استاندار سیستان و بلوچستان از تخصیص تنها ۴۰ درصد از اعتبار عمرانی مصوب برای این استان خبر داد.

baluch
بلوچستان محروم‌ترین منطقه ایران است. نیمی از کودکان این منطقه ترک تحصیل می‌کنند و دو سوم جمعیت زیر خط فقر مسکن قرار دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر علی اوسط هاشمی استاندار سیستان و بلوچستان سه شنبه ۳۱ فروردین بودجه عمرانی این استان در سال گذشته را ۸۷۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت که «تنها ۴۰ درصد از این اعتبار تخصیص یافته است.»

این مقام مسئول یک روز قبل نیز «وجود موانع و تعصب بخشی» را موجب عدم جذب سرمایه گذاری در سیستان و بلوچستان عنوان کرده و گفته بود که براساس برنامه دولت ۵۰ درصد پروژه‌های نیمه‌تمام استان به بخش خصوصی واگذار می‌شود.

هاشمی در باره نحوه واگذاری این پروژه‌ها توضیح بیشتری نداد اما فرمانده سپاه سیستان و بلوچستان هفته گذشته از آمادگی کامل سپاه برای آنچه که توسعه سیستان و بلوچستان عنوان کرد، خبر داد.

اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری ایران تابستان سال گذشته از «برنامه‌ریزی ویژه دولت» به منظور توسعه سیستان و بلوچستان خبر داده بود. در همین زمینه محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی مدعی شد که سیستان و بلوچستان بیشترین رشد را در تخصیص اعتبارهای عمرانی داشته است.

به‌رغم این اظهارات آمارهای رسمی نشان می‌دهد که بلوچستان همچنان محروم‌ترین منطقه ایران است. حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران دو سال پیش در سفر به این استان وعده کرد که طرح احداث راه‌آهن، تامین آب آشامیدنی و توسعه اقتصادی این استان در دستور کار دولت قرار بگیرد.

براساس اعلام سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، دولت ۱۵ میلیارد دلار اعتبار برای اجرای طرح راه آهن سیستان و بلوچستان در نظر گرفته است. اما حسینعلی شهریاری نماینده زاهدان در مجلس شورای اسلامی بهمن سال گذشته از عدم اجرای وعده‌های دولت خبر داد. به گفته او میانگین بیکاری در بلوچستان ۴۵ درصد است.

حمیدرضا پشنگ نماینده خاش در مجلس نیز پیش از این گفته بود که هفتاد درصد مردم بلوچستان زیر خط فقر قرار دارند و سهم این استان از تولید ناخالص ملی کمتر از یک درصد است.

گزارش وزارت راه و شهرسازی هم نشان می‌دهد که نزدیک به ۷۵ درصد ساکنان این استان زیر خط فقر مسکن قرار دارند. همچنین برپایه گزارش مرکز آمار سیستان و بلوچستان دارای بالا‌ترین نرخ بیسوادی است.

مسئولان دولتی «ناامنی منطقه‌ای» را یکی از دلایل عدم توسعه این استان عنوان کرده‌اند. اسحاق جهانگیری پیش از این گفته بود که «توسعه در شرایطی ممکن است که امنیت برقرار شده باشد.» در همین رابطه فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران هم هفته گذشته هدف از حضور سپاه در بلوچستان را «تامین امنیت» دانست و گفت که «توسعه متعاقب امنیت است.»

سپاه پاسداران در یک دهه گذشته حضور و فعالیت خود را در بلوچستان افزایش داده است. فعالان بلوچ پیش از این سپاه را به سوء استفاده از فقر مردم متهم کرده بودند. براساس گزارش کمپین فعالان بلوچ، گروه‌های جهادی بسیج سازندگی به بهانه اجرای برنامه‌های عمرانی، «تبلیغ مذهبی و سیاسی به نفع حاکمیت را در دستور کار دارند.

————————————————————————————————————————

در همین زمینه