تونی بلر، نخست‌وزیر پیشین بریتانیا در سال ۲۰۰۳ قبل از شروع جنگ عراق به اشتباه اطلاعات غلط سازمان اطلاعات را پذیرفته و از تمام امکانات صلح‌آمیز برای حل مسئله عراق استفاده نکرده است.

تونی بلر، نخست‌وزیر سابق بریتانیا در دیدار با سربازان بریتانیایی در بصره ـ ماه مه سال ۲۰۰۷
تونی بلر، نخست‌وزیر سابق بریتانیا در دیدار با سربازان بریتانیایی در بصره ـ ماه مه سال ۲۰۰۷

این نتیجه‌ای است که یک کمیسیون بررسی بریتانیایی به آن دست یافته و روز چهارشنبه ۶ ژوئیه / ۱۶ تیر آن را اعلام کرده است.

این کمیسیون هفت سال تمام اسناد محرمانه در رابطه با جنگ عراق را مورد مطالعه قرار داده و از افراد مختلفی که در آن نقش داشتند پرس‌وجو کرده است.

در این بررسی‌ها آمده است که داده‌های سازمان‌های اطلاعاتی در مورد این‌که حکومت وقت صدام حسین در عراق به سلاح‌های کشتار جمعی دست یافته می‌بایست مورد سئوال قرار می‌گرفت.

کمیسیون همچنین آماده‌سازی و اجرای عملیات نظامی، از جمله تجهیز نیروهای نظامی برای حمله به عراق را مورد انتقاد قرار داده است.

تونی بلر، اکتبر (آبان) سال گذشته به شبکه سی‌ان‌ان گفته بود اشتباهاتی در طرح‌ریزی حمله ائتلاف بریتانیا و آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ وجود داشت. او به دلیل این‌که اطلاعات درباره سلاح‌های کشتار جمعی رژیم صدام اشتباه بود پوزش خواست اما گفت: «از این که باعث سقوط صدام حسین شدیم پشیمان نیستم.»

در پی حمله نظامی آمریکا، بریتانیا و متحدان به عراق در سال ۲۰۰۳ و شروع ناآرامی‌ها در این کشور، بیش از ۱۰۰ هزار عراقی بی‌گناه، چهارهزار سرباز آمریکایی و حدود ۱۸۰ نیروی بریتانیایی کشته شدند.

همچنین بیش از ۳۵۰۰ بریتانیایی مجروح شدند و دو میلیون عراقی از کشور گریختند.

بستگان نظامیان کشته‌شده بریتانیایی در جنگ عراق خواهان محاکمه تونی بلر هستند.

فعالان ضد جنگ از تونی بلر و جورج دبلیو بوش، رئیس جمهوری وقت ایالات متحده به‌عنوان رهبران حمله نظامی به عراق انتقاد می‌کنند.

گزارش کمیسیون بررسی جنگ عراق شامل ۱۳ جلد و بیش از ۲.۵ میلیون کلمه است، چیزی حدود چهار برابر حجم رمان «جنگ و صلح» تولستوی.

بیشتر بخوانید: