از تیم فوتبال بارسلون تا کلیسای ساگرادا فامیلیا؛ تمامی کاتالونیا روز سهشنبه ۳ اکتبر / ۱۱ مهر در دفاع از «حقوق» خود و محکومیت خشونتهای پلیس در جریان همهپرسی استقلال دست به اعتصاب عمومی زدهاند. این در حالی است که شکاف با مادرید عمیقتر میشود.
این اعتصاب عمومی که با تظاهرات همراه است دو روز پس از همهپرسی استقلال کاتالونیا صورت میگیرد. دولت مرکزی اسپانیا بر اساس قانون اساسی کشور این همهپرسی را غیرقانونی میداند و بهرسمیت نمیشناسد.
همهپرسی استقلال کاتالونیا در میان خشونت و درگیری یکشنبه یکم اکتبر / ۹ مهر برگزار شد و مقامات محلی اعلام کردهاند که جدایی کاتالونیا از اسپانیا ۹۰ درصد رأی آورده است. در این همهپرسی میزان مشارکت ۴۲.۳ درصد بوده و نزدیک به ۹۰۰ نفر در جریان درگیریهای روز همهپرسی با پلیس و نیروهای امنیتی زخمی شدند.
برگزاری این همهپرسی بحران سیاسی عمیقی را از زمان استقرار دمکراسی در این کشور در سال ۱۹۷۷ تاکنون در سراسر اسپانیا دامن زده است.
کاتالونیا که خواهان استقلال است مساحتی به بزرگی کشور بلژیک دارد و ۱۶ درصد جمعیت اسپانیا در این منطقه زندگی میکنند.
استقبال از اعتصاب عمومی
اعتصاب عمومی روز سهشنبه ابتدا از سوی اتحادیههای کارگری کوچک اعلام شد اما پس از خشونتهای روز همهپرسی اتحادیههای بزرگ منطقه نیز تصمیم گرفتند که به آن بپیوندند تا اتحاد کاتالونیا علیه خشونت را بهنمایش بگذارند. ۴۲ نهاد دیگر نیز فراخوان اعتصاب عمومی را امضا کردند.
کارلس پوجدمون، رئیس دولت محلی کاتالونیا که میخواهد نشان دهد کل جامعه از او در مبارزه برای بهدست آوردن حق همهپرسی از مادرید پشتیبانی میکند، گفت: «من معتقدم که از این اعتصاب بسیار استقبال خواهد شد.»
او ضمن دعوت از مردم برای پیوستن به اعتصاب عمومی از مردم خواست تا بار دیگر «بزرگترین روح مدنی در جهان بهرغم سیاست سرکوب دولت اسپانیا» را نشان دهند.
بندر بارسلون، دانشگاههای دولتی، حمل و نقل، موزه هنرهای معاصر (MACBA)، کارکنان اپرا و حتی کارکنان کلیسای معروف ساگرادا فامیلیا یکی از مراکز گردشگری مهم بارسلون و ساخته معمار اسپانیایی گائودی، در این اعتصاب عمومی شرکت دارند. باشگاه فوتبال بارسلون نیز اعلام کرده که در اعتصاب عمومی شرکت میکند و نه تیم حرفهای این باشگاه و نه تیم جوانان آن روز سهشنبه تمرین نخواهند کرد. برگزارکنندگان همچنین قصد دارند که راهپیمایی «صلح» نیز برگزار کنند.
بارسلون خواستار «میانجیگری بینالمللی» است
این اعتصاب در حالی برگزار میشود که در هفتههای اخیر ناآرامیهای اجتماعی در کاتالونیا بیشتر شده است. پس از دستگیریها و بازرسیها از سازماندهندگان همهپرسی استقلال در اواسط ماه سپتامبر، انجمنهای استقلالطلب وعده «بسیج دائمی» جامعه علیه «بیاحترامی» و «تحقیر» مداوم از سوی مادرید، دادند.
دولت محافظهکار مرکزی که به این اعتراضات توجهی ندارد از «منحرف کردن اذهان مردم» سخن میگوید.
کاتالونیا به جامعه بینالمللی نیز رجوع کرده و از آن خواسته است تا «برای تضمین حقوق شهروندان کاتالونیا» به آنها کمک کند.
کارلس پوجدمون روز دوشنبه خواهان «میانجیگری بینالمللی» در حل بحران موجود با مادرید شد.
ماریانو راخوی، نخستوزیر اسپانیا در برابر این رویدادها سکوت اختیار کرده است. او روز گذشته (دوشنبه) با رهبران احزاب سوسیالیست و سیدادانوس، از احزاب میانه مخالف استقلال کاتالونیا، برای بررسی «چالش جدی» ناشی از این بحران، دیدار و گفتوگو کرد.
فشار اتحادیه اروپا بر راخوی برای مذاکره
از سال ۲۰۱۰ استقلالطلبی در کاتالونیا به شدت افزایش یافته است. گسترش ایده استقلالطلبی بر بستری از بحران و رد مداوم آن توسط دادگاه قانون اساسی اسپانیا شکل گرفته است. از سال ۲۰۱۲، کاتالانها بیشتر و بیشتر خواستار برگزاری همهپرسی استقلال شدهاند. اما دولت ماریانو راخوی نمیخواهد در اینباره صحبت کند چرا که معتقد است چنین گزینهای در قانون اساسی کشور ذکر نشده است.
روز گذشته راخوی از سوی اتحادیه اروپا زیر فشار قرار گرفت تا با کاتالونیا گفتوگو کند. کمیسیون اتحادیه اروپا از طرفهای مناقشه در اسپانیا خواست تا بهجای رویارویی به گفتوگو روی آورند.
اتحادیه اروپا خواهان گشودن پروندهای برای بررسی خشونتهای روز همهپرسی شد. این در حالی است که برلین و پاریس از اسپانیای واحد حمایت کردهاند.
پارلمان اروپا نیز گفته است که روز چهارشنبه درباره وضعیت اسپانیا جلسهای تشکیل خواهد داد.
بیشتر بخوانید: