تونی بلر، نخستوزیر پیشین بریتانیا در سال ۲۰۰۳ قبل از شروع جنگ عراق به اشتباه اطلاعات غلط سازمان اطلاعات را پذیرفته و از تمام امکانات صلحآمیز برای حل مسئله عراق استفاده نکرده است.
این نتیجهای است که یک کمیسیون بررسی بریتانیایی به آن دست یافته و روز چهارشنبه ۶ ژوئیه / ۱۶ تیر آن را اعلام کرده است.
این کمیسیون هفت سال تمام اسناد محرمانه در رابطه با جنگ عراق را مورد مطالعه قرار داده و از افراد مختلفی که در آن نقش داشتند پرسوجو کرده است.
در این بررسیها آمده است که دادههای سازمانهای اطلاعاتی در مورد اینکه حکومت وقت صدام حسین در عراق به سلاحهای کشتار جمعی دست یافته میبایست مورد سئوال قرار میگرفت.
کمیسیون همچنین آمادهسازی و اجرای عملیات نظامی، از جمله تجهیز نیروهای نظامی برای حمله به عراق را مورد انتقاد قرار داده است.
تونی بلر، اکتبر (آبان) سال گذشته به شبکه سیانان گفته بود اشتباهاتی در طرحریزی حمله ائتلاف بریتانیا و آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ وجود داشت. او به دلیل اینکه اطلاعات درباره سلاحهای کشتار جمعی رژیم صدام اشتباه بود پوزش خواست اما گفت: «از این که باعث سقوط صدام حسین شدیم پشیمان نیستم.»
در پی حمله نظامی آمریکا، بریتانیا و متحدان به عراق در سال ۲۰۰۳ و شروع ناآرامیها در این کشور، بیش از ۱۰۰ هزار عراقی بیگناه، چهارهزار سرباز آمریکایی و حدود ۱۸۰ نیروی بریتانیایی کشته شدند.
همچنین بیش از ۳۵۰۰ بریتانیایی مجروح شدند و دو میلیون عراقی از کشور گریختند.
بستگان نظامیان کشتهشده بریتانیایی در جنگ عراق خواهان محاکمه تونی بلر هستند.
فعالان ضد جنگ از تونی بلر و جورج دبلیو بوش، رئیس جمهوری وقت ایالات متحده بهعنوان رهبران حمله نظامی به عراق انتقاد میکنند.
گزارش کمیسیون بررسی جنگ عراق شامل ۱۳ جلد و بیش از ۲.۵ میلیون کلمه است، چیزی حدود چهار برابر حجم رمان «جنگ و صلح» تولستوی.
بیشتر بخوانید:
هزار آفرین به مردمسالاری غرب که یک حاکم منتخب را در بازخواست برای تصمیم خود به زیر ذره بین می برد می کند. و البته این مسیر دامن بوش را هم خواهد گرفت. کجاست لش خمینی که جوابگوی تصمیم های احمقاته خود باشد؟
سیما / 07 July 2016
دیکتاتوری قرن بیستمی/بیست یکمی، در کشورهای جهان اسلام نشین، به شدت به سمت افراط گرایی فراکشور رفته و میروند. دیکتاتوری این کشورها، با کشورهای غیر مسلمان فرق مهمی دارند، در بخش عربی زبان و ترکی زبان، دو بهانه جاه طلبی کشورگشایی/ایجاد امپراتوری است/ پان عربیسم و پان ترکسیم/. التقاط با مذاهب اسلامی، معجونی خطرناکی فراهم میاورد.
دیکتاتوری صدام چهل سل در امتداد دیکتاتوری های گذشته بر کشور عراق، هر گون جنایت راستای اهدافش رویگردان نبود، دو حمله به ایران و کویت، خسارات سنگین انسانی و مالی و فرصت سوزی توسعه منطقه به همراه داشت. استفاده از سلاح شیمایی علیه غیرنظامیان اوج توحش این دیکتاتوری نشان داد. خطر وقتی بیشتر نمیان شود این دیکتاتوری جاه طلب کشورگشا در صدد دست یبابی به سلاح هسته ای بود و هیچ بعید نبود مثل سلاح شیمایی از آن استفاده کند در جهت نیات توسعه طلبانه اش!جای تاسف است برخی طوری از حمله و نابودی این دیکتاتوری اریمنی انتقاد میکنند که انگار واقعا میشد راه حل مسالمت جویانه داشت. پزهای انسان دوستانه. حمله ناتو و متحدانش(با هر نیتی)و سرنوگنی حکومت دیکتاتوری صدام، به نفع مردم بود، ولی عدم همکاریهای رژیم های اغلب دیکتاتوری منطقه با متفقین غرب دشمنی آشکار دارند/این عدم همکاریها به طولانی شدن جنگ داخلی در پی سقوط صدام شد و تلفات و خسارت بیشتر رکد وگرنه اصل حمله مثل قضیه افغانستان سریع بود و ییک از کم تلفات ترین ها در نوع خود، در حالی اعلام خشوندی میکردند از نابودی این دیکتاتوری صدام، سوءاستافده تبلیاغتی میکردند و کار حمله غیرقانونی، هیمن رفتار پاردوکسی در سرکوب صربهای قوم گرا که جنایت هولناک و گستردهعیله مسلمان یوسگلاوی کردند میبینیم! یعنی در حالی تهاجم ناتو عملا به نفع مسلمانان زیر ستم دیکتاتوری بود، ولی این خودکامگان منطقه هم به میخ میزدند و هم نعل، این دیکتاتوری اسلام گرای منطقه!
چیزی جز بی شرمی نیست بریشان! و اندکی انصاف و قدرشناسی یا شکر خدا از سوی مسلمان!
ناقد / 07 July 2016