علیمراد اکبری، معاون وزیر جهاد کشاورزی ایران میگوید سد گتوند بدون رعایت مسائل محیط زیستی ساخته شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، اکبری در یک نشست خبری گفت سازمان محیط زیست در احداث چنین سدهایی «مقصر است».
این مقام وزارت جهاد کشاورزی در حالی گفته سازمان محیط زیست در احداث این سد «مقصر» است که معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران خرداد امسال گفته بود: «محیط زیست هیچگاه مجوز ساخت سد گتوند را بر روی رودخانه کارون نداده است.»
ابتکار امروز، دوشنبه ۱۹ بهمن نیز در مراسم درختکاری گفت: «برخی از پروژهها مانند سد گتوند ارزیابی محیط زیستی داشتند اما از نظر علمی بسیار ضعیف بودند، از این رو امروز مشکلات عدیدهای را بهوجود آوردهاند.»
ساخت سد گتوند با پیمانکاری شرکت «سپاسد» وابسته به سپاه پاسداران و مشاوره شرکت «مهاب قدس» وابسته به استان قدس رضوی، در سال ۱۳۷۶ بر روی رودخانه کارون و در ۱۰ کیلومتری شهر گتوند در استان خوزستان آغاز شد.
این سد بلندترین سد خاکی ایران و دریاچه سد گتوند نیز دومین دریاچه مصنوعی بزرگ کشور پس از کرخه است.
احداث و آبگیری سد گتوند سبب شد بسیاری از روستائیان آن منطقه آواره شوند و همچنین شماری از آثار تاریخی دوره اشکانی از جمله شیرهای سنگی در خطر نابودی قرار بگیرند.
سال ۱۳۹۲ شماری از اهالی گتوند خوزستان با مراجعه به تهران از محمود احمدینژاد، رئیسجمهور پیشین ایران به دلیل افتتاح این سد شکایت کردند.
وجود گنبدهای نمکی در اطراف مخزن سد و محل آبگیری آن باعث شده تا نمک فراوانی در آب سد حل، و از این طریق وارد رودخانه کارون شود که به نمکزار شدن مناطق و زمینهای اطراف انجامیده است.
بهگفته مقامات محیط زیست، سد گتوند ۴۰۰ هزار نخل را نابود کرده است.
معاون وزیر جهادکشاورزی ایران همچنین در مورد سدهای کرخه و سیمره گفت که سد کرخه با حجم هفت میلیارد و ۴۰۰ میلیون متر مکعب ساخته شد اما هیچوقت دو میلیارد مترمکعب آب هم پشت آن جمع نشد.
بهگفته او، سد سیمره نیز سه میلیارد و ۲۰۰ متر مکعب ظرفیت دارد اما هرگز ذخیره آب پشت این سد به یک میلیارد مترمکعب هم نرسید و «نتوانستیم با این ذخیره، برق تولید کنیم.»
«نهضت سدسازی» با هدف کنترل و مهار آبهای سطحی، آبرسانی به مناطق محروم و تأمین آب و برق مورد نیاز ایران پس از جنگ هشت ساله با عراق پاگرفت.
از این دوره ساخت سد به تنها الگوی توسعه منابع آبی در ایران تبدیل شد، بدون آنکه به تبعات زیستمحیطی و انسانی این شکل از توسعه توجهی شود.
در ایران حدود ۳۰۰ شرکت سدسازی فعالیت میکنند. طی این سالها پیمانکار بیش از ۳۰۰ پروژه سدسازی در این کشور قرارگاه خاتمالانبیا وابسته به سپاه پاسداران بوده است.
در دو سال اخیر شماری از پروژههای سدسازی در ایران متوقف شدهاند.
هیچکدوم جرات نداره بگه سپاه همه رو خفه کرده بود و اجازه ی فضولی نمی داد. مثل … به هم چنگ میندازن.
انتخابات را به رفراندوم بدل کنیم / 08 February 2016