وزارت امور بین‌الملل کانادا در بیانیه‌ای از اعتراض‌های روزهای اخیر ایران حمایت کرد. سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش این بیانیه را مصداق مداخله‌جویی و نقض تعهدات حقوقی و بین‌المللی خواند. ایران و کانادا در پنج‌ سال اخیر روابط دیپلماتیک خود را قطع کرده‌اند، اما دولت حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران امیدوار بود تا با انتخاب دولت جدید کانادا روابط دو کشور بهبود یابد. کانادا همواره یکی از منتقدان اصلی ایران در زمینه حقوق بشر بوده است.

موج اعتراض‌های اخیر با تظاهراتی غافلگیرکننده در مشهد آغاز شد

وزارت امور بین‌الملل کانادا در بیانیه‌ای که شنبه ۹ دی / ۳۰ دسامبر منتشر کرد، چنین نوشت:

اینکه ایرانیان در حال استفاده از حق بنیادین خود برای اعتراض صلح‌آمیز هستند، مایه دلگرمی کانادا است. کانادا به حمایت از حقوق بنیادین ایرانیان از جمله حق آزادی بیان ادامه می‌دهد.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز در واکنش به بیانیه وزارت امور بین‌الملل کانادا آن را «مداخله‌جویانه» خواند و گفت که «جمهوری اسلامی ایران مواضع مداخله‌جویانه دولت کانادا را ناقض تعهدات حقوقی و بین‌المللی آن کشور و فاقد هر گونه وجاهت می‌داند.»

قاسمی دولت کانادا را به نادیده‌گرفتن «مطالبات و درخواست‌های به حق ایرانیان مقیم کانادا به منظور برخورداری از حقوق اولیه کنسولی و اقامتی به رغم پیگیری‌های مستمر ایرانیان» متهم کرد و گفت:

این‌گونه مواضع دولت کانادا با اظهارات مقامات عالیه آن کشور در خصوص تعامل و گفت‌وگو با جمهوری اسلامی ایران هم‌خوانی ندارد. متاسفانه این ادبیات دولت کانادا تکرار ادبیات غلط، غیرمنطقی و ناکار آمد دولت‌های قبلی کانادا علیه مردم ایران بوده و مردود است.

محافظه‌کاران و حمایت از اعتراض‌ها در ایران

همزمان رهبر محافظه‌کاران کانادا، آندرو شیر نیز در پستی فیس‌بوکی از اعتراض‌ها حمایت کرد و خواهان تحریم ایران شد. او تهران را به «حمایت از تروریسم» متهم کرد و از جاستین توردو، نخست‌وزیر این کشور خواست تا «به جای تلاش برای عادی‌سازی روابط با رژیم سرکوب‌گر ایران، از خواسته مردم آن کشور برای آزادی حمایت کند.»

روابط سیاسی ایران و کانادا ۲۰۱۲ قطع شد و دو کشور سفارتخانه‌هایشان را در خاک یکدیگر تعطیل کردند. با انتخاب حسن روحانی به ریاست‌جمهوری ایران و به قدرت رسیدن جاستین توردو از حزب لیبرال در کانادا امیدها به ازسرگیری این روابط افزایش یافت. ۳۰۰ هزار ایرانی‌ـ‌کانادایی تحت تاثیر قطع روابط این دو کشور قرار گرفته اند.

همزمان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری محافظه‌کار ایالات متحده نیز بار دیگر در یک پیام توئیتری از اعتراض‌های ایران حمایت کرده و همچون رهبر محافظه‌کاران کانادا، ایران را به حمایت از تروریسم متهم کرده است.

او نوشته: «مردم دارند نهایتاً به هوش می‌شوند که چه طور پول و ثروتشان برای تروریسم دزدیده و حیف‌و‌میل می‌شود. انگار دیگر تحمل‌اش را ندارند. آمریکا به دقت مراقب نقض حقوق بشر است.»


تهران همواره اتهام حمایت از تروریسم را رد کرده است.

محافظه‌کاران آمریکا پیش از این نیز از اعتراضات ایران حمایت کرده بودند.

معترضان ایرانی شنبه ۹ دی برای سومین بار در شهرهای بسیاری به خیابان‌ها آمدند. تصاویر و ویدئوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی از اعتراض‌ها در تهران، کرمانشاه، شهرکرد، مشهد، تبریز، بندرعباس، اهواز، آمل، ایذه، اراک، زنجان، کرمان، لاهیجان، بهبهان، دورود، خرم‌آباد، گرگان، شیراز، ساوه، ملایر و هشتگرد حکایت داشت.

این اعتراض‌ها به خشونت کشیده شد و مقام‌های ایرانی کشته‌شدن دو تن در دورود لرستان بر اثر اصابت گلوله را تأیید کردند. با این حال، معترضان محلی نام چهارتن را در شبکه‌های اجتماعی به عنوان قربانیان تیراندازی در دورود منتشر کرده‌اند.


در همین زمینه