مسئول کارگروه ایران در وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده که در نظر دولت ترامپ، برجام تنها یک «توافق شخصی» بین دو دولت است، در حالی‌که آمریکا در پی دستیابی به یک پیمان با ایران است.  وزیر خارجه ایران با انتشار پیامی در توئیتر در پاسخ گفته است که برجام برخلاف آنچه که برایان هوک ادعا کرده، یک موافقت‌نامه بین‌المللی است که شورای امنیت نیز آن را تأیید کرده. محمد جواد ظریف سپس به پیمان مودت بین ایران و آمریکا اشاره کرده که بر اساس حقوق بین‌الملل همچنان به قوت خود باقی است و از اینجا به این نتیجه رسیده که ایالات متحده صرفاً درخواست‌های صلح را به سخره می‌گیرد.

۲۱ مه ۲۰۱۶: محمد جواد ظریف در سفرش به نیویورک (عکس: آرشیو)

برایان هوک در سخنانی که چهارشنبه ۲۸ شهریور در مؤسسه هادسون در آستانه برگزاری نشست مجمع عمومی سازمان ملل ایراد کرد گفت:

 «ما امیدواریم که با ایران به توافق برسیم و آن شبیه توافق شخصی میان دو دولت نیست که در گذشته وجود داشت، بلکه به دنبال امضای یک پیمان هستیم.»

مسئول کارگروه ایران در وزارت خارجه آمریکا سپس درباره تفاوت «توافق» یا یک «پیمان» گفت:

«برجام یک پیمان نبود و در سنا به رأی گذاشته نشد، به همین خاطر هم در شورای امنیت به رأی گذاشته شد. این در نظام حکومتی ما کافی نیست. به همین خاطر هم ما یک پیمان را خواستار شده‌ایم. توافق هسته‌ای می‌بایست به یک پیمان تبدیل می‌شد.»

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران پنجشنبه ۲۰ سپتامبر/ ۲۹ شهریور با انتشار پیامی در توییتر پاسخ داده است:

 «آمریکا برجام را یک “توافق شخصی بین دو دولت” نامیده و ادعا می‌کند که “به دنبال یک پیمان” است. اشتباه است، برجام یک  موافقت‌نامه بین‌المللی است که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل نیز بر آن صحه گذاشته است.»

ظریف در ادامه این پیام آمریکا به عدم پایبندی به تعهداتش متهم کرده و به نقض «پیمان مودت» بین ایران و آمریکا ارجاع داده که پرونده آن در دیوان بین المللی دادگستری لاهه در دست بررسی است:

«آمریکا تعهدات خود به پیمان‌ها را نیز زیر پا گذاشته است و با دو پرونده شکایت در دادگاه بین‌المللی کیفری روبرو است. آمریکا درخواست‌های صلح را تنها به سخره می‌گیرد.»

در سال ۱۹۵۵ بین دولت وقت آمریکا و دولت وقت ایران پیمانی به امضا رسید که به عنوان معاهده مودت ایران و آمریکا معروف است. در این معاهده، طرفین متعهد شده‌اند که رابطه دوستانه‌ای داشته باشند و در مورد نحوه تجارت، سرمایه‌گذاری‌های مشترک و فعالیت‌های اقتصادی اتباع دو کشور و حقوق کنسولی با یکدیگر توافق کرده‌ و چارچوب‌های همکاری را تعیین کرده‌اند. جمهوری اسلامی به دادگاه لاهه شکایت برده که اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه ایران، پیمان مودت را نقض کرده است. بعد از انقلاب بهمن ۵۷ نه ایران و نه ایالات متحده آمریکا از پیمان مودت خارج نشده‌اند. به همین دلیل اعتبار این معاهده بر اساس حقوق بین‌الملل همچنان باقی است.

پرونده دومی که ظریف به آن اشاره می‌کند، شکایت جمهوری اسلامی به دادگاه لاهه از توقیف دو میلیارد دلار از سرمایه‌های ایران در آمریکا است که قرار است در اکتبر سال جاری رسیدگی به آن آغاز شود.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا معاهده مودت را در روابط جمهوری اسلامی ایران و آمریکا بی‌اثر دانسته است.

ظریف پیام خود را با هشتگ «آیا شرم نمی‌کنی» (#HaveYouNoShame) به پایان برده و ویدئویی نیز از اعتراض یک زن آمریکایی که برای دقیقه‌ای نشست برایان هوک را مختل کرد، ضمیمه پیام خود کرده است.

انور قرقاش، وزیر خارجه امارات متحده عربی از مذاکره پیرامون پیمانی فراگیرتر از برجام با ایران استقبال کرده و خواهان آن شده که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به عنوان متحدان آمریکا در مذاکرات مربوط به پیمان مورد نظر واشنگتن با تهران درباره برنامه موشکی سپاه و رفتار جمهوری اسلامی در خاورمیانه، شرکت داشته باشند.

بیشتر بخوانید: