار آورده است.
هرگونه بهبود روابط بین عراق و اسرائیل، بر جغرافیای دیپلماتیک منطقه تغییری چشمگیر خواهد گذاشت.
اسرائیل پیش از این تمایل خود را برای تقویت روابط فرهنگی با عراق نشان داده است. در سالهای دور، یکی از بزرگترین جوامع یهودی خارج از اسرائیل در عراق زندگی میکردند. در دهه ۱۹۵۰ میلادی نزدیک به ۱۳۰ هزار یهودی عراقی برای زندگی در اسرائیلِ نوپا به این کشور مهاجرت کردند و به تاریخی طولانی و غنی در بغداد پایان دادند.
بیشتر بخوانید: