نیروهای امنیتی در طول ۱۰ روز اول خرداد ماه دستکم هشت شهروند اهل سنت را در شهرهای بوکان و مهاباد بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردهاند.
این بازداشتها در آستانه و همزمان با سفر حسن روحانی، رییسجمهوری ایران به استان آذربایجان غربی و شهر مهاباد بوده است.
خبرگزاری هرانا (ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران)، با اعلام این خبر ویژگی مشترک بازداشتشدگان را زمینه و فعالیتهای مذهبی آنها دانسته است.
دو نفر از این بازداشتشدگان برادرانی به نامهای علی و فاروق ماوت هستند که به عنوان فعالان مذهبی اهل سنت شناخته میشوند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، ماموران امنیتی دهم خرداد ماه این دو را در خانه شخصیشان بازداشت کردهاند. این بازداشتها توام با خشونت و ضرب و شتم بوده و مشخص نیست که بازداشتشدگان به چه مکانی منتقل شدهاند.
پیش از این بازداشتها و در اوایل خرداد ماه هم شش جوان اهل سنت به نامهای ﻣﺨﺘﺎﺭ ﺍﺑﺮﺍﻫﯿﻤﯽ، ﯾﻮﺳﻒ ﺍﺣﻤﺪﯾﺎﻥ، ﺍﺭﺳﻼﻥ ﺑﺸﺎﺭﺕ، ﯾﻮﺳﻒ ﺯﻭﺩﯼ، ﯾﻮﻧﺲ ﺯﻭﺩﯼ و ﺧﺎﻟﺪ ﺁﮎ در شهر مهاباد شدهاند. شیوه بازداشت این افراد هم مشابه دو مورد قبل بوده است.
در میان این بازداشتشدگان، علی ماوت پیشتر به دلیل فعالیتهای مذهبی، سه سال حبس کشیده است.
ارسلان بشارت هم برادر بزرگتر خسرو بشارت است که همراه با شش زندانی اهل سنت دیگر به اعدام محکوم شدهاند. حکم اعدام این افراد که در زندان رجاییشهر زندانی هستند، پنجم خرداد ماه امسال به تایید رسید.
همزمانی بازداشتهای اخیر با سفر روحانی به مهاباد در حالیست که او در سخنرانی خود در جمع مردم مهاباد از تبعیضهای موجود بین مذاهب و اقلیتها انتقاد کرده است.
گرچه معلوم نیست انتقاد روحانی به عنوان رییس دولت به طور مشخص از چه کسانی است، اما او به مسئولان اعلام کرده که در استخدام و جذب نیرو، باید به علم، دانش، تعهد و شایستگی توجه داشته باشند و دقت کنند که مساله قومیت کوچکترین اثری در این پروسه نداشته باشد.
روحانی همچنین از اینکه در میان مسئولان حکومتی افراد محدودی از اقلیتهای قومی و دینی حضور دارند اظهار نارضایتی کرده و گفته بود تفاوتی میان اقوام وجود ندارد و اصل تواناییهای افراد است.
وعده روحانی برای ایجاد مراکز آموزش زبان مادری