معاون نماینده ایران در سازمان ملل به قطعنامه کمیته سوم مجمع عمومی این سازمان (کمیته حقوق بشر) درباره نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی واکنش نشان داد و آن را «تحریفی انتخابی و سیاسی از حقایق» دانست.

IRAN+HUMAN+RIGHTS+POSTER

کمیته حقوق بشر سازمان ملل روز پنج‌شنبه نوزدهم نوامبر/ ۲۸ آبان، با تصویب قطعنامه‌ای از نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کرد.

غلامحسین دهقانی، معاون نماینده دائم ایران در سازمان ملل اما این قطعنامه را بیانگر «چیزی جز گمانه‌زنی‌های بی‌پایه ضد ایرانی» ندانست.

در این قطعنامه از سرکوب فعالان مدنی، بازداشت روزنامه‌نگاران و دگر‌اندیشان و افزایش چشمگیر شمار اعدام‌ها در ایران انتقاد شده است.

خبرگزاری صدا‌و‌سیما تصویب این قطعنامه را با تیتر «تصویب قطعنامه ضد ایران در سازمان ملل» پوشش داده و واکنش معاون نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل را برجسته کرده است.

این قطعنامه به پیشنهاد کانادا و با ۷۶ رای موافق، ۵۵ رای مخالف و ۶۸ رای ممتنع به تصویب رسیده است. کمیته حقوق بشر سازمان ملل ۱۹۳ عضو دارد. این قطعنامه غیر الزام‌آور است اما قرار است در مجمع عمومی سازمان ملل هم مطرح شود.

دهقانی از کانادا به دلیل پیشنهاد دادن این قطعنامه به شدت انتقاد کرده و گفته است: «اتاوا عمدا به سیاست‌های تحریک‌آمیز خود علیه ایران ادامه می‌دهد.»

آمریکا، کشورهای اروپایی و اسرائیل از این قطعنامه حمایت کردند و در مقابل روسیه، چین و سوریه از جمله ۵۵ کشوری بودند که به این قطعنامه رای منفی دادند.

به گفته معاون نماینده دائم ایران در سازمان ملل، «رای‌گیری درباره قطعنامه ضد ایرانی در زمانی صورت گرفته که توافق اتمی اخیر، افق‌های جدیدی از همکاری را میان ایران و جامعه بین‌المللی گشوده است.»

دهقانی، در بخش دیگری از صحبت‌های خود در واکنش به این قطعنامه، جامعه ایران را جامعه‌ای پویا، باطراوات و چندصدایی دانسته که طیف‌های گسترده‌ای از نگرش‌های سیاسی و رسانه‌ای در آن وجود دارد و از لایه‌های اجتماعی و گروه‌های چندگانه قومی و مذهبی تشکیل شده است: «در حالی که این قطعنامه تلاش می‌کند جامعه ایرانی را جامعه‌ای بسته و تک‌صدایی معرفی کند.»

دهقانی از این‌که این قطعنامه تحولات مثبت حقوق بشری جامعه ایران در دوره اخیر و به‌ویژه پس از شروع کار دولت جدید ایران را نادیده گرفته، ابراز تاسف کرده است.

در صحبت‌های معاون نماینده دائم ایران در سازمان ملل، نمونه‌ و مثالی از تحولات مثبت مورد نظر اوارائه نشده است.

قطعنامه کمیته حقوق بشر سازمان ملل از ایران خواسته است تا با برداشتن محدودیت‌های قانونی و عملی آزادی بیان و ابراز عقیده، حق برگزاری تجمع‌های مسالمت‌آمیز را برای شهروندان فراهم کند.

این قطعنامه همچنین از اعدام کسانی که به هنگام ارتکاب جرم کمتر از ۱۸ سال داشته‌اند، انتقاد کرده است. انتقادهایی از این دست، در آخرین گزارش احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران در سازمان ملل هم مطرح شده است: احمد شهید، نگران از افزایش اعدام‌ها و امیدوار به نتایج توافق هسته‌ای و احمد شهید در مورد افزایش اعدام‌ها در ایران هشدار داد.

مهر ماه امسال هم بان کی‌مون، دبیر‌کل سازمان ملل متحد، در گزارشی به مجمع عمومی این سازمان، از «نقض گسترده حقوق بشر در ایران» انتقاد کرده بود.

مواردی همچون نقض حقوق زنان، اعدام در ملاء عام، تبعیض علیه اقلیت‌های مذهبی و قومی، بازداشت فعالان و کنشگران حقوق بشر، اعمال فشار بر تشکل‌های کارگری، سانسور و ایجاد محدودیت برای رسانه‌ها، فیلترینگ اینترنت و محدود کردن آزادی بیان و …، از جمله موضوعاتی هستند که در طول سال‌های گذشته در گزارش‌های مختلف از وضعیت حقوق بشر در ایران، مطرح شده‌اند.

محکومیت مداخله ایران در سوریه

کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل، علاوه بر محکوم کردن ایران به نقض حقوق شهروندان خود، در قطعنامه‌ای مداخله ایران در سوریه را نیز محکوم کرد و با ذکر نام حزب‌الله لبنان، خواستار خروج همه نیروهای شبه نظامی خارجی از سوریه شد.

این قطعنامه به پیشنهاد عربستان سعودی و با حمایت قطر و کشورهای عربی با ۱۱۵ رأی موافق تصویب شد. ۱۵ کشور مخالف این قطعنامه بودند و ۵۱ کشور هم رأی ممتنع دادند.

این قطعنامه، به طور ضمنی از دخالت روسیه در سوریه نیز انتقاد و آن را محکوم کرده است.

نمایندگان روسیه، ایران و سوریه در سازمان ملل، در واکنش به این قطعنامه، آن را تحریف واقعیات دانسته و موارد مطرح شده در آن را رد کردند.

در نشست کمیته حقوق بشر سازمان ملل، قطعنامه‌ای هم در مورد نقض‌ حقوق بشر در کره شمالی به تصویب رسید. آتحادیه اروپا و ژاپن متن پیش‌نویس قطعنامه درباره نقض حقوق بشر در کره شمالی را پیشنهاد کردند که با ۱۱۲ رای موافق، ۱۹ رای مخالف و ۵۰ رای ممتنع به تصویب رسید.

بخوانید:

آیا اجرای برجام بر وضعیت حقوق بشر در ایران اثر‌ می‌گذارد؟