کمیته صلیب سرخ جهانی در بیانیه‌ تازه‌ای اعلام کرده که در جهان کنونی بیش از ۱۰۰ هزار نفر ناپدیدشده قهری وجود دارد و این نشان‌دهنده یک بحران جهانی است.

تصویری از ناپدیدشدگان قهری در سوریه ـ عکس از آرشیو
تصویری از ناپدیدشدگان قهری در سوریه ـ عکس از آرشیو

آینس کوتو، مشاور صلیب سرخ جهانی در کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل گفت: «این تعداد ناپدیدشده قهری بی‌سابقه است.»

کوتو افزود: «ما می‌دانیم که این آمار فقط نوک کوه یخی است و تنها بخشی از ناپدیدشدگان در مناقشات جهانی را نشان می‌دهد.»

صلیب سرخ جهانی برای تهیه این گزارش با خانواده‌های ناپدیدشدگان و مقام‌های بیش از ۴۰ کشور که درگیر مناقشات کنونی و گذشته بودند کار کرده است.

این سازمان جهانی همچنین در تهیه گزارش خود با پنج نهاد دیگر که در جهت کاهش شمار ناپدیدشدگان فعالیت دارند، همکاری کرده است.

به‌گفته آینس کوتو، سه عامل اصلی موجب این بحران شده است: درگیری‌های مسلحانه که عامل وجود بخش بزرگی از ناپدیدشدگان هستند، تأثیر «بین نسلی» افرادی که در طول دهه‌ها ناپدید شده‌اند بر خانواده‌هایشان، و گسترش جهانی مسئله.

کوتو گفت: «ناپدیدشدگان عمیقاً تاریخ خانواده‌ها، گروه‌های اجتماعی و جوامع را شکل می‌دهند. پیامدهای حل نشده از درگیری‌های نظامی که طی دهه‌ها گسترش می‌یابند، می‌توانند چشم‌انداز صلح را مختل کنند.»

به‌گفته این مشاور صلیب سرخ جهانی، جنگ‌های امروزی، افراد و گروه‌هایی از کشورهای مختلف را درگیر می‌کنند، امری که شمار افراد متأثر از جنگ و همچنین ناپدیدشدگان را چند برابر می‌کند.

او می‌گوید: «بُعد فراملی در مورد ناپدیدشدگان به‌ویژه خود را در همپوشانی آن با مسئله پناهجویی نشان می‌دهد  زیرا هزاران نفر از درگیری‌های نظامی می‌گریزند و در کشورهای محل عبور و یا مقصد ناپدید می‌شوند.»

آینس کوتو اعلام کرد که کمیته صلیب سرخ جهانی خواستار «اقدامات سریع و پیشگیرانه» برای جلوگیری از ناپدیدشدن مردم «چه آن‌ها که زنده‌اند و چه آن‌ها که مرده‌اند» است. بر این اساس نام همه افرادی که بازداشت شده‌اند باید ثبت شود، آن‌ها باید با خانواده‌های خود در تماس باشند، اطلاعات مربوط به همه ناپدیدشدگان ثبت و گردآوری شود، بقایای جسدهای افراد شناسایی شود و از گورها حفاظت شود.

کوتو گفت، این سازمان همچنین خواستار پذیرش حق خانواده‌ها برای آگاهی از سرنوشت و محلی که گمشده آن‌ها به‌سر می‌برد، و تبادل شیوه‌های مناسب و بهره‌برداری از تخصص در مورد ناپدیدشدگان شده است.

او اظهار امیدواری کرد که کشورهای عضو سازمان ملل در این‌باره اقدام کنند و «به آن‌هایی که در انتظار خبرهایی از گمشدگان نزدیک خود هستند کمک کنند».

بیشتر بخوانید: