بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد در تازه‌ترین گزارش خود به مجمع عمومی این سازمان در مورد وضعيت حقوق بشر در ایران، درباره ادامه نقض گسترده حقوق بشر در جمهوری اسلامی هشدار داده است.

IRAN+HUMAN+RIGHTS+POSTER

از جمله مواردی که دبیر کل سازمان ملل در گزارش خود در مورد نقض حقوق بشر در ایران مورد توجه قرار داده است می‌‌توان به اعدام‌های گسترده و فزاينده (به ويژه اعدام افرادی که در هنگام وقوع جرم زیر ۱۸ سال داشته‌اند اشاره کرد.

به کار گرفتن مجازات‌هايی همچون شلاق زدن، دستگيری‌های گسترده و سركوب پيروان ادیان و مذاهب مختلف هم مورد اشاره دبیر کل سازمان ملل متحد قرار گرفته است.

بان كی مون در گزارش خود با اشاره به آمار اعدام‌های سال گذشته میلادی در ایران درباره روند رو به رشد اعدام‌ در جمهوری اسلامی هشدار داده و نوشته است که تنها در سال ۲۰۱۵، ۹۹۶ نفر در ایران اعدام شده‌اند كه اين ميزان اعدام، بالاترين رقم اعدام در ایران در دو دهه گذشته بوده است.

در این گزارش آمده است که حکم اعدام‌های انجام شده اغلب در دادگاه‌هایی صادر شده‌اند که با استانداردهای بين‌المللی چنانچه در بند ۱۴ ميثاق بين‌المللي حقوق مدنی و سياسی آمده است همخوان نیستند و این در حالی است که جمهوري اسلامی از امضا كنندگان این میثاق است.

دبير كل سازمان ملل در گزارش خود به مجمع عمومی با يادآوری انتشار خبر اعدام تمامی مردان چندين روستا در استان سيستان و بلوچستان، درباره اعدام زنان و شهروندان دیگر کشورها در ایران آماری منتشر کرده است. بر اساس این آمار که بر پایه گزارش‌های منابع مختلف تنظیم شده است، اعدام زنان و شهروندان خارجی هم همچنان ادامه دارد، چنانچه در فاصله ژانويه سال ۲۰۱۵ تا ژوئن سال ۲۰۱۶، دستكم ۱۵ زن در ایران اعدام شده‌اند.

علاوه بر این دست‌كم ۲۰ شهروند خارجی که اكثرا از اتباع کشور افغانستان بوده‌اند هم اعدام شده‌اند.

این در حالی‌ست که بر اساس این گزارش در حال حاضر بيش از هزار و ۲۰۰ نفر از اتباع خارجی در ایران در دادگاه‌های این کشور حکم اعدام گرفته‌اند.

Reza Jozani Edam Death Human rights right to life May 2016

موضوع اعدام‌های در ملاء عام هم در بخش دیگری از گزارش بان کی مون مورد توجه قرار گرفته است. او با انتشار آماری در این زمینه نوشته است که در سال ۲۰۱۵ دست‌كم ۵۰ اعدام در ملاء عام در ایران اتفاق افتاده است و در نيمه اول سال ۲۰۱۶ هم دست‌کم ۱۰ مورد اعدام در ملاء عام در شهرهای مختلف ایران انجام شده است. این در حالی‌ست که در اغلب این اعدام‌ها کودکان هم در محل حاضر بوده‌اند و مراسم حلق‌آویز کردن فرد اعدامی را از نزدیک دیده‌اند که این مساله با پایبندی ایران به حقوق کودکان بر اساس میثاق‌نامه‌های بین‌المللی در تعارض است.

دبير كل سازمان ملل ادامه این روند را غير انسانی، بي‌رحمانه و تحقير كننده خوانده و درباره آن ابراز نگرانی کرده است.

بان کی مون در گزارش خود ضمن يادآوری گزارش‌های كميسر عالی حقوق بشر ملل متحد درباره ایران و همچنین گزارش‌های احمد شهید، گزارشگر ويژه حقوق بشر سازمان ملل در مورد وضعيت حقوق بشر در ايران، از اعدام افرادی که در زیر سن ۱۸ سالگی محاکمه و محکوم به اعدام می‌شوند و حکم‌شان بعد از ۱۸ ساله شدن اجرا می‌شود به شدت ابراز نگرانی کرد. بر اساس گزارش او در ماه مارس سال ۲۰۱۶، دست‌كم ۱۶۰ نوجوان به عنوان مجرم زير حكم اعدام قرار داشته‌اند.

در این گزارش درباره شكنجه در زندان‌های جمهوری اسلامی هشدار داده شده و از رفتار‌ها و مجازات‌های تحقيرآميز و غيرانسانی همچون استفاده گسترده از حبس‌های انفرادی، دستگيری‌های سيستماتيک و گسترده خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای، دادگاه‌های ناعادلانه، عدم دسترسی بازداشت شدگان و زندانیان به وکیل و خدمات پزشكی و همچنین شكنجه‌ها و بد رفتاری‌های ماموران و مسئولان در زندان‌ها انتقاد شده است.

دبیر کل سازمان ملل در بخش دیگری از گزارش خود با اشاره به وعده‌های انتخاباتی حسن روحانی درباره بهبود شرایط و وضعیت آزادی بيان در جمهوری اسلامی تاكيد کرده است که بر خلاف اين وعده‌ها پس از روی کار آمدن دولت روحانی که خود را دولت «اعتدال و امید» معرفی می‌کند، نه تنها پيشرفتی در زمينه آزادی بيان در جمهوری اسلامی حاصل نشده که وضعيت در اين زمینه بدتر هم شده است.

دبیر کل سازمان ملل همچنين درباره تبعيض پیوسته عليه زنان و اقليت‌ها عمیقا ابراز نگرانی كرده است. او بار دیگر از مقام‌های جمهوری اسلامی خواسته است تا روند اعدام‌ها را در این کشور متوقف کنند و به خصوص مانع اعدام كسانی شوند که در هنگام ارتكاب جرم انتسابی، کمتر از ۱۸ سال داشته‌اند.