سخنگوی وزارت امور خارجه ايران اعلام کرد هما (دروثی) پروز، خبرنگار شبکه انگليسی‌زبان الجزيره مرتکب چند تخلف شده است.

به گزارش خبرگزاری‌های ايران، رامين مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ايران امروز در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی بدون تأييد رسمی اين‌که هما (دروثی) پروز، خبرنگار ايرانی‌‌‌تبار شبکه تلويزيونی الجزيره، در ايران و در بازداشت به‌سر می‌برد؛ گفت وی سه تخلف داشته است.

سخنگوی وزارت خارجه ايران در اين‌ زمينه اظهار داشت: «درباره ناپديد شدن يا بازداشت اين خبرنگار در سوريه همان‌طور که اطلاع داريد بر اساس گفته‌های مسئولان شبکه الجزيره اين خبرنگار در حالی‌که برای کار خبرنگاری به ويزای کار نياز داشته با توجه به لغو رواديد ايران و سوريه با گذرنامه ايرانی و بدون ويزا قصد ورود به سوريه را داشته که مرتکب چند تخلف شده است.»

مهمان‌پرست افزود: «تخلف اول اين بوده که گذرنامه ايرانی ايشان اعتبار نداشته، تخلف دوم اين بوده که بدون ويزای خبرنگاری قصد ورود به سوريه را داشته و تخلف سوم اين بوده که گذرنامه‌های ديگری نيز همراه داشته است؛ گذرنامه‌هايی که آمريکايی و کانادايی بوده است.»

خانم پروز افزون بر مليت ايرانی، تابعيت کشورهای کانادا و آمريکا را نيز دارد.

گزارشگران بدون مرز: ايران بدون احترام به درخواست‌های خانواده و شبکه‌ الجزيره در باره وضعيت وی سکوت کامل اختيار کرده ‌است. نبود شفافيت در اين باره امکان وقوع فاجعه‌ای را جدی کرده است

سخنگوی وزارت خارجه ايران با بيان اين‌که «ما تابعيت مضاعف را قبول نداريم»، گفت: «انجام اين تخلفات مانع از انجام فعاليت پنهانی اين خبرنگار در سوريه شده البته ما مسأله را پی‌گيری می‌کنيم و اطلاع يافتن از وضعيت ايشان برای ما هم اهميت دارد.»

مهمان‌پرست به خبرنگاران گوشزد کرد: «خبرنگاران بايد توجه بيشتری به قوانين و مقررات داشته باشند و آن را به صورت کامل رعايت کنند.»

شبکه الجزيره پيش از اين خبر داده بود که هما (دروثی) پروز در روز ۲۹ آوريل و در بدو ورود به فرودگاه بين‌المللی دمشق توسط نيروهای امنيتی سوريه بازداشت گرديد و سپس به ايران تحويل داده شد.

هما پروز برای پوشش خبری ناآرامی‌های سوريه از سوی شبکه الجزيره به دمشق رفته بود.

مقامات سوريه‌ای پيش از اين به الجزيره گفته بودند که اين خبرنگار ۳۹ ساله آزاد خواهد شد.

سخنگوی الجزيره روز چهارشنبه ۲۱ ارديبهشت اعلام کرد: «ما هم‌اکنون اطلاعاتی به‌دست آورده‌ايم که نشان می‌دهد وی به تهران فرستاده شده است.»

وی افزود: «ما از مقامات ايرانی خواستار اطلاعاتی برای دسترسی به دروثی هستيم و می‌خواهيم که وی را آزاد کنند. ما از روز ۲۹ آوريل (۹ ارديبهشت) که وی دوحه را به مقصد دمشق ترک کرد هيچ‌گونه تماسی با او نداشته‌ايم و عميقأ نگران حال وی هستيم.»

سفارت سوريه در واشنگتن روز سه‌شنبه بيستم ارديبهشت در يک بيانيه مطبوعاتی اعلام کرد خانم پروز قصد داشته «به شکل غير قانونی با ويزای ايرانی که تاريخ آن اعتباری نداشت»، وارد خاک سوريه شود و به همين خاطر به ايران بازگردانده شد.

اين بيانيه می‌افزايد خانم پروز در تاريخ اول ماه مه «توسط کنسول ايران با شرکت هواپيمايی کاسپين با پرواز شماره ۷۹۰۵ به مقصد تهران» پرواز کرده است.

اعضای خانواده هما پروز نيز چند روز پيش خواهان آزادی وی شدند. آن‌ها در بيانيه‌ای نوشتند: «او دختر، خواهر و نامزدی دوست‌داشتنی و همچنين روزنامه‌نگاری متعهد بود.»

آن‌ها افزودند: «ما بار ديگر می‌خواهيم که دوروثی فورأ آزاد شده و به نزد خانواده خود بازگردد.»

سازمان گزارشگران بدون مرز نيز روز گذشته بيانيه‌ای در اين رابطه منتشر کرد و نوشت: «ايران بدون احترام به درخواست‌های خانواده و شبکه‌ الجزيره در باره وضعيت وی سکوت کامل اختيار کرده‌ است. نبود شفافيت در اين باره امکان وقوع فاجعه‌ای را جدی کرده است.»

اين سازمان جهانی مدافع روزنامه‌نگاران افزوده است: «اگر گفته‌ وزير امور خارجه‌ی ايران موضع رسمی اين کشور باشد، به اين معناست که هما دورثی پروز “ناپديد” شده است. در غير اين صورت ما از ايران می‌خواهيم در باره سرنوشت اين خبرنگار اطلاع‌رسانی کند، اگر او بازداشت شده است دلايل بازداشت وی را رسمأ اعلام کنند و يا به او اجازه خروج از کشور را بدهند.»

علی‌اکبر صالحی، وزير خارجه جمهوری اسلامی ايران در روز ٢٤ ارديبهشت‌ماه جاری به خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ايران اعلام کرد که از هما پروز «بی‌اطلاع» است.

کمپين بين‌المللی حقوق بشر در ايران نيز روز جمعه گذشته گفت مقامات ايرانی بايد فوری هما پروز را آزاد کنند.

اين کمپين در بيانيه خود همچنين خواستار شد که جمهوری اسلامی ايران «گزارشی شفاف در خصوص بازداشت دوروثی پروز ارائه کند و اجازه بدهد تا خانواده وی و سفارت کانادا به وی دسترسی داشته باشند.»