مجمع فيلمسازان سينمای ايران با ارسال نامهای به آيتالله صادق لاريجانی، رئيس قوه قضائيه ايران، خواهان تبرئه جعفر پناهی و محمد رسولاف، دو فيلمساز در اين کشور شدند.
به گزارش خبرگزاری کار ايران (ايلنا)، امضاکنندگان اين نامه از صدور رأی محکوميت علیه اين دو فيلمساز، اظهار «تأثر» کرده و آن را باعث «بهت و حيرت» اعضای مجمع فيلمسازان سينمای ايران خواندهاند.
اعضای مجمع فيلمسازان سينمای ايران نوشتهاند پناهی و رسولاف در سابقه فيلمسازی خود «افتخارات بسياری را برای فرهنگ، هنر و سينمای ايران» رقم زدهاند.
محمد احمدی، محسن اميريوسفی، کيومرث پوراحمد، عزيزالله حميدنژاد، عليرضا داوودنژاد، سيامک شايقی، مهدی فخيمزاده، مهرداد فريد، مجيد قاریزاده، منوچهر مصربی و داوود موثقی اين نامه را امضا کردهاند.
هفته گذشته جعفر پناهی از سوی شعبه ٢٦ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به شش سال حبس تعزيری و ٢٠ سال محروميت از ساختن فيلم، فيلمنامهنويسی و سفر به خارج از کشور محکوم شد. محمدرسولاف نيز در حکمی جداگانه به شش سال حبس تعزيری محکوم شد.
پناهی به اتهام «اجتماع و تبانی و تبليغ عليه نظام» به شش سال حبس تعزيری و به عنوان تتميم مجازات به ٢٠ سال محروميت از حقوق اجتماعی شامل ساختن فيلم، نوشتن هر نوع فيلمنامه، مسافرت به خارج از کشور و مصاحبه با رسانهها و مطبوعات داخلی و خارجی محکوم شده است.
وی يک بار در روز پنجشنبه هشتم مرداد ۱۳۸۸ هنگامی که به همراه گروهی از سينماگران برای بزرگداشت کشتهشدگان اعتراضات به بهشت زهرا رفته بود، بازداشت شد و بار دوم شامگاه دهم اسفندماه ۱۳۸۸، مأموران امنيتی با ورود به خانه اين کارگردان سينما، پس از بازرسی خانه، وی را همراه با همسر و دخترش و پانزده تن ديگر از جمله محمد رسولاف که در خانه او مشغول کار بر روی فيلم تازه وی بودند، دستگير کردند.
پس از اين بازداشت رسانههای طرفدار دولت اعلام کردند، دليل دستگيری پناهی، تدارک وی برای ساختن فيلمی عليه نظام بوده است.
با وجود آزادی همه بازداشتشدگان، جعفر پناهی بيش از سه ماه در زندان بهسر برد و پس از اعتراضات متعدد جهانی نسبت به بازداشت وی و پس از پشت سر گذاشتن يک هفته اعتصاب غذا در زندان، سرانجام در تاريخ چهارم خردادماه امسال با توديع وثيقه ۲۰۰ ميليون تومانی به طور موقت از زندان آزاد شد.
يک روز پس از اعلام حکم محکومیت برای جعفر پناهی، سينماگران و روشنفکران فرانسه برای دفاع از وی اعلام «بسيج عمومی» کردند.
به گزارش روزنامه لوموند، چاپ فرانسه، فردريک ميتران، وزير فرهنگ فرانسه «خشم» خود را از رأی دادگاه در ايران عليه پناهی اعلام کرد و دادگاه وی را «فرمايشی» ناميد.
بر پايه اين گزارش برنار هنری لوی، فيلسوف فرانسوی نيز در اظهارنظری گفت که پناهی به دليل «سوء ظن بهخاطر ساختن فيلمی در رابطه با جنبش سبز، جنبش اعتراضی مردم پس از انتخابات ايران، محکوم شده است.»
لوی با بيان اينکه «تنها جرم جعفر پناهی پشتيبانی از ميرحسين موسوی بود» افزود: «تهران جرم و جنايت میتراشد و به هنرمندان و همه شهروندان خود اعلام جنگ کرده است.»