امارات متحده عربی چند ساعت مانده به برگزاری اجلاس شورای همکاری خلیج فارس در کویت، از ایجاد یک «کمیسیون همکاری مشترک» نظامی و اقتصادی با عربستان سعودی خبر داد. مدت برگزاری اجلاس شورای همکاری خلیج فارس نیز از دو روز به یک روز، آن هم پشت درهای بسته تقلیل پیدا کرد. کشورهای عضو  اجلاس نمایندگان اصلی خود را اعزام نکردند.

شیخ محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد ابوظبی (راست) و ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی
شیخ محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد ابوظبی (راست) و ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی

به ‌گزارش خبرگزاری فرانسه، براساس فرمان خلیفه بن زاید آل نهیان که روز سه‌شنبه ۵ دسامبر / ۱۴ آذر منتشر شده است، «کمیسیون همکاری مشترک» نظامی و اقتصادی مسئول «همکاری و هماهنگی» بین دو کشور در عرصه‌های نظامی، سیاسی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی خواهد بود.

این کمیسیون همچنین مسئول همکاری دوجانبه در «هر زمینه دیگری مرتبط با منافع مشترک» خواهد بود.

ولیعهد ابوظبی، شیخ محمد بن زاید آل نهیان، از طرف امارات متحده عربی مدیریت کمیسیون همکاری مشترک با عربستان سعودی را به عهده گرفته است.

ایجاد چنین کمیسیونی بلافاصله از سوی عربستان سعودی اعلام نشد.

امارات متحده عربی و عربستان سعودی با هم متحدندو با نیروهای نظامی خود در یمن با شورشیان حوثی مورد حمایت ایران می‌جنگند.

اجلاس شورای همکاری خلیج فارس و تنهایی امیر قطر

همزمان با اعلام ائتلاف نظامی و سیاسی تازه بین عربستان سعودی و امارات، قرار است نشست کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس سه‌شنبه ۵ دسامبر/ ۱۴ آذر پشت درهای بسته در کویت برگزار شود.

ابتدا قرار بود نشست کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس در دو روز برگزار شود اما برگزارکنندگان اعلام کردند که نمایندگان بعد از یک جلسه، در پایان سه‌شنبه کویت را ترک می‌کنند.

اجلاس کویت درست شش ماه پس از آن برگزار می‌شود که عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی، سه کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس به‌همراه مصر روابط دیپلماتیک و اقتصادی خود با قطر، عضو دیگر این شورا را قطع کردند.

۵ ژوئن سال جاری، این کشورها به‌طور ناگهانی روابط خود با قطر را قطع کرده و این کشور را به حمایت از جنبش‌های افراطی و نزدیکی به ایران متهم کردند. قطر این اتهامات را رد و تحریم‌های اعمال‌شده را محکوم کرده است.

تمامی تلاش‌ها، از جمله تلاش‌های کویت برای حل بحران با دوحه نتیجه‌ای در بر نداشته است.

بدین ترتیب شورای همکاری خلیج فارس در حال حاضر با مهم‌ترین بحران خود از سال ۱۹۸۱، سال تأسیس آن، مواجه است.

با این حال به‌نظر می‌رسد که کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس سی‌وهشتمین اجلاس آن را جدی نگرفته‌اند و این نشست نخواهد توانست گامی در راستای حل بحران بردارد.

بحرین تصمیم گرفته است که یک دیپلمات رده سوم خود را به کویت بفرستد. عربستان سعودی به جای اعزام یک نفر از خانواده پادشاهی عادل جبیر، وزیر خارجه خود را فرستاده و عمان گفته است که یکی از مقامات عالی رتبه سلطان قابوس در اجلاس شرکت خواهد کرد.

شیخ تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی، امیر قطر تنها کسی است که حضور خود در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس را تأیید کرده است.

پیش از این رهبران بریتانیا، آلمان و فرانسه از قطر، عربستان سعودی و متحدانش خواسته‌ بودند بحران قطر را از طریق مسالمت‌آمیز به پایان برسانند. یکپارچگی شورای همکاری کشورهای عرب خلیج مهم‌ترین خواسته بریتانیا، فرانسه و آلمان بود.

بیشتر بخوانید: