جایزه ادبی «کاستا بوک» برای بار دوم به خاطر رمان «روزهای بی‌پایان» به سباستین بری، نویسنده ایرلندی تعلق گرفت: اثری درباره پیامدهای جنگ در پیش‌زمینه هویت‌یابی جنسی.

سباستین بری، نویسنده و نمایشنامه‌نویس ایرلندی بعد از دریافت جایزه ادبی «کاستا بوک»

جایزه ادبی «کاستا بوک» هر سال به «لذت‌بخش‌ترین» رمان انگلیسی‌زبان که نویسنده آن ایرلندی یا بریتانیایی باشد تعلق می‌گیرد.

در رمان «روزهای بی‌پایان» دو سرباز جوان در جنگ‌های داخلی آمریکا در بحبوحه خشونت و کشتار عاشق همدیگر می‌شوند و به این حقیقت پی می‌برند که همجنسگرا هستند. عشق به آن‌ها کمک می‌کند، جنگ و کشتار و خشونت را تحمل کنند.

هیأت داوران جایزه ادبی «کاستا بوک» گفته است:

«رمان در سال‌های دهه ۱۸۵۰ در یکی از خونبارترین دوره‌های تاریخ تمدن در آمریکا اتفاق می‌افتد و با این‌حال نویسنده موفق شده است تصویری از عشق، دوستی و رستگاری را در متن این خشونت‌ها به دست دهد.»

سباستین بری، رمان‌نویس و نمایشنامه‌نویس ۶۱ ساله ایرلندی گفته است بعد از آنکه پسرش اعلام کرد که هم‌جنسگراست، به فکر نوشتن چنین داستانی افتاد.

بری می‌گوید پسرش رمان او را خوانده و به او گفته: «بابا، تو هرچند همجنسگرا نیستی، اما از خود مایی.»

فرازی از رمان «روزهای بی‌پایان» با صدای نویسنده

تاریخ ایرلند از منظر یک زن صد ساله

سباستین بری تنها نویسنده‌ای‌ست که دو بار جایزه معتبر «کاستا بوک» را به دست می‌آورد. بری در سال ۲۰۰۸ هم این جایزه را برای رمان «یک زندگی پنهان» از آن خود کرده بود.

این رمان که نامزد جایزه بوکر ادبی هم بود، درباره زندگی یک زن صد ساله ایرلندی در یک دیوانه‌خانه است که در بحبوحه جنگ استقلال ایرلند، زندگی روزانه‌اش به یکباره دگرگون می‌شود. بری در این رمان نشان می‌دهد که چگونه جنگ رابطه روزانه انسان‌ها را تغییر می‌دهد: آن‌ها که تا دیروز با هم معاشرت می‌کردند، ناگهان به دشمنان همدیگر تبدیل می‌شوند.

منتقدی رمان «یک زندگی پنهان» را با این جملات توضیح می‌دهد:

«خاطره، اختلافات مذهبی و تابوهای از دریچه چشم زنی که در جنگ داخلی ایرلند مفقود می‌شود، درآمیخته با افسانه‌هایی که از جنون نشان دارند.»

اصولاً پیامدهای جنگ در زندگی روزانه انسان از موضوعات مورد علاقه این نویسنده و نمایشنامه‌نویس ایرلندی‌ست. شناخته شده‌ترین رمان او «یک راه خیلی خیلی طولانی» از دریچه چشم یک سرباز ساده ایرلندی، بحران سیاسی بین ایرلند و بریتانیا در سال‌های جنگ جهانی اول را آشکار می‌کند.

آثار سباستین بری تاکنون به فارسی ترجمه نشده است.