رهبر جمهوری اسلامی سیاستهای کلی «خانواده» را به روسای قوای سهگانه و رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کرد.
در ابلاغیه علی خامنهای با تاکید بر تقویت بنیان خانواده، زنان در خانواده با نقشهای همسری، مادری و خانهداری تعریف شدهاند و نقش مردان، پدری و اقتصادی خوانده شده است.
در متن این سیاستهای کلی، خانواده به عنوان «سنگ بنای جامعه اسلامی و کانون رشد و تعالی انسان و پشتوانه سلامت و بالندگی و اقتدار و اعتلای معنوی کشور و نظام» تعریف شده و سمت و سوی حرکت نظام، تحکیم بنیان آن تعیین شده است.
بر اساس این ابلاغیه، ایجاد جامعهای خانوادهمحور و محور قرار دادن خانواده در قوانین و مقررات، برنامهها، سیاستهای اجرایی و تمام نظامهای آموزشی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در راس سیاستهای قوای سهگانه قرار خواهد گرفت.
خامنهای در بخش دیگری از ابلاغیه خود به برنامههای ترویج و تسهیل ازدواج اشاره کرده تا تشکیل خانواده، محور برنامههای دختران و پسران باشد.
او تاکید کرده که باید از ظرفیتهای آموزشی، تربیتی و رسانهای کشور در جهت تحکیم بنیان خانواده و روابط خانوادگی استفاده شود و با جنگ نرم دشمنان برای فروپاشی و انحراف روابط خانوادگی مقابله شود.
خامنهای در ابلاغیه سیاستهای کلی خانواده، همچنین به بازنگری، اصلاح و تکمیل نظام حقوقی و رویههای قضایی در حوزه خانواده اشاره کرده به نحوی که «هدف تثبیت و تحکیم خانواده» باشد. او خواهان ساماندهی نظام مشاورهای و آموزش قبل، حین و پس از تشکیل خانواده و تسهیل دسترسی به آن بر اساس مبانی اسلامی ـ ایرانی برای استحکام خانواده شده است.
در حالی که یکی از عوامل طلاق در ایران فقر و مشکلات اقتصادی است، خامنهای به «ارتقای معیشت و اقتصاد خانوادهها با توانمندسازی آنان برای کاهش دغدغههای آینده آنها درباره اشتغال، ازدواج و مسکن» هم اشاره کرده است.
رهبر ایران در ابلاغیه خود درباره سیاستهای کلی خانواده خواهان پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و عوامل تزلزل نهاد خانواده به ویژه طلاق شده و گفته که عوامل طلاق باید شناسایی شوند و درباره «کراهت طلاق» فرهنگسازی شود.
با وجود تشویق مسئولان حکومت اسلامی به ازدواج، آمار طلاق در ایران رو به افزایش است.
سال ۹۴، سایت اقتصاد نیوز با انتشار نموداری آمار ازدواج و طلاق را در ایران بررسی کرده بود. بر این اساس در شش ماهه اول سال ۱۳۹۴، از هر ۴,۴ ازدواج یکی به طلاق ختم شده و در سال ۱۳۹۳ هم همین نسبت وجود دارد.
اما در سال ۱۳۹۲ از هر پنج ازدواج یکی به طلاق ختم شده و در سال ۱۳۹۱ از هر ۵,۵ ازدواج. همین مساله نشان میدهد در چند سال گذشته تعداد طلاق نسبت به ازدواج افزایش داشته است.
انوشیروان محسنی بندپی، رئیس سازمان بهزیستی ایران هم خرداد ماه گذشته گفته بود نرخ طلاق در برخی استانها به ۵۰ درصد رسیده است.
هر روز در ایران ۳۴۳ مورد طلاق در دفاتر ازدواج و طلاق ثبت میشود و تنها در تهران روزانه ۹۰ زوج از هم جدا میشوند.
از عمدهترین دلایل طلاق میتوان به «مسائل جنسی، مشکلات اقتصادی و اعتیاد» اشاره کرد.
در بخش دیگری از این ابلاغیه اما بر حمایت حقوقی، اقتصادی و فرهنگی از خانوادههای با سرپرستی زنان و تشویق و تسهیل ازدواج آنان تاکید شده است.
تشویق به ازدواج زنان سرپرست خانواده در نهادهای مختلف پیگیری میشود. از جمله، معاون توسعه مشارکتهای مردمی کمیته امداد پیشتر به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفته است: «این نهاد در ارتباط با ازدواج مجدد زنان سرپرست خانوار مشوقهایی را از محل کمکهای مردمی در نظر گرفته است.»
در راستای تغییر سیاستهای نظام جمهوری اسلامی در زمینه باروری و فرزندآوری که خود خامنهای تغییردهنده آن بوده، ایجاد ساز و کارهای لازم در زمینه سلامت باروری و افزایش فرزندآوری هم مورد تاکید این ابلاغیه است.
«طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت» در مجلس نهم تصویب شد و با کسانی که از موارد ذکر شده در این طرح تخلف کنند، مطابق ماده ۶۲۴ قانون مجازات اسلامی رفتار میشود.
سیاستهای جمعیتی در ایران در پی سخنرانی معروف رهبر حکومت ایران در جمع گروهی از مردم شهر و بجنورد تغییر کلی یافت. او موضعگیری سالهای قبل خود را در قبال کنترل جمعیت در ایران اشتباه خوانده و از خداوند خواسته بود او را به خاطر این سیاست ببخشد.
رهبر جمهوری اسلامی در ابلاغیه سیاستهای کلی نظام درباره خانواده، با تاکید بر «ممنوعیت نشر برنامههای مخل ارزشهای خانواده» بر ارائه و ترسیم الگوی اسلامی خانواده و تقویت و ترویج سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی تاکید کرده است.
مبارزه با اشرافیت، تجملگرایی و مظاهر فرهنگ غرب از محورهای ابلاغیه او درباره سیاستهای خانواده در ایران است.
در سالهای اخیر علی خامنهای انتقادهایی را متوجه سبک زندگی ایرانیان کرده است. توجه مردم به زبان انگلیسی، علاقه به «برند»های خارجی و سفرهای خارج از کشور از آخرین انتقادهای او به سبک زندگی ایرانیان بوده است.
بنا بر خواست خامنهای، شورای عالی انقلاب فرهنگی سالهاست طرحی را در دستور کار دارد تا بر اساس آن سبک زندگی اسلامی را تدوین کند. «کمیسیون تدوین برنامه جامع سبک زندگی اسلامی- ایرانی» در سال ۱۳۹۱ در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شده است تا شکل خانواده، ازدواج، مسکن، لباس، الگوى مصرف، خوراک و آشپزى، تفریحات، خط و زبان مردم و …، ایرانی- اسلامی شود.
این سیاستها پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام و در راستای اجرای اصل ۱۱۰ قانون اساسی ابلاغ شده است.
اصل ۱۱۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی، تعيين سياستهای كلی نظام پس از مشورت با مجمع تشخيص مصلحت نظام را وظیفه رهبر میداند.
چنان در مورد اظهارات خامنه ای در مورد خانواده و یا مسائل دیگر تبلیغ می شود که انگار قبل از او کسی خانواده را کشف نکرده و خانواده از مسسائل نامکشوف جامعه بوده است. این آغا که یواش یواش باورش شده موجودی متصل به خود خداست و سهمی در گردش نظام کائنات هم دارد، در مورد مسایل بدیهی دیگری هم اظهار نظر خواهد کرد و یک مشت دزد و قلدر سرگردنه که امکانات کشور را در دست دارند، برای حفظ موقعیتشان در صبل پاره خامنه ای خواهند کوفت و از کشف جدید خبر خواهند داد. اینها کره شمالی را الببگوی مملکت داری برای خودشان برگزیده اند و هیچ ارتباطی با اسلام ندارند. چرا که خود شیطان هستند.
Taymaz / 04 September 2016
برو ریدم تو این سیاست گذاریت.یه عمر داری مردمو بدبخت میکنی.تازه سیاست هم تدوین میکنی؟
خودت خوب میدونی چطور وضع مردم بهتر میشه!!! ولی نمیخواید.همینطور که مردم همدیگرو میخورن و سر هم کلاه میذارن بهتره!!!اینطور بهتر میشه حکومت کرد.فقط میخواستم اینو بگم مردم خر نیستن میفهمن تو کجات در حال سوختنه!!!!یک یا دو نسل دیگه احتمالا شایدم من اشتباه میکنم ازین رو به اون رو میشید
حسین قلی / 04 September 2016
روزگاری کسی گفت تاربخ دو بار تکرار می شود: بار اول “تراژدی” و بار دوم “کمدی” . تراژدی انجا بود که امت مسلمان پس از بر امدن موج جنبش تمامیت خواهی سال 57 و با تفکر اینکه هر ان که دندان دهد نان دهد و برای گسترش امت “اشهد ان علی ان ولی الله” و بی امر ولی فقیه اول امام خمینی جمعیت ایران را از سی و پنج به هشتاد میلیون رساندند و اکنون در زمانی که ازدواج به پایین ترین سطح و طلاق به بالاترین و رشد جمعیت به یک در صد رسیده است . ولی فقیه دوم فرمان تحکیم امور خانواده صادر می کند . بدرستی که عصر”کمدی” در نطام توتالیتر ولایی اغاز گشته است .
شاهد / 04 September 2016
خامنه ای اگر مسلمان بود لقب «معظم» را که منحصر خداست نمی پذیرفت؛ دین خالص خدا را به غلط اسلام ناب محمدی نمینامید ؛ از ریسمان سیاه و سفید و کش آمدنشان هراس نداشت؛ زندان کهریزک نمیداشت؛ با جنایتکاران و فاسقینی چون حمید کازای و پوتین و بشار اسد سر یک سفره نمی نشست؛ بجای استفاده از لغت شیعه لفظ صحیح مسلمان را بکار میبرد و غیره و غیره و غیره! و اگر هم قرآن را باور داشت صیغه را مردود دانسته و به اصول پایه ازدواج و خانواده در قرآن اتکا میکرد. به هر حال به گفته خداوند در همان کتاب به مرحله ارذل العمر خود رسیده که همان تهی و فاقد شدن از عقل و شعور و فهم است و دچار اوهام زمان پیر و پاتیلی خود. در نتیجه خود را خان خانان تصور میکند و خانواده را اختراع خود دانسته و چپ و راست فتواهای خانمان برانداز صادر میکند. که اینها چیزی نیست جز کیفر الهی در این دنیا از برای خود و پیروان پر خط و خالش.
میرضا رضا / 04 September 2016
خدا را شکر! یعنی ولی امر مسلمین جهان را شکر ! این کار هم درست شد! ببینم عیال باز سر چه چیزی غرغر میکند!
شما ضد انقلابها و بد از آن، ضد ولایت فقیه ها هرچه میخواهید بگویید. ولی مردم فتنه گر ایران نزدیک چهل سال بود که منتظر بودند ولی امر مسلمین جهان سیاست خانواده را اعلام کنند که سر انجام کردند! همین یک کار مانده بود که انجام شد. برای ما مردم چیزی نمانده تا به ایشان بدهیم. انشااله که ایشان هرچه زود به بهشت بروند و اجر و پاداش خود را همانجا دریافت کنند! خیالمان راحت شد! عیال امان ما را بریده بود و همیشه غرغر میکرد که این سیاست خانواده پس کی اعلام میشود ؟!
اقتصاد که بفرمایش بنیانگذار نظام مقدس مال خر است. این سیاست مانده بود که مانند بقیه سیاست های ولی امر سیدعلی اف باید اعلام میشد که شد. در بقیه زمینه ها با رهبری ایشان این همه پیشرفت کردیم نمیشد در این زمینه بلاتکلیف باشیم!
شهروند درجه سه / 05 September 2016