پرونده سعید طوسی، قاری بین‌المللی قرآن در ایران که چند نفر از شاگردانش او را به تجاوز جنسی متهم کرده‌اند، ابعاد تازه‌ای پیدا کرده است.

دو نفر از شاکیان آقای طوسی در گفت‌و‌گو با رسانه‌های فارسی زبان خارج از ایران، ضمن تاکید بر وجود شواهد و مدارک کافی برای اثبات اتهام تعرض جنسی، ناامیدی از روند رسیدگی دادگاه به شکایت‌شان را علت اصلی رسانه‌ای شدن پرونده اعلام کرده‌اند. در مقابل اما کشیده شدن این موضوع به رسانه‌ها از منظر حقوقی می‌تواند به عنوان نقض حقوق متهم شناخته شود.

157-810

در روزهای گذشته و پس از آن‌که تلویزیون صدای آمریکا گزارشی درباره ماجراهای سعید طوسی پخش کرد، خبر «قاری مشهور» در کانون توجه افکار عمومی و شبکه‌های اجتماعی مجازی قرار گرفت و موجی از توجه افکار عمومی را به‌ دنبال داشت.

برنامه «صفحه آخر» صدای آمریکا با پخش صدای دو نفر که خود را شاگرد سابق آقای طوسی معرفی کرده بود، اتهام تجاوز جنسی این قاری قرآن به شاگردانش را برای نخستین بار مطرح کرد.

روز یک‌شنبه دوم آبان ماه غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری خود با رسانه‌ها در خصوص روند رسیدگی به اتهام‌های سعید طوسی گفت: «در این پرونده چهار شاکی وجود دارد. در مساله خلاف عفت عمومی قرار منع تعقیب صادر و تایید شده است و در ادعای دیگر که تشویق به فساد مطرح شده است، روند رسیدگی ادامه دارد.»

محسنی اژه‌ای ضمن اعتراض نسبت به «سایت‌ها و جریان‌های ضد انقلاب» به‌خاطر مطرح شدن این پرونده، سر و صدای ایجاد شده را غیرطبیعی دانست:


سخنگوی قوه قضاییه: اثبات برخی ادعا‌ها سخت است و در پاره‌ای از موارد امکان تحقیقات ریز در برخی اتهامات منافی عفت وجود ندارد.


تنها چند ساعت پس از این اظهارات محسنی اژه‌ای اما یکی از شاکیان سعید طوسی ضمن توضیح جزییاتی از دلایل شکایت خود درباره مدارک لازم برای رسیدگی قضایی گفت: «مدارکی که ما تحویل قاضی‌های محترم دادیم خیلی کامل است. دو تا توبه‌نامه به امضای آقای طوسی هست و ۹ حلقه سی‌دی که ایشان ضبط کرده و گفته “من اشتباه کردم” و خیلی چیزهای دیگر و اس‌ام‌اس‌هایی که ایشان دادند. من نمی‌دانم چه‌طور توانسته‌اند پرونده‌ای با این مدارک را بررسی نکنند.»

شاکی دیگری هم درباره رسانه‌ای کردن این پرونده به بی‌بی‌سی گفته است: «ما از سیر این پرونده ناامید شدیم و واقعا نمی‌دانیم که باید چه کار کنیم. اشخاص زیادی از نوجوانانی که با اشتیاق و علاقه به جلسات قرآنی می‌رفتند به‌عنوان طعمه جنسی مورد تعرض قرار گرفته‌اند و حالا که آمدند در دادگاه عدل اسلامی شکایت کردند، شکایت‌شان بررسی نمی‌شود. پنج سال است که لطمه بزرگ روحی به ما وارد شده است و هنوز هم در معرض انواع تهدید‌ها هستیم. این موضوع، موضوعی نیست که از ذهن ما خارج شود، چون بحث آبرو و حیثیت ماست. قانون که باید مظهر عدالت باشد، به ما ظلم می‌کند.»

بنا بر گفته‌های شاکیان پرونده این قاری قرآن، شکایت آن‌ها به پنج سال پیش و به زمانی باز می‌گردد که تعدادی از شاگردان او که بین ۱۲ تا ۱۴ سال داشته‌اند به‌ بهانه‌های مختلف مورد سوء استفاده جنسی قرار گرفته‌اند.

انتقادها و نظرهای گوناگون درباره این ماجرا باعث شد که آقای طوسی سکوت خود را بشکند و پنج‌شنبه ۲۹ مهر با انتشار بیانیه‌ای در خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، اتهام‌های مطرح شده علیه خود را تکذیب کند.

این قاری بین‌المللی در نامه‌ای که با عنوان «بیانیه رسمی استاد حاج سعید طوسی در پاسخ به توطئه صدای آمریکا» منتشر شده است، گفت: «بحمدالله هرگز دامن به چنین گناهان و اعمال منافی عفتی نیالوده‌ام و از درگاه ربوبی و به برکت آیات نورانی قرآن، عصمت و پاکی خود را تا آخر عمر طلب می‌نمایم. مستندات و اظهارات ارائه شده در سایت‌ها و برنامه‌ها و نمایش‌های تلویزیونی، سراسر کذب و جعلی است و به درد‌‌ همان فیلم‌های سینمایی می‌خورد.»

طوسی همچین طرح اتهام آزار جنسی نوجوانان علاقه‌مند به فراگیری قرآن و انتقاداتی که به او وارد می‌شود را هجمه رسانه‌های وابسته به استکبار جهانی و صهیونیسم بین‌الملل دانست که با هدف حمله به نظام جمهوری اسلامی و شخص رهبر انقلاب ایران انجام می‌شود.

پیش از این نیز خبرگزاری ایکنا از نامه‌نگاری شاکیان این پرونده با رییس قوه قضاییه خبر داده بود و محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از صادق آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه خواسته بود که به شکایت از سعید طوسی رسیدگی شود.

با وجود مصاحبه جدید شاکیان این پرونده، آقای طوسی که از چهره‌های سر‌شناس قرائت و آموزش قرآن در ایران است هنوز واکنشی از خود نشان نداده است.

در شبکه‌های اجتماعی توییتر، فیس‌بوک و اینستاگرام و در نرم‌افراز پیام‌رسان تلگرام اما از جوک و شوخی گرفته تا اعتراض به دستگاه قضایی ایران مطرح است و مقایسه سعید طوسی با دونالد ترامپ و یادآوری تعرض به دو نوجوان ایرانی در فرودگاه جده در عربستان، این پرونده را به سوژه‌ای داغ و عمومی تبدیل کرده است.

بسیاری از کاربران با استفاده از هشتگ‌ #سعید_طوسی، نقد و نظر خود را مطرح می‌کنند.

کاربری به نام جاوید در توییتر خود نوشته است: «خداییش فقط در داستان #سعید طوسی اون بچه‌هایی که مورد تجاوز بودند رو مورد شوخی و طنز نکنید. خیلی بی‌انصافیه.»

کاربر دیگری به نام ایقای هم نوشته است: «این ماجرای از اوناست که همگی باید تا میتونیم کشش بدیم. در کشورای دیگه هم موارد مشابه رو راحت ول نمی‌کنن. تازه اونا عدالت قضایی دارن.»

ساقی لقایی، روزنامه‌نگار و فعال حقوق زنان مقیم آمریکا هم در آغاز این ماجراها در صفحه فیس‌بوک خود نوشت: «قاری بیت رهبری به ۱۹ پسر نوجوان که در محضرش قرآن‌آموز بوده‌اند #تجاوز کرده است. بعد از بی‌توجهی مسئولان، موضوع را با خانواده‌های‌شان در میان گذاشته‌اند، پدر یکی، چند تن دیگر را همراه کرده و با جمع‌آوری ادله به قوه قضاییه شکایت برده‌اند. پرونده در حال پی‌گیری بوده که از بیت رهبری پیغام آمده “کش ندهید” و ماجرا را جمع کنید! موضوع به رسانه‌های خارج از کشور کشیده و #سعید طوسی (متهم کودک‌آزار) تهدید کرده که اگر محکوم شود ۱۰۰ نفر را با خودش پایین می‌کشد. ضمن این که آرزو می‌کنم این نوجوانان روی عدالت ببینند، امیدوارم محکوم شود تا بفهمیم آن ۱۰۰ نفر چه کرده‌اند؟ شاید سعید طوسی خودش هم قربانی بوده است. باشد که پرونده عادلانه بررسی بشود. #جزیره‌ـ‌ثبات»

او در یادداشت تازه‌تری هم نوشته است: «آگاهی‌رسانی به کودکان درباره‌ی جنس و جنسیت و آموزش مراقبت از بدن در برابر #آزارجنسی و #تجاوز آن‌ها را از خطر ایمن می‌کند. به کودکان‌مان بیاموزیم خود را از محل خطر دور کنند و با صدای بلند کمک بخواهند. #سعید_طوسی #سعیدطوسی»

محمد گندم‌نژاد طوسی مشهور به سعید طوسی اما در سال ۱۳۴۹ در تهران متولد شده است. او کار‌شناس شورای عالی قرآن و از آموزگاران سر‌شناس آموزش قرآن است که در مسابقات بین‌المللی قرائت قرآن سوریه در سال ۱۳۷۲ و مالزی در سال ۱۳۷۷ مقام اول را کسب کرده است.

تلویزیون دولتی ایران بار‌ها تصاویر قرآن‌خوانی او را در مجالس رسمی و برنامه‌های حکومتی نمایش داده است.