در حالی‌که این روزها بررسی و نقد حملات موشکی آمریکا، فرانسه و بریتانیا به سوریه در رسانه‌های جهان برجسته شده، برخی جنگ آینده در خاورمیانه را بین ایران و اسرائیل می‌دانند. این دو کشور در میانه جنگ سوریه یکدیگر را مدام مورد هدف قرار می‌دهند.

«نویه زورشر تسایتونگ»، از روزنامه‌های قدیمی سوئیس در یک گزارش خبری ـ تحلیلی از خطر جنگ بین ایران و اسرائیل نوشته است.

در این گزارش آمده است که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل شنبه گذشته در تماس تلفنی با ترزا می، نخست‌وزیر بریتانیا، حمایت تمام و کمال اسرائیل از حملات موشکی سه کشور غربی به سوریه را اعلام کرد و خواهان اقدامی مشابه علیه برنامه هسته‌ای ایران شد. به‌گفته نتانیاهو در برابر سلاح‌های غیرمتعارف، جامعه جهانی تنها یک موضع باید داشته باشد: عدم مدارا.

توصیه‌ای که اسرائیل به دیگران می‌کند خود به‌اجرا می‌گذارد. ایران آشکارا و بدون پنهان‌سازی دیپلماتیک که سال‌ها اسرائیل به آن عمل می‌کرد، مورد حمله قرار می‌گیرد.

بر این اساس است که یک افسر اسرائیلی در گفت‌وگو با «نیویورک تایمز» تأیید می‌کند که در ۹ آوریل / ۲۰ فروردین جت‌های اسرائیلی به پایگاه نظامی تیفور در تیاس واقع در حوالی حمص و در ۴۰ کیلومتری غرب شهر باستانی پالمیرا حمله کرده‌اند. این پایگاه محل فرماندهی مرکزی پهپادهای سپاه پاسداران در سوریه است.

به‌گفته رسانه‌های ایران و روسیه، در این حمله ۱۴ نفر از جمله چند ایرانی کشته شدند. خبرگزاری اینترفاکس نوشت دو جت جنگنده از نوع «اف ـ ۱۵» متعلق به نیروی هوایی اسرائیل در این حمله شرکت داشتند.

«نویه زورشر تسایتونگ» می‌نویسد، به این دلیل و سایر حوادث مشابه، رسانه‌های بسیاری از مدت‌ها قبل در مورد «جنگ بعدی» بین اسرائیل و ایران سخن گفته‌اند. «نیویورک تایمز» نیز مقاله‌ای از توماس فریدمن، تحلیلگر معروف با عنوان «جنگ واقعی آینده در سوریه: ایران در مقابل اسرائیل» منتشر کرده است. به‌نوشته این روزنامه جنگ خاموش بین ایران و اسرائیل پایان می‌یابد و جنگ علنی آغاز می‌شود. لازم نیست با چنین پیشگویی‌هایی همراه بود، اما روشن است که تنش بین اسرائیل و ایران بالا گرفته است.

ظاهراً عامل تحریک‌کننده ورود پهپاد ایرانی در ماه فوریه به خاک اسرائیل بود که از پایگاه تیفور برخاسته بود و اسرائیل آن را مورد هدف قرار داد. در ابتدا اسرائیل از این پهپاد به‌عنوان یک هواپیمای شناسایی یاد کرد، اکنون اما یک مقام بلندپایه نظامی این کشور گفته است که این پهپاد برای «خرابکاری» برنامه‌ریزی شده بود. در آن زمان اسرائیل با حملات شدیدی به تأسیسات ایران در سوریه پاسخ گفت.

از سوی دیگر تنش موجود با هر بار حمله افزایش می‌یابد، زیرا با هر حمله خطر رویارویی اسرائیل و روسیه نیز بیشتر می‌شود. خطر حمله به پایگاه هوایی تیاس بسیار بالا و تحریک‌کننده بود زیرا در این پایگاه نیروی هوایی روسیه نیز حضور دارد. سپاه پاسداران غرب و شمال تیاس را در کنترل خود دارند و تأسیسات روسیه از این بخش‌ها بسیار دور است، با این حال، اسرائیل به روس‌ها خیلی نزدیک شد و واکنش روسیه بسیار شدید بود. در اسرائیل، این انتقادها بلند شد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، می‌خواهد قوانین جدید برای دخالت در سوریه را به نتانیاهو دیکته کند و حملات هوایی علیه ایران یا حزب‌الله لبنان را «ممنوع» کند. اما جایی برای نگرانی نیست. پوتین می‌داند که اسرائیل علاقه‌ای به رویارویی با روسیه ندارد و اسرائیل تنها بر اساس منافع امنیتی خود عمل می‌کند و در صورت لزوم باز هم حمله خواهد کرد.

افزون بر این، شرایط استراتژیکی وجود دارند که نباید آن‌ها را نادیده گرفت. نخست آن‌که گفت‌وگوهای امنیتی اسرائیل و روسیه برقرار است و ادامه دارد. دوم آن‌که کارشناسان درباره افزایش تنش بین مسکو و تهران گزارش می‌دهند. روسیه و ایران با هدف مشترکی در سوریه ائتلاف کرده‌اند اما با هم چندان خوب نیستند و زمانی که بحث بر سر غنایم جنگ سوریه برسد در مقابل یکدیگر قرار خواهند گرفت. سوم آن‌که علایق مسکو و اسرائیل درباره آن‌چه بر سر اسد خواهد آمد چندان تفاوت فاحشی با هم ندارند. واضح است که اسرائیل علیه حزب‌الله و ایران ـ متحدان روسیه ـ می‌جنگد اما در واقع رهبری اسرائیل مخالفتی با بقای اسد ندارد. این را اسرائیل چنین آشکار بیان نمی‌کند اما مسلماً حکومت اسد بر هرج و مرج ناشی از وجود سلفی‌ها در کشور همسایه ترجیح داده می‌شود.

بیشتر بخوانید: