دیده‌بان حقوق بشر از پادشاهی عربستان سعودی خواست محل اقامت جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار سعودی منتقد حکومت عربستان را که از سه روز قبل تاکنون بعد از مراجعه‌اش به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مفقود شده اعلام کند.

جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار سعودی منتقد حکومت عربستان
جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار سعودی منتقد حکومت عربستان

جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد سعودی ظهر روز سه‌شنبه ۲ اکتبر / ۱۰ مهر به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرده بود که گواهی تجرد بگیرد اما دیگر بازنگشته و همچنان اثری از او نیست. ریاض می‌گوید او از کنسولگری خارج شده، اما آنکارا می‌گوید هیچ نشانه‌ای از اینکه خاشقجی کنسولگری را ترک کرده در دست نیست.

دیده‌بان حقوق بشر جمعه ۵ اکتبر/ ۱۳ مهر با انتشار اعلامیه‌ای اعلام کرده چنانچه عربستان سعودی جمال خاشقجی را بازداشت کرده اما بازداشت او را اعلام نمی‌کند این امر به معنای آدم‌ربایی است.  دیده‌بان حقوق بشر از دولت ترکیه خواسته است این موضوع را با دقت بیشتری بررسی کند.

سارا لی ویتسون، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقا دیده‌بان حقوق بشر گفته است:

«این عربستان سعودی است که می‌بایست ثابت کند که آزاری به جمال خاشقجی نرسانده و مأموران سعودی او را بازداشت نکرده‌اند.»

مقامات سعودی درباره این موضوع ترجیح داده‌اند سکوت کنند. جمال خاشقجی به طور منظم در انتقاد از سیاست‌های عربستان مقالاتی در روزنامه واشنگتن‌پست منتشر می‌کند. واشنگتن‌پست جمعه ۵ اکتبر در حمایت از این روزنامه‌نگار منتقد یک ستون سفید منتشر کرد.

روزنامه‌نگاران بدون مرز هم از آنکارا و ریاض خواسته‌اند هرچه سریع‌تر محل اقامت خاشقجی را مشخص کنند. سوفی انموث، مدیر دفتر خاورمیانه روزنامه‌نگاران بدون مرز گفته است:

«تا وقتی محل اقامت خاشقجی مشخص نشده، او همچنان در کنسولگری عربستان در استانبول به سر می‌برد و مقامات سعودی مسئول امنیت و سلامت او هستند.»

ابراهیم کالین، سخنگوی دولت ترکیه در جمع خبرنگاران گفته است جمال خاشقجی همچنان در کنسولگری عربستان در آنکارا به سر می‌برد و مقامات دولت ترکیه برای حل این مشکل در حال گفت‌وگو با مقامات سعودی‌اند. کنسولگری عربستان هم اعلام کرده که با دولت ترکیه برای یافتن علل مفقود شدن جمال خاشقجی در گفت‌وگوست.

ناپدید شدن جمال خاشقجی بعد ازمراجعه‌اش به کنسولگری عربستان در استانبول یادآور استعفای غیرمنتظره سعد حریری، رهبر حزب مستقبل و نخست‌وزیر لبنان در سفرش به عربستان سعودی است. بسیاری از شخصیت‌های سیاسی لبنان اعلام کرده بودند که سعد حریری در سفرش به عربستان بازداشت شده. هرچند حریری نوامبر سال گذشته با پادرمیانی امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه به لبنان بازگشت و استعفایش را پس گرفت، اما برخی اقامت او در عربستان را به گروگانگیری تعبیر کرده بودند.

عربستان سعودی از نظر آزادی مطبوعات در بین ۱۸۰ کشور جهان در جایگاه ۱۶۹ قرار دارد. شهروندان سعودی حق تجمع و اعتراض ندارند و تشکیل حزب سیاسی هم در این کشور ممنوع است.

بیشتر بخوانید: