بی‌اعتنا به تداوم کشتار و ویرانی در سوریه، بشار اسد پیوسته یادآوری می‌کند که قصد کناره‌گیری ندارد. او در آخرین موضع‌گیری گفت تا پایان دوره سوم ریاست جمهوری‌اش پست خود را ترک نمی‌کند.

syria_assad

رئیس جمهوری سوریه بی‌توجه به جنگ ویرانگر پنج ساله در کشورش، اعلام کرد تا سال ۲۰۲۱ در مقام خود می‌ماند. او در گفت‌وگو با روزنامه‌نگاران غربی اعلام کرد عرصه قدرت را واگذار نخواهد کرد.

در سال جاری سومین دور ریاست جمهوری اسد به پایان می‌رسد. واشنگتن پست از قول اسد نوشت: «هیچ تغییر سیاسی تا پیش از پیروزی نیروهای دولتی سوریه انجام نمی‌گیرد.»

با وجود فشارهای بین‌المللی، اسد توانسته با یک سیاست داخلی معین، حمایت‌های لازم برای بقای خود در قدرت را کسب کند. حامیان او، حزب بعث و حتی منتقدان سیاست‌های او هستند که از بیم فقدان بدیلی مناسب در دوران پس از سقوط اسد، با دستگاه قدرت او  کنار آمده‌اند. اسد گفته است: «آنها به ارزش دولت معتبر واقف شده‌اند.»

انتخابات به سلیقه اسد

بشار اسد در ژوئن ۲۰۱۴ در اوج انتقادهای بین‌المللی، انتخابات ریاست جمهوری برگزار کرد و برای سومین مرتبه رئیس جمهور شد. انتخابات ریاست جمهوری در سوریه هر هفت سال یک بار و با رای مستقیم مردم برگزار می‌شود. او عملا قادر مطلق در همه عرصه‌های سیاسی است و به هیچ نهاد یا قوه دیگری پاسخگو نیست.

تکیه گاه اسد در پارلمان سوریه که انتخابات آن هر چهار سال یکمرتبه برگزار می‌شود، حزب بعث است. انتخابات مجلس سوریه با وجود جنگ داخلی، در آوریل سال گذشته برگزار شد و ۸۰درصد کرسی‌های آن در اختیار نمایندگان بعثی قرار گرفت. سازمان ملل و اپوزیسیون سوریه این انتخابات را به رسمیت نشناختند.

اسد در حالی بر بقای خود تاکید کرده که در آوریل سال جاری نمایندگان اقلیت علوی سوریه که خانواده او نیز از میان آنها برخاسته، طی یک بیانیه از رویکردهای دستگاه سیاسی اعلام برائت کرده و خواهان گفت‌وگو با سنی‌ها شدند. بزرگان این اقلیت در این بیانیه نوشتند رژیم کنونی نظامی تمامیت‌خواه است و تصویری از جامعه علوی نیست.

در ۱۸ دسامبر سال ۲۰۱۵، شورای امنیت قطعنامه صلح سوریه را تصویب کرد. طبق این قطعنامه، طرفین جنگ داخلی سوریه می‌بایست از ژانویه ۲۰۱۶ آتش‌بس برقرار کنند و برای تشکیل دولتی انتقالی به گفت‌وگو با یکدیگر بپردازند و بسترهای لازم را برای برگزاری انتخابات ظرف ۱۸ ماه فراهم سازند. این مصوبه مبتنی بر برگزاری انتخاباتی آزاد و منصفانه با مشارکت طرفین منازعه برای تشکیل دولت وحدت ملی بود.

این قطعنامه با نقض مکرر آتش بس و مخالفت اکید اپوزیسیون سوریه با حضور اسد در دولت گذار، تا کنون امکان اجرا نیافته است.