نتانیاهو در دیدار با پوتین گفت که خطر «تروریسم مرتبط با اسلام افراطی شیعه» در منطقه به اندازه خطر «تروریسم مرتبط با اسلام افراطی سنی» است. او گفت اگر روسیه می‌خواهد با تروریسم اسلام افراطی مبارزه کند، باید حضور نظامی ایران در سوریه را محدود کند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در دیدار روز پنجشنبه ۹ مارس/ ۱۹ اسفند خود با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه در مسکو گفت: صلح در سوریه تا زمانی که ایران در سوریه هست ممکن نخواهد شد.

رهبران اسرائیل و روسیه ابتدا در یک اجلاس خبری شرکت کردند و سپس جلسه را پشت درهای بسته برگزار کردند.

پس از جلسه، دفتر نخست‌وزیری اسرائیل ویدئویی را شبکه‌های اجتماعی پخش کرد که در آن نتانیاهو می‌گفت: «پوتین و من مفصل در مورد ایران، اهداف و مقاصدش در سوریه حرف زدیم. و خیلی روشن گفتم که تا زمانی که ایران در سوریه هست و قصد خود را برای نابودی اسرائیل اعلام کرده، صلح ممکن نخواهد شد.»

تأکید بر خطر تروریسم «اسلام رادیکال شیعه»

نتانیاهو الفاظ و استدلال‌هایی را که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در رابطه با خطر تروریسم «اسلام رادیکال» استفاده می‌کند در گفت‌وگوهایش با پوتین به وام گرفت.

انشل ففر، تحلیلگر روابط بین‌الملل در روزنامه «هاآرتض» نوشت: «محاسبات عملگرایانه نتانیاهو در هر دو مورد ترامپ و پوتین روشن است. او از این فرصت استفاده خواهد کرد که یک اتحاد بین‌المللی علیه ایران ایجاد کند – کشوری که به نظر نتانیاهو بزرگ‌ترین تهدید برای دولت یهودی در عصر ماست.»

رهبر اسرائیل در طول جنگ شش‌ساله سوریه در مورد نفوذ در حال افزایش جمهوری اسلامی ایران و گروه‌های شیعه دیگر از جمله حزب‌الله لبنان هشدار داده بود.

اما اکنون زبان نتانیاهو در دیدار با پوتین و در توصیف خطر ایران شبیه به ترامپ شده است: «همه ما در برابر تروریسم اسلام رادیکال باهم مبارزه می‌کنیم. در سال گذشته، پیشروی‌های مهمی در مبارزه با تروریسم اسلام افراطی سنی به رهبری گروه “دولت اسلامی” و “القاعده” به‌دست آمد و روسیه سهم مهمی داشت. روشن است که ما نمی‌خواهیم که تروریسم اسلام سنی رادیکال با تروریسم اسلام رادیکال شیعه به رهبری ایران جایگزین شود.»

حضور ایران و حزب‌الله در مرز بلندی‌های جولان

نتانیاهو پس از جلسه با پوتین گفت که دو رهبر در مورد بلندی‌های جولان هم گفت‌وگو کردند. «تایمز اسرائیل» نوشته است که نتانیاهو به رئیس‌جمهوری روسیه گفته که اسرائیل هرگز منطقه بلندی‌های جولان را ترک نخواهد کرد.

جنگ داخلی سوریه، نیروهای سپاه پاسداران را به منطقه استراتژیک مرز سوریه و اسرائیل در امتداد خط آتش بس ۱۹۶۷ رسانده است. به غیر از نیروهای سپاه پاسداران به گفته «واشنگتن پست» بین شش تا هشت هزار سرباز حزب‌الله لبنان هم‌اکنون به مرز بلندی‌های جولان دسترسی دارند.

به گزارش «شهیدنیوز» و «تسنیم» اکنون «جنبش نجباء» (یک گروه شبه‌نظامی شیعه که ارتباط نزدیک با ایران دارد) در مرز سوریه و اسرائیل مقر نظامی «سپاه آزادسازی جولان اشغالی» تشکیل داده است.

سید هاشم الموسوی، سخنگوی «جنبش نجباء» عراق روز ۱۷ اسفند در تهران به خبرنگاران گفت که «ما از سوریه خارج نمی‌شویم مگر تا آخرین تروریست خارج شود… بعد از پیروزی‌های اخیر، “سپاه آزادسازی جولان” را تشکیل داده‌ایم. این سپاه جولان متشکل از نیروهای ویژه، آموزش دیده و مجهز است.»

سخنگوی «جنبش نجباء» گفته است که حرکت نظامی این سپاه منوط به اجازه دولت بشار اسد است.

چند روز پیش از دیدار نتانیاهو و پوتین، سارا فینبرگ، تحلیلگر«موسسه مطالعات امنیت ملی» (INSS) در تل‌آویو به روزنامه «الگاماینر» گفت اسرائیل به دنبال این است که در «مذاکرات برای طراحی آینده سوریه» نقش داشته باشد.

فینبرگ می‌گوید اسرائیل باید وارد مذاکرات صلح سوریه شود «نه تنها به خاطر چند موشک که ممکن است از مرز به سمت بلندی‌های جولان پرتاب شود بلکه به خاطر استقرار دائمی حزب‌الله‌ مانندها در مرز شمال شرقی اسرائیل.»

پوریم و موشک‌های بالستیک ایران

با وجود اینکه قبل از مذاکرات پوتین و نتانیاهو پیش بینی می‌شد که بیشتر مذاکره بر سر برنامه موشک‌های بالستیک ایران باشد که روسیه به ایران فروخته است، حداقل این موضوع در گفت‌وگوی نتانیاهو با خبرنگاران مطرح نشد.

نخست‌وزیر اسرائیل تنها با اشاره به داستان «پوریم» در متون مقدس یهودی به این اشاره کرده که ۲۵۰۰ سال پیش، ایران باستان قصد نابودی مردم یهودی را داشته و موفق نشده و این داستان هنوز ادامه‌دار است. در این رابطه نتانیاهو حرفی که در ملاقات با ترامپ گفت را بار دیگر تکرار کرد که سپاه پاسداران آرزوی نابودی اسرائیل را بر بدنه موشک‌های بالستیک خود نوشته‌ است.

پوتین در واکنش گفت: «داستانی که شرح دادید در قرن پنجم قبل از میلاد مسیح اتفاق افتاده است. اکنون در جهانی متفاوت زندگی می‌کنیم. بیایید در مورد حال حاضر صحبت کنیم.»

دو رئیس دولت اسرائیل و روسیه در مورد مسائل داخلی اسرائیل، صلح اسرائیل و فلسطین و یا شهرک‌سازی‌ها – بنا به درخواست نتانیاهو – صحبت نکردند. اما دو کشور در مورد تبادلات اقتصادی باهم توافق‌هایی کردند.

در همین زمینه: