شان بائر و جاشوا فتال، دو آمريکايی بازداشت‌شده در ايران که اخيرأ از زندان اوين آزاد شدند در يک نشست مطبوعاتی در نيويورک از آن‌چه در زندان بر آن‌ها گذشت سخن گفتند.

به گزارش رويترز، شان بائر و جاش فتال که روز شنبه مسقط پايتخت عمان را به مقصد نيويورک ترک کردند سرانجام روز گذشته سوم مهرماه در کنار خويشان و همراهان خود به فرودگاه جان اف. کندی اين شهر وارد شدند.

بائر و فتال که به هشت سال زندان به جرم «جاسوسی» محکوم شده بودند، چهارشنبه ۳۰ شهريورماه با پرداخت ۵۰۰ هزار دلار وثيقه برای هر کدام، از زندان اوين آزاد شدند.

فتال، بائر و سارا شورد سه کوهنورد آمريکايی هشتم مردادماه سال ٨٨ (۳۱ ژوئيه ۲۰۰۹) در منطقه مرزی ايران و عراق به اتهام «عبور غير قانونی از خط مرزی ايران با عراق» بازداشت شدند.

سارا شورد ۲۳ شهريور ۱۳۸۹ به دليل «بيماری» و با ميانجی‌گری عمان، با سپردن وثيقه ۵۰۰ ميليون تومانی آزاد شد.

در جريان يک نشست رسانه‌ای در فرودگاه نيويورک جاش فتال و شان بائر بار ديگر بر بی‌گناهی خود پای فشرده و اعلام کردند که آن‌ها تنها به‌خاطر اين‌که آمريکايی بودند از سوی دولت ايران «به گروگان گرفته شدند.»

شان بائر: چطور می‌توانيم دولتی را ببخشيم که به زندانی کردن تعداد بسيار زيادی از افراد بی‌گناه و زندانيان عقيدتی اقدام می‌کند و به آن ادامه می‌دهد؟

آن‌ها ادعای حکومت ايران مبنی بر اين‌که «در توطئه اسرائيلی ـ آمريکايی عليه ايران دست داشتند» را «دروغ مسخره» تهران عنوان کردند.

شان بائر در اين‌باره گفت: «تنها توضيح برای بازداشت طولانی ما، ۳۲ سال خصومت متقابل بين آمريکا و ايران است.»

بائر افزود: «ما تنها به اين دليل ساده که آمريکايی بوديم به اتهام جاسوسی محکوم شديم. هيچ مدرکی، هيچگاه عليه ما ارائه نشد.»

شان بائر همچنين گفت: «سارا، جاش و من طعم خشونت حکومت ايران را چشيديم. ما تقريبأ در يک انزوای کامل به‌سر می‌برديم.»

به گزارش کمپين بين‌المللی حقوق بشر در ايران از نشست رسانه‌ای اين دو آمريکايی شان بائر در بخشی ديگری از سخنان خود گفت:‌«شايد شما بپرسيد: حالا که آزاد شديد می توانيد دولت ايران را برای آن‌چه با شما کرد ببخشيد؟ جواب ما اين است:‌ چطور می‌توانيم دولتی را ببخشيم که به زندانی کردن تعداد بسيار زيادی از افراد بی‌گناه و زندانيان عقيدتی اقدام می‌کند و به آن ادامه می‌دهد؟»

بائر ادامه داد: «اين مردم ايران هستند که فشار سنگين و سخت دولت بی‌رحمی که هيچ احترامی برای حقوق بشر ندارد را تحمل می‌کنند. مردمی در ايران هستند که تنها برای شرکت در يک تظاهرات يا نوشتن يک بلاگ طرفدار دموکراسی يا برای عقايد مذهبی زندانی شده‌اند. روزنامه‌نگاران پشت ميله‌های زندان می‌مانند و مردم بی‌گناه اعدام می‌شوند.»

جاش فتال نيز در سخنان خود گفت که آن‌ها ۷۸۱ روز در بازداشت به‌سر بردند و در اين مدت تنها يک ديدار کوتاه و ۱۵ دقيقه تماس تلفنی با نزديکان خود داشتند.

وی افزود که بارها دست به اعتصاب غذا زده بودند تا بتوانند نامه‌های خانواده خود را دريافت کنند.

فتال افزود: «بارها و بارها ما فرياد زندانيانی را می‌شنيديم که مورد ضرب و شتم قرار می‌گرفتند و ما نمی‌توانستيم برای آن‌ها کاری کنيم.»

فتال نيز گفت «از همان آغاز روشن بود که ما گروگان گرفته شده‌ايم. اين واقعأ تنها کلمه‌ای است که حق مطلب را ادا می‌کند برای اين‌که مقامات ايرانی می‌دانستند که ما بی‌گناه هستيم اما آن‌ها از بازداشت ما به سود سياست خود عليه آمريکا استفاده کردند.»

جاش فتال افزود: «ما در دنيای دروغ‌ها و اميدهای واهی زندگی کرديم. بازجوها در مورد سفير سوئيس در تهران دروغ می‌گفتند که نمی‌خواهد ما را ببيند. آن‌ها به دروغ به ما گفتند که دادرسی عادلانه نصيب‌مان خواهد شد… وحشتناک‌تر از همه آن‌ها به ما گفتند که خانواده‌های‌مان از فرستادن نامه به ما خودداری کردند.»

شان بائر و جاشوا فتال چهارشنبه شب بلافاصله پس از آزادی از طريق فرودگاه مهرآباد، ايران را ترک کرده و به عمان رفتند.

آن‌ها با حضور سفير سوئيس در تهران و هیأتی از سفارت عمان، از بازداشتگاه اوين رهسپار فرودگاه شده بودند.

عمان، عراق و ونزوئلا در مذاکرات خود با ايران نقش اصلی را در آزادی اين دو آمريکايی ايفا کردند. وزارت امور خارجه ايران پس از آزادی شان بائر و جاشوا فتال در بيانيه‌ای اعلام کرد که ايران به‌خاطر «دوستان» خود آن‌ها را آزاد کرده است.

باراک اوباما، رئيس‌جمهوری آمريکا در بيانيه‌ای از آزادی شان بائر و جاشوا فتال استقبال کرد.