پس از آن‌که در کنفرانس بین‌المللی بازسازی عراق، اعلام شد «اکسیم بانک» آمریکا ۳ میلیارد دلار به عراق کمک خواهد کرد، کویت نیز از کمک دو میلیارد دلاری خود به بازسازی عراق خبر داد. اروپا و سازمان‌های غیردولتی نیز صدها میلیون دلار به عراق کمک خواهند کرد. در مجموع در پایان این کنفرانس، شرکت‌کنندگان پرداخت ۳۰ میلیارد دلار کمک مالی و سرمایه‌گذاری برای بازسازی عراق را به عهده گرفتند. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران اظهار امیدواری کرده که روابط تجاری ایران و عراق جهش پیدا کند.

کنفرانس بین‌المللی بازسازی عراق در کویت ـ دوشنبه ۱۲ فوریه / ۲۳ بهمن تا چهارشنبه ۱۴ فوریه / ۲۵ بهمن
کنفرانس بین‌المللی بازسازی عراق در کویت ـ دوشنبه ۱۲ فوریه / ۲۳ بهمن تا چهارشنبه ۱۴ فوریه / ۲۵ بهمن

به‌گزارش رویترز، کنفرانس بین‌المللی بازسازی عراق که از دوشنبه ۱۲ فوریه / ۲۳ بهمن با شرکت حدود ۱۹۰۰ نماینده از ۷۴ کشور عضو ائتلاف بین‌المللی ضدداعش به رهبری آمریکا، سازمان‌های بین‌المللی، مؤسسات مالی جهانی و صدها شرکت چندملیتی و خصوصی در شهر کویت جریان داشت، چهارشنبه ۱۴ فوریه / ۲۵ بهمن به پایان رسید. عراق اعلام کرده بود برای بازسازی شهرها و زیرساخت‌های این کشور که در جنگ با داعش از بین رفته، به ۸۸ میلیارد دلار سرمایه نیازمند است. ۳۰ میلیارد دلار از این مبلغ تأمین شد.

ریاست مشترک این نشست بر عهده دولت‌های عراق و کویت، سازمان ملل، اتحادیه اروپا و بانک جهانی بود.

در روز آخر کنفرانس، صباح احمد جابر صباح، امیر کویت اعلام کرد که این کشور حاضر است یک میلیارد دلار (۸۰۷ میلیون یورو) به عراق وام دهد و یک میلیارد دلار دیگر در این کشور سرمایه‌گذاری کند.

هفته پیش کمیسیون سرمایه‌گذاری ملی عراق فهرستی از ۱۵۷ پروژه منتشر کرد که نیاز به یافتن سرمایه‌گذار دارند. هزینه این پروژه‌ها حدود ۸۸ میلیارد دلار تخمین زده شده است. این فهرست شامل پروژه‌هایی همچون بازسازی فرودگاه موصل، توسعه زیرساخت‌های صنعتی و کشاورزی و حمل‌و‌نقل برای پیش‌رفتن به سوی اقتصاد غیرنفتی و نیز ساخت پالایشگاه‌های نفتی و پتروشیمی است.

رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا روز گذشته (سه‌شنبه) در کنفرانس بین‌المللی بازسازی عراق اعلام کرد که «اکسیم بانک» آمریکا در نظر دارد برای بازسازی عراق بعد از جنگ با گروه دولت اسلامی (داعش) سه میلیارد دلار (۲,۴۳ میلیارد یورو) در این کشور سرمایه‌گذاری کند، اما نه به‌عنوان کمک مستقیم به دولت عراق.

حیدر عبادی، نخست‌وزیر عراق در جریان برگزاری این کنفرانس گفته است که پس از سه سال جنگ علیه داعش این کشور بدون کمک‌های خارجی نمی‌تواند بازسازی شود.

عبادی خطاب به کشورها و سازمان‌های شرکت‌کننده در کنفرانس گفت: «عراقی‌ها می‌بینند که جهان با آن‌هاست. آن‌ها همان‌طور که بر داعش پیروز شدند، با کمک‌های شما در نبرد برای بازسازی کشور نیز پیروز خواهند شد.»

کمی پس از اعلام کمک‌های کویت به عراق، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد که این اتحادیه افزون بر سهمیه کشورهای عضو ائتلاف، ۴۰۰ میلیون یورو در عراق سرمایه‌گذاری خواهد کرد.

سازمان‌ها و نهادهای غیردولتی حاضر در کنفرانس نیز قول داده‌اند که معادل ۳۳۰ میلیون دلار به عراق کمک‌های انسانی کنند.

همچنین روز چهارشنبه، سازمان ملل متحد برنامه‌ای دو ساله برای بازسازی عراق به‌منظور کمک به دولت این کشور و برای تسریع ابعاد اجتماعی این بازسازی راه‌اندازی کرد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل گفت: «این برنامه مناطقی که در معرض خطر خشونت قرار دارند را احیا کرده و از مشارکت سیاسی گسترده و توسعه اجتماعی فراگیر حمایت می‌کند.»

به‌گفته دبیرکل سازمان ملل «این برنامه به کسانی که بیشترین رنج را کشیده‌اند کمک خواهد کرد.»

شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر در حاشیه کنفرانس به رویترز گفته است که کشورش مصمم است از بازسازی عراق حمایت و بر پروژه‌های زیربنایی تمرکز کند.

محمدجواد ظریف عصر چهارشنبه در حاشیه کنفرانس بین‌المللی بازسازی عراق در دیدار با حیدر العبادی نخست وزیر عراق در کویت گفت: «ما عراق را یک شریک مهم سیاسی و اقتصادی برای خود می‌دانیم.»

وزیر خارجه ایران افزود: «با توجه به علاقه مردم و بنگاه های اقتصادی و تجاری ایرانی به حضور در عراق امیدواریم حجم مناسبات به ویژه در زمینه‌های اقتصادی و تجاری دو کشور جهش قابل توجهی داشته باشد.»

ظریف هنگام ورود به کویت، با اشاره به کمک‌های ایران به عراق در مبارزه با داعش در این کشور و همچنین بازسازی عراق گفته بود: «ایران کشوری است که به تعهدات خود در کنفرانس قبلی بازسازی عراق عمل کرده است.»

کنفرانس بین‌المللی بازسازی عراق دو هفته پیش از آن‌که کویت روز آزادی خود از اشغال عراق را جشن بگیرد، برگزار شد. عراق پس از اشغال کویت در سال ۱۹۹۰ و خروج از آن، به‌مدت یک دهه تحت تحریم قرار گرفت.

کمک‌های مالی به بازسازی عراق در سال ۲۰۱۴ پس از گسترش داعش در این کشور به حالت تعلیق در آمد اما اکنون از سر گرفته شده است. بغداد باید تولید نفت خود را از سال  ۲۰۱۸ تا سال ۲۰۲۱ هر سال ۰,۵ درصد افزایش دهد تا بتواند ۴,۶ میلیارد بدهی باقی مانده خود به کویت را بپردازد.

عراق که هنوز باید خسارات کویت در جنگ خلیج فارس را بپردازد، در دسامبر ۲۰۱۷ پیروزی بر داعش را اعلام کرد.

دو نگرانی اصلی سرمایه‌گذاران و دولت‌های شرکت‌کننده در کنفرانس بین‌المللی بازسازی عراق فساد مالی و امکان حضور دوباره تروریسم در عراق است.

نخست‌وزیر عراق روز گذشته اعلام کرد که دولت این کشور برای پیشبرد اصلاحات و مبارزه با فساد برنامه‌هایی دارد تا برای سرمایه‌گذاری و از بین بردن موانع در برابر پروژه‌ها بستر مناسبی فراهم شود.

پانویس:

این گزارش که پیش از این با تیتر « کویت دو میلیارد دلار به بازسازی عراق کمک می‌کند» منتشر شده بود با اطلاعات تازه تکمیل شد و تیتر آن هم تغییر کرد.

بیشتر بخوانید: