اعتراض‌های کارگری به دنبال بیکاری کارگران یا پرداخت نشدن دستمزدهای‌شان در شهرهای مختلف ایران ادامه دارد. در دو روز گذشته و امروز (۲۲ تیر‌ماه)، چندین تجمع کارگری برای پیگیری مطالبات کارگران برگزار شده است.

Mahshahr

صبح روز سه‌شنبه ۲۲‌تیر، عده‌ای از کارگران جوان‌های جویای کار در مقابل فرمانداری ماهشهر تجمع اعتراضی برگزار کردند و خواهان رسیدگی به معضل بیکاری در این منطقه ویژه اقتصادی شدند. نرخ بیکاری در ماهشهر بالاست و اعتراض‌ تجمع‌کنندگان به استفاده نکردن از نیروهای بومی در پروژه‌های نفت، گاز، پتروشیمی و … است.

خبرگزاری کار ایران (ایلنا) شمار حاضران در این تجمع را حدود ۱۰۰‌نفر اعلام کرده است که در آن عده‌ای از کارگران پتروشیمی بندر امام و تعدادی از جوانان جویای کار ماهشهر حضور داشته‌اند: «{‌آن‌ها} خواسته اصلی خود را ایجاد اشتغال در منطقه و جذب جوانان بومی در پروژه‌های نفت، گاز و پتروشیمی عنوان کردند.»

با وجود فعالیت چندین مجتمع پتروشیمی در ماهشهر، عده زیادی از جوان‌های این شهر بیکارند و مجبورند برای پیدا کردن کار راهی شهرهای دیگر بشوند.

خواسته معترضان از مسئولان محلی و فرمانداری، تدوین مقررات اجرایی برای ملزم کردن کارفرمایان به جذب نیروهای بومی است.

اعتراض فولاد زاگرسی‌ها در تهران

در تجمعی دیگر، کارگران شرکت فولاد زاگرس به تهران آمدند و در مقابل ساختمان وزارت کار تجمع کردند. این کارگران ۱۱‌ماه است دستمزد‌های‌شان را دریافت نکرده‌اند. آن‌ها به چندین ماه‌ بلاتکلیف ماندن و خلف وعده مسئولان اعتراض دارند.

شمار کارگران معترضی که از قروه کردستان به تهران آمده‌اند، ۲۸‌نفر گزارش شده است. ایلنا درباره این تجمع نوشته است که سهامداران عمده شرکت فولاد زاگرس شامل صندوق بازنشستگی کشوری، صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد و سازمان تامین اجتماعی، پس از برگزاری مجمعی فوق‌العاده‌ در اسفند ماه سال ۹۲، این شرکت را منحل اعلام کرده‌اند.

پس از برگزار شدن این جلسه، حدود ۲۰۰‌کارگر شرکت فولاد زاگرس تعدیل شده‌اند و ۲۸‌نفر از کارگران برای انجام امور جاری و حفظ و حراست از دارایی‌های شرکت به کارشان ادامه داده‌اند.

قرار بوده است که سهامداران حقوق و مزایای این کارگران را پرداخت کنند، اما تا‌کنون این اتفاق نیفتاده و سهامداران شرکت از اجرای مصوبه خود طفره می‌روند.

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم به اعتراض‌های این کارگران اعتنایی نمی‌کند و این در حالی است که قرار بوده مسئولان این وزارت‌خانه با سهامداران شرکت فولاد زاگرس جلسه‌ای داشته باشند و وضعیت این کارگران و حقوق و مزایای معوقه آنان را روشن کنند. این جلسه تا به حال برگزار نشده است.

تجمع کارکنان ۱۱۸‌ کرمان و اعتراض کارگری در مازندران

کارکنان مرکز ۱۱۸‌مخابرات کرمان هم در اعتراض به عقب افتادگی چهار ماهه دستمزد‌شان، دو روز متوالی در مقابل مرکز مخابرات شهید مفتح کرمان تجمع صنفی برگزار کردند.

شمار این معترضان ۸۰‌نفر گزارش شده است که از اسفند ماه سال گذشته تاکنون حقوق‌شان را دریافت نکرده‌اند.

در تجمعی دیگر، شماری از کارگران شرکت حفاری نفت شمال که از تاریخ چهارم خرداد ماه امسال از کار بیکار شده‌اند، در مقابل دفتر کارفرمای اصلی این شرکت تجمع کرده‌اند. شمار کارگران تعدیل شده ۷۰‌‌نفر بوده است و ۳۰‌نفر از آن‌ها در تجمع اعتراضی شرکت داشته‌اند و در مقابل دفتر کار‌فرمای مادر (شرکت نفت خزر) جمع شده‌اند.

پایان قرارداد پیمانکاری شرکت حفاری نفت شمال، دلیل فسخ قرارداد این کارگران عنوان شده است.

کارگران معترض گفته‌اند در جلسه‌ای که خرداد‌ماه امسال و با حضور شرکت‌های درگیر و مسئولان استان مازنداران در استانداری برگزار شده است، قرار بر این بوده که شرکت برنده مناقصه این ۷۰‌کارگر را جذب کند، اما این وعده عملی نشده‌ است و شرکت کارفرمای اصلی پاسخگوی کارگران نیست.

کارگران معدن سه چاهون بافق در صف اعتراض‌های کارگری

۵۰‌نفر از حدود ۶۰۰‌کارگر معدن سه چاهون در شهر بافق یزد در اعتراض به دریافت نکردن حقوق و مزایای خود از سال‌های ۹۳ و ۹۴ در مقابل فرمانداری این شهر تجمع کردند. در نتیجه این تجمع صنفی، کارگران موفق شده‌اند حقوق و مزایای اردیبهشت ماه خود را از کارفرما دربافت کنند، اما مزایای مزدی سال‌های ۹۳ و ۹۴‌شان همچنان پرداخت نشده باقی‌مانده است.

این کارگران پیمانی زیر نظر شرکت کاوشگران نصر بافق کار می‌کنند که مسئول استخراج معدن سه چاهون است.

دو هزار کارگر آذر آب و سه ماه حقوق عقب افتاده

کارگران کارخانه آذر آب در استان مرکزی گفته‌اند که کارفرمای این واحد صنعتی، هنوز دستمزد سه ماه گذشته بیش از دو هزار کارگر را پرداخت نکرده است.

ایلنا از قول شماری از این کارگران نوشته است که بیش از دو هزار کارگر که به صورت پیمانی و قرار‌دادی در کارخانه آذر آب کار می‌کنند، از فروردین امسال دستمزد کامل دریافت نکرده‌اند و علاوه بر تاخیر یک ماهه در پرداخت دستمزد خرداد ماه، کارفرما نیمی از حقوق فروردین واردیبهشت ماه را هم به کارگران بدهکار است.

حق بن ۱۷۰۰کارگر قراردادی این کارخانه هم از مهر ماه سال ۹۴ به تاخیر افتاده و کارگران پیمانی هم از ابتدای سال جاری حق بن خود را دریافت نکرده‌اند.

علاوه بر به تاخیر افتادن مطالبات مزدی کارگران کارخانه آذر آب، به دلیل پرداخت نشدن بخشی از حق بیمه کارگران به تامین اجتماعی، دفتر‌چه‌های درمانی تعداد زیادی از کارگران این کارخانه هم از اعتبار افتاده است.

حدود ۴۰۰‌نفر از کارگران این کارخانه هم نظر یک شرکت پیمانکاری کار می‌کنند و به همین دلیل به غیر از حداقل مزد، از دیگر مزایایی که باید به آن‌ها تعلق بگیرد، بی‌بهره هستند.

دلیل پرداخت نشدن مطالبات کارگران کمبود منابع مالی عنوان شده است. کارگران این کارخانه هم معتقدند این مجموعه با خصوصی‌سازی بدون برنامه از حدود هفت سال قبل دچار مشکل است.

شرکت آذر آب اراک، بیش از دوهزار کارگر دارد و در زمینه تولید صنایع نیرو‌گاهی و پالایشگاهی فعالیت می‌کند.