آژانس بين‌المللی انرژی اتمی نااميدی خود را از پيشرفت دور دوم گفت‌وگو‌های ايران و هيأت کارشناسان اين آژانس اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، پنج کارشناس آژانس بين‌المللی انرژی اتمی که از دو روز پيش به‌منظور پيشبرد گفت‌وگوهای خود با مقام‌های ايرانی در مورد فعاليت‌های هسته‌ای اين کشور به ايران سفر کرده بودند، بدون نتيجه‌ای به دور دوم گفت‌وگوهای خود پايان دادند.

هيأت کارشناسان آژانس بين‌المللی انرژی اتمی برای دومين بار در يک ماه اخير بامداد دوشنبه يکم اسفندماه (۲۰ فوريه) به‌منظور رفع ابهامات از فعاليت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ايران وارد تهران شده بودند.

هرمان ناکارتس، معاون مديرکل آژانس در امور پادمان‌ها و از بازرسان بلندپايه آژانس (رئيس اين هيأت)؛ رافائل گروسی، مرد شماره دو آژانس و پری لين جانسون، مقام بلندپايه حقوقی آژانس سه تن از اعضای هيأت کارشناسان آژانس بين‌المللی انرژی اتمی بودند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این هیأت قرار بود ضمن ملاقات با مقام‌های سازمان انرژی اتمی ايران، با دانشمندان برنامه هسته ای ایران ملاقات کنند و از پایگاه نظامی پارچین، که برای آزمايش انفجار با شدت بالا مورد استفاده قرار می‌گيرد نيز بازدید نمايند.

يوکيا آمانو: در طول دو دور مذاکره، نمايندگان آژانس درخواست بازديد از پايگاه نظامی پارچين را داشتند اما ايران با اين بازديد موافقت نکرد

اما جمهوری اسلامی ايران اعلام کرد که به کارکنان آژانس اجازه داده نمی‌شود به بازدید از سایت‌های هسته‌ای ايران بپردازند.

يوکيا آمانو، مديرکل آژانس بين‌المللی انرژی اتمی در بيانيه‌ای که در وين منتشر شد از اين تصميم مقام‌های ايرانی اظهار تأسف کرد.

آمانو در اين بيانيه گفت: “در طول دو دور مذاکره، نمايندگان آژانس درخواست بازديد از پايگاه نظامی پارچين را داشتند اما ايران با اين بازديد موافقت نکرد.”

آمانو اين اقدام جمهوری اسلامی ايران را “نااميد کننده” خواند و افزود: “ما با روحی سازنده وارد گفت‌وگو شديم، اما هيچ توافقی حاصل نشد.”

در اين بيانيه همچنين آمده است که طرف‌های گفت‌وگو تلاش کرده بودند تا به توافقی برای تسهیل در روشن شدن مسائل باقی‌مانده، به‌ويژه ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای ایران دست يابند.

از سوی ديگر علی‌اصغر سلطانيه، نماينده دايم ايران در آژانس بين‌المللی انرژی اتمی پس از پايان مذاکرات بدون اشاره به جزئيات پيش آمده گفت: “دور دوم مذاکرات پيرامون همکاری‌های ايران و آژانس و تعامل با يکديگر انجام شد و اين مذاکرات در آينده نيز ادامه خواهد يافت.”

رامين مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران روز سه‌شنبه در نشست خبری خود درباره اين‌که آيا هيأت آژانس درخواست گفت‌وگو با دانشمندان اتمی ايران را داشته است اظهار داشت: “ايران و هيأت آژانس مشغول بحث و مذاکره در مورد نحوه تعامل هستند. اين مذاکرات به منزله تعيين چارچوب همکاری‌ها و مذاکرات بعدی خواهد بود.”

کاخ سفيد روز گذشته اعلام کرد که به اندازه کافی زمان برای بازی “کارت‌های دیپلماتیک” با ایران و يافتن راه حلی برای مسايل مورد نگرانی در مورد “برنامه بحث‌برانگيز هسته‌ای” صرف شده است

وی افزود: “بايد صبر کنيم تا ببينيم نتيجه سفر اين هيات به چه موضوعاتی منجر خواهد شد و چه تاثيری در چارچوب مذاکراتی ما با کشورهای ۱+۵ خواهد داشت.”

دور دوم گفت‌وگو‌ها ميان ايران و آژانس بين‌المللی انرژی اتمی در حالی بدون نتيجه پايان يافت که مذاکرات جمهوری اسلامی با کشورهای گروه ۱+۵ شامل آمريکا، بريتانيا، فرانسه، چين، روسيه و آلمان نيز قرار است آغاز شود.

علی‌اکبر صالحی، وزير امور خارجه ايران روز يکشنبه اعلام کرد که مذاکرات آتی ايران و کشورهای ۱+۵ همچون دور پيشين در استانبول برگزار خواهد شد.

آخرين دور مذاکرات اتمی ايران و گروه ۱+۵ بهمن ۱۳۸۹ در استانبول ترکيه برگزار شده بود که اين مذاکرات نيز به شکست انجاميد.

دور اول گفت‌وگو‌های ايران و آژانس ۹ تا ۱۱ بهمن (۲۹ تا ۳۱ ژانويه) به مدت سه روز انجام شد.

آژانس بين‌المللی انرژی اتمی در آبان‌ماه سال جاری خورشيدی در گزارشی نسبت به وجود “ابعاد نظامی”‌ در برنامه اتمی ايران ابراز نگرانی کرد.

با اين حال ايران می‌گويد در برنامه اتمی، اهداف صلح‌آميز را دنبال می‌کند.

با انتشار اين گزارش، فشارها و تحريم‌ها عليه ايران افزايش بی‌سابقه‌ای يافت.

شکست دور دوم مذاکرات ايران و هيأت کارشناسان آژانس بين‌المللی انرژی اتمی دشواری‌ها و تنش‌های موجود بر سر برنامه هسته‌ای ايران را افزايش خواهد داد.

تهديدهای نظامی اسرائيل عليه تأسيسات هسته‌ای ايران همچنان ادامه دارد اما ارتش آمريکا حمله نظامی به ايران را “زودرس” می‌داند.

با اين حال کاخ سفيد روز گذشته اعلام کرد که به اندازه کافی زمان برای بازی “کارت‌های دیپلماتیک” با ایران و يافتن راه حلی برای مسايل مورد نگرانی در مورد “برنامه بحث‌برانگيز هسته‌ای” صرف شده است.