سخنگوی وزارت امور خارجه ايران تحريم‌ها عليه ايران را به ضرر کشورهای تحريم‌کننده خواند و گفت افزايش قيمت دلار هيچ ربطی به تحريم بانک مرکزی ندارد.

به گزارش منابع خبری ايران، رامين مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت امور خارجه امروز سه‌شنبه ۱۳ دی‌ماه در نشست رسانه‌ای خود درباره دلايل افزايش بی‌سابقه نرخ ارز در بازار و تأثير تحريم بانک مرکزی از سوی آمريکا، گفت: “اين موضوع هيچ ربطی به تحريم بانک مرکزی از سوی آمريکا ندارد.”

وی افزود: “هنوز اين تحريم شکل عملی به خود نگرفته است و زمان اجرا و عملی شدن اين قوانين هم چند ماه طول خواهد کشيد. بحثی که در بازار ارز رخ داده، ريشه در جای ديگری دارد.”

روز گذشته بهای دلار در بازار آزاد ارز تهران به رکورد بی‌سابقه ۱۸۰۰ تومان رسيد که نسبت به روز قبل از آن نزديک به ۲۰۰ تومان افزايش داشت.

در ايران گفته می‌شود قيمت دلار ممکن است تا ۲۰۰۰ تومان هم برسد.

افزایش بی‌سابقه نرخ ارزهای خارجی در بازار ایران هم‌زمان با اعلام تحريم بانک مرکزی ايران توسط آمريکا رخ داد.

باراک اوباما، رئیس جمهور آمريکا، روز شنبه ۱۱ دی‌ماه قانون بودجه‌ دفاعی آمریکا را که در آن بانک مرکزی ايران تحريم شده است، امضا کرد. برپايه اين مصوبه تمامی شرکت‌ها، بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری جهان که مبادلاتی با بانک مرکزی ایران داشته باشند، شامل تحریم‌های آمریکا خواهند شد.

محمود بهمنی، رئيس بانک مرکزی ايران با بيان اين‌که بيشتر افزايش قيمت دلار در روزهای اخير ناشی از “اثر روانی” است، گفت: به‌زودی شاهد کاهش قيمت دلار خواهيد بود

برخی از ناظران، افزايش شديد نرخ ارز در بازار ايران را نتیجه نگرانی در پی اعلام اين تحريم‌ها دانسته‌اند.

با اين‌حال برخی ديگر از کار‌شناسان نيز دخالت دولت ايران در بازار ارز و طلا را عامل اين موضوع می‌دانند.

رامين مهمان‌پرست در ادامه سخنان خود گفت: “مسائل مختلفی ممکن است در نوسان نرخ ارز دخالت داشته باشد. از جمله مسأله مديريت نقدينگی داخل کشور است. ما شاهديم در گذشته اين نقدينگی گاه در مسکن و زمانی در سکه و ارز متمرکز شده است و ايران برای کنترل نرخ تورم و جلوگيری از افزايش قيمت مسکن تدابيری مؤثر داشته است.”

سخنگوی وزارت امور خارجه ايران افزود: “به‌زودی مسأله‌ نوسان نرخ ارز حل خواهد شد و تأثيری در ثبات اقتصاد کشور نخواهد داشت.”

مهمان‌پرست همچنين تأکيد کرد: “رشد اقتصادی کشور در شرايطی که اکثريت کشورهای دنيا با وضع بد اقتصادی و بحران‌ جدی روبه‌رو بودند صعودی بوده است و بورس ايران رتبه اول را از نظر رشد به دست آورده است.”

اين سخنان در حالی ابراز می‌شود که فعالان اقتصادی نسبت به بی‌ثباتی بازار ارز ايران به‌شدت ابراز نگرانی کرده‌اند. بانک مرکزی و ديگر نهادهای اقتصادی ايران نيز تاکنون نتوانسته‌اند روند رو به رشد ارزهای مختلف خارجی را متوقف سازند.

امروز بار ديگر محمود بهمنی، رئيس بانک مرکزی ايران وعده داد که دولت در آينده نزديک برای کاهش نرخ ارز اقدام خواهد کرد.

وی در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين‌که بيشتر افزايش قيمت دلار در روزهای اخير ناشی از “اثر روانی” است، گفت: “به‌زودی شاهد کاهش قيمت دلار خواهيد بود.”

رامين مهمان‌پرست در نشست رسانه‌ای امروز خود تحريم بانک مرکزی ايران را نوعی “فشار سياسی و تبليغاتی” خواند و آن را بی‌تأثير دانست.

وی گفت: “تحريم‌ها عليه ايران، کشورهای تحريم‌کننده را بيشتر تحت فشار قرار خواهد داد. وضعيت انرژی در دنيای امروز به‌گونه‌ای نيست که کشوری مانند ايران که چهارمين دارنده ذخاير بزرگ نفت در دنيا است و دومين ذخاير بزرگ گاز دنيا را در اختيار دارد را بتوان حذف کرد.”

وی افزود: “با توجه به نياز فراوان به انرژی به نظر نمی‌رسد حتی کشورهايی که صحبت از تحريم نفت می‌کنند چندان جدی بر حرف خود بايستند و اختلاف نظرها ميان آن‌ها زياد است. اولين کسی که از موضوع تحريم نفتی ايران ضرر خواهد کرد کشورهای غربی خواهند بود.”

اين در حالی است که کشورهای غربی، به‌ويژه کشورهای عضو اتحاديه اروپا از ادامه مذاکرات خود برای تحريم نفت ايران خبر داده‌اند.

بيش از همه يونان و ايتاليا دو کشور بحران‌زده و مقروض اروپا مخالف تحريم نفت ايران هستند.

چندی پيش عربستان سعودی و کشورهای حاشيه خليج فارس اعلام کردند که حاضرند در صورت تحريم نفت ايران، نفت خود را جايگزين نفت اين کشور کنند.

وزارت نفت ايران گفته است که اگر واردات نفت ايران به اروپا ممنوع شود به اندازه کافی خريداران ديگری وجود دارد.