رئیس جمهور افغانستان میگوید این کشور پیمان استراتژیک با امریکا را امضا خواهد کرد اما ایجاد پایگاههای نظامی در نسخه ابتدایی آن گنجانده نشده است.
حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان روز یک شنبه ۲۱ اسفندماه، در مراسمی به مناسبت گرامی داشت روز جهانی زن در کابل سخن میگفت تاکید کرد که پیشرفتهای زیادی در زمینه این پیمان صورت گرفته است.
افغانستان دو شرط واگذاری مسئولیت زندانهای نیروهای امریکایی به این کشور و پایان یافتن عملیات شبانه نظامیان امریکایی، را به عنوان شروط امضای این پیمان اعلام کرده بود.
حامد کرزی میگوید که افغانستان یک سال زمان نیاز دارد تا به دقت موضوع استفاده امریکا از تاسیسات نظامی افغانستان و مسئولیتهای دو طرف را مورد بررسی قرار دهد و روی آن گفتگو کند
جمعه گذشته امریکا نخستین شرط را پذیرفت و با امضای یک تفاهم نامه قرار شد که مسئولیت زندانهای تحت اداره نظامیان امریکایی را به دولت افغانستان بسپارد.
کرزی میگوید که قرار است در مورد چگونگی عملیات شبانه نیروهای امریکایی در افغانستان نیز به زودی توافق صورت گیرد.
رئیس جمهور افغانستان گفت: “انتظار میرود افغانستان چارچوب عمومی همکاری قرارداد استراتژیک با امریکا را قبل از کنفرانس ناتو در شیکاگو، امضا کند اما این ایجاد پایگاه نظامی در دراز مدت شامل آن نیست.”
حامد کرزی خاطر نشان ساخت که افغانستان یک سال زمان نیاز دارد تا به دقت موضوع استفاده امریکا از تاسیسات نظامی افغانستان و مسئولیتهای دو طرف را مورد بررسی قرار دهد و روی آن گفتگو کند.
افغانستان طی حدود یک سال اخیر با کشورهای هند، ایتالیا، فرانسه و بریتانیا پیمانهای همکاری دراز مدت امضا کره است اما امضا این پیمانها به ویژه امضا پیمان با هند و امضا احتمالی آن با امریکا، نگرانی و مخالفت ایران و پاکستان را بر انگیخته است.
دولت افغانستان اما تاکید کرده است که این پیمانها در راستای “تامین منافع” این کشور صورت میگیرد و از آن برعلیه هیچ کشور دیگری استفاده نخواهد شد.
هفته گذشته اندرس فوگ راسموسن، دبیر کل سازمان ناتو از رئیس جمهور افغانستان خواسته بود تا پیمان استراتژیک این کشور با امریکا را قبل از کنفرانس بین المللی شیکاگو، امضا کند.
به گفته راسموسن امضای این سند قبل از برگزاری کنفرانس شیکاگو تاثیر خوبی براین نشست خواهد داشت. قرار است این نشست با حضور رهبران کشورهای عضو ناتو در ماه مه سال جاری میلادی در شهر شیکاگو امریکا برگزار شود.
ماموریت سازمان ناتو پس از سال ۲۰۱۴ که قرار است نیروهای این سازمان از افغانستان خارج شود و چگونگی کمک به افغانستان پس این سال، از محورهای عمده این نشست اعلام شده است.
حامد کرزی اما در ادامه سخنان خود در کابل بروز بحران اقتصادی را بعد از خروج نظامیان خارجی رد کرد و افزود که جامعه بین المللی تعهد کرده است که با خروج نیروهای خارجی تا سال ۲۰۲۴، هر سال ۴ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار را بخاطر تامین مخارج نیروهای امنیتی افغانستان کمک کند.