اداره دولتی اقیانوسیه چین میگوید آلودگی ناشی از نشت سوخت نفتکش ایرانی که در دریای چین شرقی دچار حادثه شد احتمالاً بزرگترین فاجعه زیستمحیطی در دهههای اخیر است.
بهگزارش رویترز، اداره اقیانوسیه چین (اس.او.ای) پنجشنبه شب ۱۸ ژانویه / ۲۸ دی در بیانیهای اعلام کرد که هواپیماها، کشتیها و ماهوارهها لکههای نفتی تازهای را در نزدیکی محل سانحه نفتکش سانچی مشاهده کردهاند که پیش از این گزارش نشده بود.
بر اساس این بیانیه در حدود ساعت ۶ صبح پنجشنبه بهوقت محلی، در ۲.۵ کیلومتری محل حادثه نشت سوخت بسیار سمی نفت سنگین که مورد استفاده در موتور کشتیهاست یافت شده است.
نفتکش سانچی با پرچم پاناما و به مدیریت شرکت ملی نفتکش ایران شامگاه ۶ ژانویه / ۱۶ دی، در حدود ۱۶۰ مایل دریایی ساحل چین در نزدیکی شانگهای با کشتی باری چینی سیاف کریستال تصادف کرد. ۲۱ خدمه کشتی باربری چینی نجات یافتند اما ۳۲ خدمه نفتکش، شامل ۲۹ ایرانی و دو بنگلادشی جان خود را در این حادثه از دست دادند. سانچی یکشنبه گذشته غرق شد و این احتمال وجود دارد که نشت سوخت آن در اقیانوس یک فاجعه زیستمحیطی بهوجود بیاورد.
هنوز مشخص نیست که نفتکش سانچی بههنگام غرق شدن چقدر سوخت بنزین در خود داشته است.
کارشناسان تخمین میزنند که نفتکش سانچی در زمان تصادف با کشتی باری چینی، حدود یک هزار تُن سوخت حمل میکرده است.
سوخت بنزین، برخلاف سوخت میعانات گازی برای موجودات دریایی مضر است و زمانی که به آب دریا ریخته میشود مشکل بتوان آن را از آب خارج کرد. میعانات گازی نوع بسیار سبکی از نفت است، که توسط نفتکش سانچی حمل میشد.
محموله نفتکش سانچی حدود ۱۳۶ هزار تن میعانات گازی، معادل یک میلیون بشکه، به ارزش نزدیک به ۶۰ میلیون دلار بود. این میعانات گازی بسیار قابل اشتعالاند و بخش بزرگی از آن پس از چند روز سوختن تبخیر میشوند. به همین دلیل سوخت نفتکش برای محیط زیست از میعانات گازی که حمل میکرد پیامدهای زیانبارتری دارد.
اداره دولتی اقیانوسیه چین اعلام کرده است که همچنان به ارزیابی اثرات زیستمحیطی ناشی از غرق شدن این نفتکش ادامه خواهد داد.
در بیانیه اداره اقیانوسیه چین گفته شده که سه لکه نفتی با مساحت ۲۰.۷ کیلومترمربع توسط ماهواره کشف شده است که مساحت بزرگترین لکه نفتی ۱۷.۴ کیلومترمربع است.
این منطقه ۸۰.۳ کیلومترمربع کمتر از میزانی است که در گزارش یک روز قبل اعلام شده بود. اما نمونههای از آب گرفته شده در چهار محل از مجموع ۲۲ محل نشتی که تا کنون کشف شده است، مواد نفتی را بیش از حد استاندارد برآورد میکنند. این نمونهها حاوی گیریس سیاه با بوی نفت سنگین است.
پیش از این «گرین پیس» گفته بود که محل غرق شدن نفتکش ایرانی در دریای چین در مسیر مهاجرت پستانداران دریایی مانند نهنگهای گوژپشت و خاکستری قرار دارد و به همین جهت برای حیات آبزیان اهمیت ویژهای دارد.
بیشتر بخوانید: