با پیوستن ۳۱ کشور دیگر به توافقنامه جدید تغییرات آب و هوایی پاریس یک مانع مهم دیگر از پیش روی اجرای این پیمان برداشته شد و تعداد کشورهایی که آن را تصویب کردند از حد نصاب تعیین‌شده فراتر رفت.

global-climate

روز چهارشنبه ۲۱ سپتامبر / ۳۱ شهریور در جریان هفتاد‌ویکمین مجمع عمومی سازمان ملل ۳۱ کشور دیگر مدارک تصویب توافقنامه اقلیمی پاریس را تقدیم کردند. از جمله این کشورها، برزیل، مکزیک و آرژانتین هستند.

بدین ترتیب اکنون ۶۰ کشور این توافقنامه را تصویب کرده‌اند. این تعداد پنج کشور بیشتر از تعدادی است که قرار بود این توافقنامه را تصویب کنند تا به اجرا در آید.

برای به‌اجرا گذاشتن توافقنامه اقلیمی پاریس این پیش‌نیاز وجود دارد که ۵۵ کشور آن را تصویب کنند تا دست‌کم ۵۵ درصد گازهای گلخانه‌ای جهان کاهش یابند.

با این حال مانع بعدی آن است که ۶۰ کشور ملحق‌شده به این توافقنامه تنها ۴۸ درصد گازهای گلخانه‌ای جهان را تولید می‌کنند.

چین و آمریکا، قدرتمندترین اقتصادهای جهان که در مجموع ۳۸ درصد دی‌اکسیدکربن جهان را تولید می‌کنند در حول و حوش نشست سران گروه ۲۰ در هانگژو چین که در روزهای ۱۴ و ۱۵ شهریور (۴ و ۵ سپتامبر) برگزار شد، توافقنامه پاریس را تصویب کرده بودند.

از نتایج مهم توافقنامه دسامبر ۲۰۱۵ پاریس این بود که حد نصاب افزایش دمای زمین زیر دو درجه سانتیگراد (نسبت به مقطع ورود به عصر صنعتی شدن) در نظر گرفته شده و از تمام کشور‌ها خواسته شده است تلاش خود را برای محدود کردن دمای زمین تا یک و نیم درجه سانتیگراد انجام دهند. مدافعان محیط زیست معتقدند جامعه جهانی باید تلاش‌های بیشتری در این زمینه انجام دهد.

هدف دیگر توافقنامه اقلیمی پاریس این است که تا نیمه سده حاضر گازهای گلخانه‌ای جهان خنثی شوند. کشورهای توسعه‌یافته باید هم به‌لحاظ مالی و هم فنی در این راه کمک کنند.

ایران جزو ۱۰ کشور نخست جهان است که بیشترین میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای را در نتیجه مصرف انرژی به خود اختصاص داده‌ است. در این کشور بیش از ۵۰۰ میلیون تن گاز گلخانه‌ای تولید می‌شود که این رقم تا ۱۰ سال آینده به دو میلیارد تن خواهد رسید.

نشست اقلیمی «پاریس ۲۰۱۵» بیست‌ویکمین گردهمایی همه اعضای کنوانسیون‌ سازمان‌ ملل‌ متحد در مورد تغییرات‌ آب‌ و هوایی بود. گردهمایی بین‌المللی «پاریس ۲۰۱۵» از ٩ آذر / ٣٠ نوامبر تا ۱۲ دسامبر /٢۱ آذر سال گذشته جریان داشت.

بیشتر بخوانید: