پاپ در کلیسای سیستین و تیتری بر بالای تصویر: «اصلاحات کلیسا؛ فرانسیس این‌چنین انقلاب آرام را به‌پیش می‌برد». با این تصویر روی جلد و تیتر آن، نسخه عربی نشریه «نشنال جئوگرافیک» هفته گذشته منتشر شد. اما نه در همه جا. عربستان آن را ممنوع کرد.

تصویر و تیتری که مسئولان سعودی را خوش نیامد.
تصویر و تیتری که مسئولان سعودی را خوش نیامد.

خانم السعد عمر المنهالی، سردبیر «نشنال جئوگرافیک» عربی بر روی شبکه اجتماعی توئیتر علت این ممنوعیت را «دلایل فرهنگی» عنوان کرد. او از مشترکان مجله در عربستان که منتظر انتشار آن بودند پوزش خواست.

احتمال می‌رود تصویر پاپ فرانسیس برای عربستان اقدامی تحریک‌آمیز بوده است چرا که انجیل و صلیب در این کشور ممنوع است و کمی بیش از یک میلیون نفر کارگر مهمان مسیحی اجازه دارند تنها در پنهان به اعتقادات دینی خود بپردازند.

همچنین به‌نظر می‌رسد که گزارش منتشرشده در «نشنال جئوگرافیک» عربی درباره مدرنیزاسیون در کلیسای کاتولیک که از آن به‌عنوان «انقلاب کوچک» یاد شده برای مقامات سعودی مسأله بوده است.

نوشته سردبیر نشریه در آغاز این شماره به‌ویژه از انگیزه پاپ برای احیای کلیسا با ایجاد تغییراتی که «برخی از اصول ریشه‌ای در ذهن پیروان کلیسا را کنار گذاشته» سخن گفته است.

این نوشته با صحبت از نهادهای مذهبی که باید خود را با دنیایی که تغییر می‌کند وفق دهند، حتی از این هم فراتر می‌رود و می‌گوید این نهادها «تنها ابزاری برای حفظ برخی اصول هستند و اگر نتوانند خود را [با دنیای متغیر] وفق دهند باید اصلاح شوند.»

این اظهارات نیز می‌تواند مورد پسند حکومت محافظه‌کار سعودی که برداشت ویژه خود را از قرآن دارد، قرار نگرفته باشد.

نشریه «نشنال جئوگرافیک» ۱۲۶ سال قدمت دارد و از نشریه‌ای دانشگاهی که می‌بایست در حلقه‌ سربسته‌ای از نخبگان منتشر شود، رفته‌رفته به نشریه‌ای در میلیون‌ها نسخه تبدیل شده است. این نشریه‌ی معتبر درک و دریافت خوانندگان خود را از جهان، فرهنگ‌ها و اقوام بیگانه و از طبیعت تغییر داده است.

بیشتر بخوانید: ۱۲۵ سال با «نشنال جئوگرافیک»؛ شناختن و شناساندن جهان