دفتر رهبر جمهوری اسلامی در پاسخ به پرسشی درباره دوچرخه سواری زنان در خیابان، آن را حرام دانسته است.

%d9%81%d8%aa%d9%88%d8%a7%db%8c-%d8%ae%d8%a7%d9%85%d9%86%d9%87-%d8%a7%db%8c

در پرسش مطرح شده از علی خامنه‌ای که در پایگاه اطلاع رسانی دفتر او منتشر شده آمده است: «مدتی است در فضای مجازی خبری از دفتر جنابعالی منتشر شده که دوچرخه سواری بانوان با رعایت نکات شرعی جایز اعلام گردیده. پیرامون این حکم و صحت و سقم آن توضیحی فرمایید. آیا دوچرخه سواری بانوان در خیابان جایز هست؟»

رهبر جمهوری اسلامی در پاسخ نوشته: «دوچرخه‌سواری بانوان در مجامع عمومی و نیز در جایی که در معرض دید نامحرم باشد، حرام است.»

روز دوم شهریور گروهی از شهروندان تهرانی با دوچرخه‌هایی که از قول علی خامنه‌ای روی آنها نوشته شده بود: «دوچرخه سواری زنان هم شرعی است هم قانونی»، در خیابان ولی عصر و انقلاب دوچرخه‌سواری کردند.

روزنامه وقایع اتفاقیه هم در گزارشی از دوچرخه‌سواری زنان، فتوایی از رهبر جمهوری اسلامی منتشر کرده بود که می‌گفت دوچرخه‌سواری زنان با شرایطی جایز است.

شهیندخت مولاوردی، معاون امور زنان ریاست جمهوری هم این فتوا را در توییتر خود منتشر کرده بود. اما رسانه‌هایی همان زمان نوشته بودند که رهبر جمهوری اسلامی با این کار مخالف است.

چند روز پس از این ماجرا مشاور وزیر کشور در امور بانوان گفت دخترانی که در تهران دوچرخه سواری کردند و پلاکارد فتوای رهبر جمهوری اسلامی را به دست گرفتند با لباس، هیات و شکلی آمدند که فاقد آن چیزی است که در فتوا آمده است.

فهیمه فرهمندپور گفته بود: «این بازی کردن با واژه‌ها و برخورد نادرست با موقعیت‌هاست و اتقافاً همین رفتارها باعث می‌شود که برخی‌ها سریعا گارد بگیرند.»

دوچرخه‌سواری زنان در ایران در مقاطع مختلف با مشکل مواجه شده است. در سال‌های دهه ۷۰ حمایت فائزه هاشمی از دوچوخه‌سواری زنان به انتقادات گسترده از او منجر شد.

از سال‌های گذشته شهرداری تهران با ایجاد کانکس‌هایی به شهروندان دوچرخه کرایه می‌دهد اما مسئولان این کانکس‌ها دوچرخه‌ها را به زنان کرایه نمی‌دهند.

«خانه‌های دوچرخه» از سال ۱۳۸۸ خورشیدی در تهران راه افتاده و بیش از چهار هزار و ۵۰۰ دوچرخه در شهر تهران و ۱۴۰ ایستگاه دارد.

یکی از مسئولان شرکت پارسا، مجری پروژه دوچرخه‌های شهری، در پاسخ به این پرسش که چرا به خانم‌ها دوچرخه داده نمی‌شود، گفته بود: «چون بحث خانه‌های دوچرخه بحث تفریحی نیست بلکه برای کارمندهاست که می‌خواهند سر کار بروند و فعلا برای خانم‌ها خدمات ارائه نمی‌کند.»

چند سال پیش، حسین رحیمی، رییس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران ممنوعیت دوچرخه‌سواری زنان در شهر را اعلام کرد، اما در تیرماه ۱۳۹۱، محمدرضا محمودی، معاون وقت عمرانی استانداری تهران گفته بود که دوچرخه‌سواری برای بانوان منع قانونی ندارد و این موضوع باید فرهنگ‌سازی و اصلاح شود.

آخرین بار زمستان سال گذشته، وقتی برای اجرای طرح «سه‌شنبه‌های پاک» از مردم خواسته شد که روزهای سه‌شنبه بدون ماشین به خیابان بیایند و به جایش از دوچرخه استفاده کنند، بار دیگر موضوع دوچرخه‌سواری زنان مطرح شد. سه‌شنبه‌های پاک گسترش یافت و به مریوان رسید، اما نیروی انتظامی مریوان از دوچرخه‌سواری زنان جلوگیری کرد.

برخورد نیروی انتظامی با اعتراض فعالان مدنی مریوان روبه‌رو شد و در رسانه‌ها انعکاس گسترده یافت و در نهایت اعلام شد که شورای شهر مریوان قسمتی از پارک بانوان این شهر را تبدیل به پیست دوچرخه‌سواری کرده است.