اسرائیل به عضویت گروه ویژه اقدام مالی، علیه پولشویی و تامین مالی تروریسم، درآمد. وزیر دادگستری اسرائیل این اتفاق را یک گام به پیش برای مقابله سیاسی با دشمنان منطقه‌ای دانست.

جلسه گره ویژه اقدام مالی، تابستان 2018، عکس از آرشیو

به گزارش خبرگزاری «رویترز»، گروه ویژه اقدام مالی (FATF) ورود اسرائیل به عنوان سی و هشتمین عضو این گروه را تایید کرد.

ایران، دشمن منطقه‌ای اسرائیل، از سوی گروه ویژه اقدام مالی که در پاریس مستقر است تحت فشار است و تنها تا فوریه سال آینده میلادی (بهمن سال جاری) برای رعایت دستورالعمل‌های گروه ویژه اقدام مالی فرصت دارد. در غیر این صورت، به فهرست تحریم‌های این نهاد بین‌المللی ضدپولشویی وارد خواهد شد.

یکی از مقامات عالی‌رتبه اسرائیل گفته است که پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی یک هدف استراتژیک ملی بوده است. عضویت در این نهاد به اسرائیل این امکان را می‌دهد که به جمع قانون‌گذاران مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در جهان بپیوندد.

اسرائیل در حالی لابی‌گری و رایزنی با قدرت های جهان است تا جلوی جریان‌های مالی به حزب‌الله و حماس را بگیرد.

دولت ایران نیز درصدد بود با تصویب لوایح چهارگانه درخواست‌های FATF را اجرایی کند: لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان‌یافته فراملی که به «کنوانسیون پالرمو» شهرت دارد، لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT)، لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی و نیز لایحه اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم.

اما این لایحه‌ها پس از تصویب در مجلس با سد شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام مواجه شدند.

قرارداشتن ایران در این به اصطلاح «فهرست سیاه» سرمایه‌گذاری، معامله‌های تجاری، قراردادهای انتقال پول و امکان همکاری ویژه برای بانک‌های این کشور را دشوارتر می‌کند. همچنین ساز و کار مالی ویژه اتحادیه اروپا برای مبادلات مالی با ایران و حفظ «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) با رعایت‌نکردن مقررات گروه ویژه اقدام مالی به خطر خواهد افتاد.

بنابراین ایران ناگزیر است برای تسکین تاثیرات تحریم‌های اقتصادی آمریکا و تسهیل مبادلات تجاری با سایر کشورها گزینه عضویت در گروه ویژه اقدام مالی را جدی بگیرد.

با این حال پیوستن ایران به کنوانسیون‌های مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم مطلوب نهادهای نظامی و امنیتی این کشور نیست. بانک‌های ایرانی از ارائه خدمات به سپاه پاسداران، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، دانشگاه امام حسین، دانشگاه مالک اشتر، هواپیمایی ماهان و بسیاری دیگر از نهادهایی که در فهرست سازمان‌های تروریستی یا حامی تروریسم قرار دارند، منع شوند. همچنین حمایت مالی ایران از حزب الله لبنان و گروه‌های شبه نظامی شیعه در خاورمیانه نیز دشوارتر خواهد شد.


در همین زمینه: