پنج روز از لحظه شروع آتشسوزی در ساختمان پلاسکوی تهران و ویرانیاش میگذرد اما با وجود آواربرداری گسترده، هنوز آتش از بقایای آوار آن زبانه میکشد. شب گذشته اجساد چند شهروند در طبقه منفی یک این ساختمان کشف شد. اگرچه به گفته معاون فنی عمرانی شهرداری تهران تنها ۵۰ درصد آواربرداری انجام شده اما مدیر عامل سازمان آتشنشانی میگوید تمام اجساد تا پایان امروز از زیر آوار پلاسکو خارج خواهند شد.
سیدجلال ملکی سخنگوی مدیریت بحران حادثه ساختمان پلاسکو تعداد اجساد تازه کشف شده را چهار جسد اعلام کرده اما محمد شهریاری، سرپرست دادسرای امور جنایی تهران گفته که آنها تنها سه جسد دریافت کردهاند که دچار فساد نعشی شده و به دلیل گذشت زمان متلاشی شدهاند.
او درباره شایعات مطرح شده درباره این افراد و اینکه آنها پیش از این زنده بوده و پیامک داده بودند، گفته: «طبق آزمایشات انجام شده این موضوع کذب محض است و زمان فوت این افراد دقیقا بعد از ریزش آوار بوده است.»
سازمان پزشکی قانونی اعلام کرده که براساس دستور قضایی ابلاغ شده، به غیر از خانوادههای متوفیان از حضور سایر افراد تحت هر عنوان و سمت در محل پزشکی قانونی جلوگیری میکند.
تاکنون سه آتشنشان در این فاجعه کشته شدهاند، یکی در بیمارستان بر اثر سوختگی و دو نفر در زیر آوار. با اینکه تعداد دقیق کشتهشدگان اعلام نشده، انتظار میرود که دستکم ۱۵ آتشنشان در زیر آوار بوده باشند. با شمردن چهار شهروند یافته شده، تعداد کل کشتهشدگان به هفت رسیده است.
تخلف وزارت کار در بیمه کارگران پلاسکو
هر روز متخلف تازهای در وقوع حادثه پلاسکو معرفی میشود. در تازهترین اخبار، حسین حبیبی، دبیر کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان تهران گفته که در ساختمان پلاسکو طبق ماده ۹۶ قانون کار، توسط وزارت کار تخلف آشکار صورت گرفته چون کارگران بیمه نبودهاند. او گفته که یا بازرسی انجام نشده یا ناقص انجام شده است.
برای روشن شدن ابعاد و علل این حادثه، عبدالرضا رحمانیفضلی و محمدباقر قالیباف، وزیر کشور و شهردار تهران روز یکشنبه ۱۰ بهمن در مجلس حاضر خواهند شد تا درباره حادثه آتشسوزی ساختمان پلاسکو گزارش دهند.
از سوی دیگر رئیس کل بیمه مرکزی اعلام کرده که ۴۹ میلیارد تومان از خسارات فاجعه پلاسکو بیمه بوده و تا امروز ۹ میلیارد تومان از این خسارات پرداخت شده است.
به گفته عبدالناصر همتی ۱۴ شرکت بیمهای در این حادثه درگیر بودهاند و ۲۱۰ واحد در ساختمان پلاسکو بیمه داشتهاند که معادل ۳۵ درصد مغازههای پلاسکو است. این بیمهنامهها شخصی بودهاند و هیات مدیره ساختمان نقشی در خرید آنها نداشته است.
او گفته که آتشنشانان بیمههای عمر، حادثه تکمیلی و مسئولیت داشتند که تمام آنها به خانواده جانباختگان پرداخت خواهد شد.
همچنین به گفته رییس کل بیمه مرکزی، بیمهنامه آتش سوزی اختیاری است. هرچند فعالان صنعت بیمه در لایحه جدید قانون بیمه شخص ثالث پیشنهاد اجباری شدن این بیمه را دادهاند اما شورای نگهبان با این موضوع مخالفت کرده است.
رئیس کل بیمه مرکزی گفته: «ماهیتا نمیتوان بیمه آتش سوزی را اجباری کرد ولی در مجتمعهای تجاری و اداری که افراد زیادی در آن فعالیت میکنند باید مدیران مجتمعها و صاحبان مغازهها و واحدهای تجاری هزینه حق بیمه را دریافت و این واحدها را بیمه کنند.»
همتی گفته که بیمه مرکزی تا پایان ماه لایحهای تصویب خواهد کرد تا تمام مجتمعهای تجاری و اداری ملزم به تهیه بیمهنامههای آتش سوزی و حوادث برای واحدهای خود شوند اما این موضوع باید به تصویب دولت برسد.
او درباره اینکه مالک ساختمان پلاسکو یعنی بنیاد مستضعفان باید تمام ساختمان را بیمه میکرد، اظهارنظر نکرده و آن را یک مساله حقوقی دانسته است.
اسکان کسبه پلاسکو در پاساژی نوساز در جمهوری
پیش از این رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از بازسازی ساختمان آوارشده پلاسکو تا دو سال آینده خبر داده بود. حالا نایب رییس اتاق اصناف گفته پاساژی پنج طبقه و نوساز در خیابان جمهوری به اضافه دو نقطه دیگر در حوالی جمهوری موقتا و برای دو سال برای شروع به کار کسبه ساختمان پلاسکو در اختیار آنان قرار میگیرد.
این پاساژ نوساز پیش از این قرار بود به عنوان مرکز ارائه خدمات و کالا در زمینه صوت، تصویر و تلفن همراه در نظر گرفته شود و میتواند حدود ۴۵۰ واحد را در خود جای دهد. برای بقیه حدود ۱۰۰ واحد باقیمانده پلاسکو نیز دو نقطه دیگر در محدوده جمهوری در نظر گرفته شده است.
در ساختمان پلاسکو حدود ۶۰۰ واحد صنفی وجود داشت که شامل ۴۰۲ واحد پیراهندوز، ۱۵ واحد کشبافت، هشت واحد خیاط و چندین واحد فروش ماهی زینتی بودند.
همچنین فهیمه فیروز، رییس ستاد توانمندسازی بانوان سرپرست خانوار شهرداری تهران اعلام کرده که زنان بیکار شده در ساختمان پلاسکو میتوانند با مراجعه به این ستاد از خدمات آموزشی و اشتغالی این ستاد بهرهمند شوند.
به گفته فیروز، این زنان میتوانند به صلاحدید خود و متناسب با محل زندگی خود به نزدیکترین منطقه شهرداری مراجعه کنند و برای اشتغال در مراکز مهارتآموزی کوثر اقدام کنند یا به ستاد توانمندسازی بانوان سرپرست خانوار بروند تا پس از ثبتنام برای جذب در مراکز مهارتآموزی کوثر به مناطق معرفی شوند.
«خیرات کنید، برای تجمع مجوز بگیرید»
گروهی از مردم تهران برای آتشنشانان و نیروهای امدادی حاضر در صحنه غذا میبرند اما سخنگوی سازمان آتش نشانی از آنها خواسته که به جای آوردن غذا برای آتش نشانهای کشته شده خیرات دهند.
سید جلال ملکی گفته که در محل حادثه به اندازه کافی غذا برای مصرف نیروهای امدادی موجود است.
وزیر کشور ایران عبدالرضا رحمانی فضلی نیز اعلام کرده که هر نوع تجمع برای درگذشتگان حادثه پلاسکو در هرجایی باید «دارای مجوز باشد.»
او گفته به این تجمعها مجوز داده خواهد شد.