حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ۱۸ دی سال جاری در جمع مدیران وزارت اقتصاد گفته بود که «همه مسئولین قابل نقد هستند و معصوم نداریم. حالا اگر امام دوازدهم ظهور کرد، آن وقت هم میشود نقد کرد.» این بخش از سخنان روحانی به زمینهای برای اختلاف بین رئیس جمهوری اسلامی با حوزه علمیه بدل شده. بعد از جامعه مدرسین، دو مرجع تقلید شیعه هم از این بخش از سخنان روحانی انتقاد کردهاند.
به گزارش رسانههای داخلی، ناصر مکارم شیرازی در درس فقه خود از رئیس جمهوری اسلامی خواست که به «خط قرمزها» کاری نداشته باشد. او با اشاره به سخنان روحانی درباره نقدپذیری پیامبر اسلام و امام زمان گفت:
«صرفنظر از اینکه محتوای کلام دقیقاً چه بوده، اما معصومین خط قرمز ما هستند. چه ضرورتی دارد وقتی مطلبی را بیان میکنید، به زمان معصومین اشاره میکنید؟ کار به خط قرمزها نداشته باشید.»
جامعه مدرسین حوزه علیمه قم یکشنبه ۲۴ دی، در بیانیهای بدون ذکر آنکه از حسن روحانی نام بیاورند اعلام کرده بودند که صدور «جواز نقد» پیامبر اسلام و امامان شیعه برخلاف «مسلمات اعتقادی» شیعیان است. آنها تلویحاً به حسن روحانی توصیه کردند که از این پس «از ورود به مسائل اعتقادی و تخصصی فکری در اظهارات خویش پرهیز کند و تنها «به حل مشکلات معیشتی و گرفتارهای اقتصادی مردم» بپردازد.
حسین نوری همدانی، یکی دیگر از مراجع تقلید شیعه هم در درس خارج از فقه خود در انتقاد از سخنان روحانی گفته است:
«از ائمه میتوان سؤال کرد اما انتقادی از ایشان وجود ندارد و انتقاد معنا ندارد.»
نوری همدانی هم از روحانی خواسته به حل مشکلات معیشتی مردم اکتفا کند.
حسن روحانی در واکنش به این جدل تازه، در مدرسه ناطق نوری لواسان تدریس دروس خارج فقه را با کتاب الصلاه آغاز کرد و سپس دفتر رئیس جمهوری هم دوشنبه ۲۵ دی با صدور بیانیهای جامعه مدرسین را به تحریف هدفمند سخنان او متهم کرد.
در سال ۱۳۶۸ شرط مرجعیت برای رهبری از قانون اساسی جمهوری اسلامی کنار گذاشته شد و دو شرط اجتهاد و عدالت و تقوا برای ولی فقیه کافی و لازم شناخته شد. یکی از نشانههای اجتهاد درس خارج است.
بیشتر بخوانید: