دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آینده آمریکا میخواهد تا به قدرت رسید ایالات متحده را از توافقنامه تجاری «مشارکت ترانس پاسیفیک» (مشارکت دو سوی اقیانوس آرام) خارج کند. او این موضوع را در حین ارائه طرح کلی برنامه ۱۰۰ روز نخست دولت خود اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، دونالد ترامپ در یک پیام ویدئویی کوتاه بهمنظور تشریح اولویتهای خود برای ۱۰۰ روز نخست ریاست جمهوریاش گفت روزی که اداره امور را به دست بگیرد آمریکا را از توافقنامه تجاری «مشارکت ترانس پاسیفیک» خارج خواهد کرد.
او پیمان تجاری «مشارکت ترانس پاسیفیک» را برای آمریکا «فاجعهبار» خواند و ضمن اعلام خروج ایالات متحده از این معاهده گفت: «من در عوض در مورد توافقنامههای تجاری عادلانه و دوجانبهای گفتوگو خواهم کرد که برای آمریکا اشتغالزایی و صنعت ایجاد کند.»
خروج از این پیمان تجاری یکی از وعدههای دونالد ترامپ در رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری بود. ترامپ گفته بود با هر کدام از کشورهای این پیمان میتوان قراردادهای دوجانبه امضا کرد.
«مشارکت ترانس پاسیفیک» شامل ۱۲ کشور در منطقه آسیا – اقیانوسیه میشود. به جز آمریکا، کشورهای ژاپن، استرالیا، نیوزیلند، مالزی، سنگاپور، برونئی، کانادا، شیلی، مکزیک، پرو و ویتنام این توافقنامه را قبول کردهاند. مجموعه این کشورها حدود ۴۰ درصد بازده اقتصادی جهان را در دست دارند. چین بهعنوان دومین قدرت اقتصادی جهان در این پیمان شرکت نداشت و شکلگیری آن بهعنوان ایجاد وزنه تعادل در مقابل قدرت اقتصادی چین در نظر گرفته شده بود.
این پیمان مورد علاقه باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا است. او با این توافقنامه قصد داشت رابطه آمریکا با کشورهای آسیایی و اقیانوسیه را تقویت کند اما کنگره آمریکا میبایست آن را تا پیش از پایان دوران ریاست جمهوری اوباما تصویب کند.
شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن در نخستین واکنش به سخنان دونالد ترامپ مبنی بر خروج از پیمان «مشارکت ترانس پاسیفیک» گفت: «این معاهده بدون آمریکا معنا ندارد.»
نخست وزیر ژاپن همچنین افزود: «باید تلاش کنیم تا آمریکا از این پیمان خارج نشود.»
نکات دیگر مربوط به برنامه ۱۰۰ روزه ترامپ
دونالد ترامپ بر همان شعار «اولویت آمریکاست» خود در کارزار انتخاباتی تأکید کرد و آن را نقطه مرکزی برنامه خود دانست. او در پیام خود گفت: «از تیم انتقال قدرت خود خواستهام فهرستی از اقدامات را تهیه کند که ما میتوانیم در روز نخست برای احیای قوانین و بازگرداندن اشتغال انجام دهیم.»
ترامپ همچنین گفت: «برنامه من روی یک اصل اساسی ساده بنا شده است: آمریکا را به اولویت نخست بازگردانیم.»
او افزود: «این موضوع چه به تولید فولاد مربوط شود یا ساخت خودرو یا درمان بیماری؛ من میخواهم نسل آینده تولید و نوآوری، اینجا و در میهن بزرگ ما آمریکا ایجاد شود و ثروت و اشتغال برای کارگران آمریکایی بهوجود آورد.»
در این زمینه یکی از برنامههای اصلی دولت ترامپ به مهاجرانی معطوف است که در حال حاضر در بخش فنآوری آمریکا کار میکنند. ترامپ گفته بود که وزارت کار را موظف خواهد کرد که به موارد تخلف در برنامه دولتی رسیدگی کنند.
هر سال ۶۵ هزار نفر از بخش فنی و حرفهای و ۲۰ هزار دانشجوی مرحله دکترا با ویزایی به نام «اچ ـ وان بی» (H-1B) به آمریکا میروند. ترامپ در رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری بارها از اعطای این ویزا انتقاد کرده و بخشهای دیگری را برای آموزش استعدادهای خارجی مهم دانسته بود. برخی از سیاستمداران جمهوریخواه و دمکرات نیز گفته بودند این ویزا مورد استفاده شرکتهای اینترنتی قرار گرفته تا بهوسیله آن به جای بهرهوری از نیروهای محلی، نیروهای کار ارزان خارجی را بهکار گیرند.
یکی از برنامههای دیگری که ترامپ وعده داده بود و منوط به تصویب کنگره نیست لغو برخی از محدودیتها در بخش انرژی است، که بدون در نظر گرفتن فواید زیستمحیطی آن، موجب کاهش شغل و بهرهوری شدهاند، از جمله راهاندازی آنچه ترامپ انرژی «زغال سنگ پاک» نامیده است. بر این اساس ترامپ میگوید میلیونها شغل با حقوق بالا ایجاد میشود.
دونالد ترامپ هنوز اعلام نکرده است که کابینه اش از چه افرادی تشکیل میشوند، با این حال در روزهای اخیر نام چند تن از افراد تیم ریاست جمهوری خود را مطرح کرده است که تقریباً همه آنها از جناح افراطی محافظهکار و راستگرا هستند.
ترامپ به جز این پیام ویدئویی کوتاه هنوز نه نشست رسانهای برگزار کرده و نه برنامهای را با جزئیات آن ارائه داده است. او روز دوشنبه ۲۱ نوامبر/ ۱ آذر دیداری با مسئولان و مجریان بلندپایه شبکههای تلویزیونی داشت و امروز، سهشنبه ۲۲ نوامبر / ۲ آذر نیز با نمایندگان مطبوعات ملاقات خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: