با فرارسیدن موعد اجرایی‌شدن تعهدات توافقنامه بین‌المللی پاریس برای مبارزه با گرمایش زمین، بیست‌‌ و‌ دومین اجلاس سالیانه «تغییرات آب‌ و هوایی» برای پیشبرد عملی اهداف این توافقنامه در مراکش برگزار خواهد شد.

محل برگزاری کنفرانس مراکش/ عکس از afp
محل برگزاری کنفرانس مراکش/ عکس از afp

کشورهای جهان دوشنبه هفتم نوامبر/ ۱۷ آبان در شهر مراکش بار دیگر گرد یکدیگر خواهند آمد تا در اجلاس سالیانه سازمان ملل متحد بر سر تغییرات آب‌ و‌ هوایی در سال ۲۰۱۶ شرکت کنند. آنها در این اجلاس بر سر گام‌های عملی متعدد مربوط به توافقنامه پاریس به مذاکره با یکدیگر خواهند پرداخت.

جمعه چهارم نوامبر/ ۱۴ آبان تاریخ مقرر برای اجرایی‌شدن توافقنامه پاریس است. آخرین روز‌های سال گذشته حدود ۲۰۰ کشور توافق کردند تا همگی در کنار یکدیگر برای توقف روند گرمایش جهانی و جلوگیری از افزایش دما تا زیر دو درجه سانتیگراد(نسبت به مقطع ورود به عصر صنعتی شدن) دست به عمل بزنند. اگرچه این توافق از اهمیتی تاریخی برخوردار بود، اما تنها آغازی برای پیمودن مسیر دستیابی به اهداف محیط زیستی جهانی است.

انتظار می‌رود ایران نیز به عنوان کشوری در حال توسعه که کنوانسیون تغییرات آب و هوایی ۱۹۹۲ امضا کرده و به پیمان کیوتو در سال ۲۰۰۵ پیوسته است، در این نشست حاضر شود. افزون بر این، ایران ضمن امضا توافق پاریس اعلام کرده بود که در صورت لغو کامل تحریم‌ها (که اکنون تحقق یافته) انتشار گازهای گلخانه‌ای خود را از چهار درصد به هشت درصد کاهش دهد.

اهداف سبز در شهر سرخ

اجلاس دوشنبه در مراکش معروف به «شهر سرخ» از چندین هدف مشخص برای ادامه مسیر توافقنامه پاریس برخوردار است. دیپلمات‌ها در این گردهمایی درباره تشکیل یک نهاد مستقل بین‌المللی به بحث خواهند پرداخت که نقش آن نظارت بر سطح آلودگی در هر کشور بر اساس استانداردهای معین و قابل مقایسه با دیگر کشورها است. این سازمان تعیین خواهد کرد که آیا کشورها به تعهدات خود در پاریس عمل می‌کنند یا خیر.

همزمان، برخی از کشورها به‌خصوص چین و هند به دنبال نظامی نظارتی هستند که گزارش آلودگی در آن از سوی خود کشورها نوشته و واگذار می‌شود.

هدف دیگر فشار بر کشورهای ثروتمند است تا وعده خود برای پرداخت ۱۰۰ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۰ جهت کمک به کشورهای فقیر در برآوردن اهداف زیست‌محیطی را برآورده سازند. همچنین تعیین فعالیت‌هایی که این پول در کشورهای فقیر بر سر آن هزینه خواهد شد، بخش دیگری از این مذاکرات را تشکیل خواهد داد.

در ماه گذشته نیز نمایندگان نزدیک به ۲۰۰ کشور عضو پروتکل مونترئال، در اجلاسی در شهر کیگالی رواندا بر سر معاهده‌ای جهت کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای بسیار مؤثر(کلروفلوئوروکربن‌) به توافق رسیدند. اگرچه این اجرایی‌شدن این توافق هنوز قطعی نیست، اما گامی مهم در مسیر توافق پاریس تلقی می‌شود.

به گزارش روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز»، تا کنون هیچ توافق صورت‌گرفته‌ای تمام انتظارات فعالان محیط زیستی را برآورده نکرده‌ است. به‌علاوه، اهداف توافق پاریس نیز برای جلوگیری از افزایش دمای زمین زیر دو درجه سلسیوس کافی به نظر نمی‌رسند.

در همین حال، روزنامه انگلیسی «گاردین» سه شنبه یکم نوامبر در گزارشی به اسناد فاش‌شده درباره سیاست‌گذاری‌های آتی انرژی در اتحادیه اروپا پرداخت. بر اساس این گزارش، سیاست‌گذاران اروپایی برای تجدید نظر در برنامه راهبردی آتی انرژی، ممکن است اولویت حمایت از منابع تجدیدپذیر بادی و خورشیدی برای تولید برق در برابر دیگر سوخت‌ها، از جمله سوخت‌های فسیلی را لغو کنند.

در چنین شرایطی اجلاس مراکش برای نظارت بر میزان آلودگی و انجام تعهدات نقشی بسیار مهم در آینده مبارزه با تغییرات آب‌و‌هوایی با منشأ انسانی خواهد داشت.


در همین زمینه