پس از گذشت تقریباً ۷۱ سال از بمباران اتمی شهر هیروشیما در ژاپن توسط آمریکا، باراک اوباما، به‌عنوان نخستین رئیس جمهوری آمریکا از این شهر دیدن کرد و یاد قربانیان انفجار اتمی را گرامی داشت.

دیدار تاریخی باراک اوباما از هیروشیما
دیدار تاریخی باراک اوباما از هیروشیما

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا جمعه ۲۷ مه / ۷ خرداد در پارک صلح هیروشیما از موزه‌ای دیدار کرد که اسناد نخستین استفاده از سلاح هسته‌ای در تاریخ بشر در آن گرد آمده است.

اوباما در این دیدار گفت: «جهان در هیروشیما برای همیشه تغییر کرد.»

او با اشاره به حضور صلح‌آمیز کودکان در این روز افزود: «سزاوار است که از این صلح حفاظت کنیم.»

آمریکا در تاریخ ششم اوت ۱۹۴۵ (۱۵ مرداد ۱۳۲۴) هیروشیما را بمباران اتمی کرد و دست‌کم ۱۴۰ هزار نفر را کشت. در پی آن بمباران ناگازاکی در نهم اوت همان سال (۱۸ مرداد ۱۳۲۴) جان حداقل ۷۴ هزار نفر را گرفت.

به‌گفته رئیس جمهوری آمریکا «هیروشیما و ناگازاکی در شروع یک جنگ هسته‌ای قرار ندارند بلکه در آغاز بیداری اخلاقی ما ایستاده‌اند.»

او از یک مسئولیت مشترک سخن گفت و افزود باید در چشم تاریخ نگریست و از خود پرسید چگونه می‌توان از چنین درد و رنجی در آینده جلوگیری کرد.

اوباما گفت کشورهای دارای سلاح‌ هسته‌ای باید شجاعت به‌خرج دهند و با کنار گذاشتن منطق ترس جهانی بدون سلاح هسته‌ای بسازند.

تظاهرات مخالفان سفر اوباما در ژاپن
تظاهرات مخالفان سفر اوباما در ژاپن

باراک اوباما در برابر بنای یادبود قربانیان شمعی روشن کرد و برای لحظات کوتاهی چشمان خود را بست. با این حال او سخنی از عذرخواهی تاریخی آمریکا در قبال کشتار هیروشیما نگفت.

شینزو آبه، رئیس جمهوری ژاپن اوباما را در دیدار از هیروشیما همراهی کرد.

دیدار نمادین رئیس جمهوری آمریکا از هیروشیما در پی برگزاری نشست هفت کشور صنعتی جهان در ژاپن انجام شد.

حملات اتمی آمریکا به ژاپن تا به امروز در ایالات متحده مورد مناقشه است. بیشتر شهروندان آمریکایی همچون گذشته آن را توجیه می‌کنند اما بسیاری از مورخان به‌رغم تسلیم ژاپن در ۱۵ اوت، این حملات را در جنگ جهانی دوم تعیین‌کننده نمی‌دانند.

ژاپن در جنگ جهانی دوم در کنار آلمان نازی علیه نیروهای متفقه جنگید. پس از جنگ این کشور به یک شریک مهم آمریکا تبدیل شد در حالی که آمریکا هرگز به‌طور رسمی از حملات اتمی خود عذرخواهی نکرده است.