اسفنديار رحيم‌مشايی گفت ما در ايران فرار مغزها نداريم. علی‌اکبر صالحی فرار مغزها را حقيقتی دانست که بايد از آن «بهره‌برداری» کرد.

به گزارش خبرگزاری‌های ايران، امروز نشست تخصصی اعلام دستاوردهای همايش بزرگ ايرانيان خارج از کشور با حضور چند مقام دولتی ايران برگزار شد.

در اين نشست اسفنديار رحيم‌مشايی، رئيس دفتر محمود احمدی‌نژاد، رئيس جمهوری ايران در سخنانی گفت که رشد علمی ايران پس از انقلاب ۱۱ برابر شده است.

وی در ادامه افزود: «ما در ايران فرار مغزها نداريم بلکه مهاجرت داريم که اين مهاجرت يک عادت ديرينه ايرانيان است.»
 

رئيس دفتر احمدی‌نژاد در مورد شورای عالی ايرانيان گفت: «بعضی‌ها فکر می‌کنند شورای عالی ايرانيان برای اين تشکيل شده است که ايرانيان خارج از کشور را برگرداند در حالی که اصلأ اين‌طور نيست.»
 

وی ايرانيان خارج از کشور را «برترين قوم مهاجر در دنيا» ناميد و مخالفان جمهوری اسلامی در خارج از ايران را «عده‌ای اندک» ناميد.
 

رحيم‌مشايی راه رسيدن به بالاترين مدارج علمی دنيا را «مهاجرت» دانست و گفت دولت بايد اين «فرصت» را فراهم آورد.
 

در همين حال علی‌اکبر صالحی، سرپرست جديد وزارت امور خارجه ايران در سخنان خود در همين نشست، فرار مغزها را «يک حقيقت» عنوان کرد و افزود: «اگر اين مسأله را به‌عنوان يک حقيقت بپنداريم، بحث اين خواهد بود که چگونه بايد اين سرمايه را به بهره‌مندی از اين مغزها تبديل کنيم.»

صالحی گفت: «بايد اين فرار مغزها را به گونه‌ای مديريت و نگاه کرد تا با ايجاد شرايطی حداکثر بهره‌مندی را از ايرانيان خارج از کشور انجام دهيم.»
 

وی ايران را «کشوری آزاد» و مسأله مهاجرت را «امر ارادی» خواند که «نمی‌توان مقابل آن را گرفت.»
 

علی‌اکبر صالحی مسائل اجتماعی، سياسی و فرهنگی را عامل مهاجرت دانست و گفت «اساس مهاجرت يک امر سلبی نيست.»
 

صالحی با بيان اين‌که «در سال‌های اخير پيشرفت‌های علمی در ايران صورت گرفته است» در عين حال افزود: «اگر بگوييم امکانات و شرايط تحصيلاتی آمريکا را در ايران داريم ، قطعأ به گزاف و غلو سخن گفته‌ايم.»
 

سرپرست وزارت امور خارجه اعلام کرد که «برخی اساتيد را نبايد به کشور بازگردانيم» و سپس از طرحی سخن گفت که بر اساس آن «اساتيدی که در دانشگاه‌های خارجی مشغول به تدريس هستند طی ضوابطی ساليانه يک ماه الی دو ماه به کشور آمده و در داخل از آن‌ها استفاده کنيم.»
 

صالحی گفت: «می‌توانيم شيوه‌هايی را برای آن‌ها اتخاذ کنيم و يا پيشنهاداتی را مقابل آن‌ها بگذاريم تا اتصال آن‌ها به کشور بيشتر شود که در اين صورت ما برنده هستيم.»
 

وی در مورد هنرمندان خارج از کشور نيز گفت: «اگر بتوانيم شيوه‌هايی را بينديشيم که طبقه هنرمند خارج از کشور را به صورت مطلوب و عقلانی مديريت کنيم رسمأ در اين زمينه می‌توانيم بهره‌های بسياری ببريم.»
 

کامران دانشجو، وزير علوم ايران در آبان‌ماه گذشته فرار مغزها از اين کشور را رد کرده و آن را تنها «جنجال رسانه‌ای» دانسته بود.
 

اين در حالی است که سازمان‌های جهانی، از جمله صندوق بين‌المللی پول در گزارش‌های سالانه خود – به‌ويژه سال ۲۰۰۹ – اعلام کرده‌ بودند که «ايران به لحاظ مهاجرت نخبگان و دانش‌آموختگان، در ميان ۹۱ کشور در حال توسعه يا توسعه‌نيافته جهان، مقام نخست را داراست.
 

صندوق بين المللی پول، «بيکاری، سطح پائين درآمد اساتيد و نخبگان، نارسائی‌های مالی و اداری، کمبود امکانات تخصصی – علمی و بی‌ثباتی سياسی و اجتماعی» را از جمله دلايل مهاجرت ايرانيان ذکر کرده بود.