وزیر خارجه فرانسه اعلام کرد کشورش توافق جامع اتمی را تنها در صورتی قبول میکند که حق دسترسی به تاسیسات نظامی ایران در آن لحاظ شده باشد.
وزیر خارجه فرانسه، روز چهارشنبه ۲۷ مه در مجمع ملی این کشور تاکید کرد که توافق نهایی هستهای با ایران باید واجد بازدید از همه تاسیسات اتمی ایران از جمله مراکز نظامی باشد. لوران فابیوس گفت در غیر این صورت، فرانسه توافق را قبول نمیکند.
فابیوس اضافه کرد که فرانسه خواستار توافقی نیست که فرصت ساخت بمب اتمی را به ایران میدهد.
سخنان فابیوس همزمان با شروع دور جدید گفتوگوهای اتمی در وین بیان شدهاند. عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، به خبرگزاری ایرنا گفته که امکان دارد گفتوگوها تا مهلت تعیین شده (سیام ژوئن) به نتیجه نرسند. او تاکید کرده که مهم، دستیابی به توافقی با جزییات مطلوب است.
حرفهای رهبر ایران در ممنوعیت بازدید از سایتهای نظامی این کشور، سخنان جانشین فرمانده سپاه پاسداران در تشبیه بازرسیهای آژانس به “جاسوسی” و تشنجی که در مجلس ایران بر سر بحث “پذیرش بازرسیهای مدیریت شده” ایجاد شد، مذاکرات هستهای را پیچیدهتر از پیش کرده است.
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سهشنبه ۲۶ مه به خبرگزاری فرانسه گفت: «اگر ایران پروتکل الحاقی را بپذیرد، بازرسی از کلیه مراکز اتمی این کشور، حق آژانس به شمار میرود.»
به دلیل محرمانه بودن مذاکرات، هنوز روشن نیست ایران در تفاهمنامه لوزان، چه شروطی را پذیرفته و چه تعهداتی داده است. توافق لوزان، حق دستیابی به انرژی هستهای را به ایران داده به این شرط که مقاصد صلحآمیز برنامههای اتمیاش را ثابت کند. اگر ایران به تعهدات خود در اعتمادسازی عمل کند، تحریمهای مالی و تجاری لغو خواهند شد.
سایت پارچین در جنوب شرقی تهران از جمله مراکزی است که ظن فعالیتهایی با هدف نظامی در آن میرود. مقامات ایران تاکنون از پذیرش بازرسی از این سایت سر باز زدهاند. بیش از همه سپاهیان در این زمینه موضع گرفتهاند. سردار حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران هدف بازرسیها را “تقاضای رسمی برای جاسوسی” خوانده و گفته است: «هر کس از این حرفها بزند، جواب آن را با سرب داغ خواهیم داد.»
توافق نهایی هستهای باید در قالب یک قطعنامه در شورای امنیت رسمیت یابد. اگر فرانسه از حق وتوی خود استفاده کند، موضوع لغو تحریمهای بینالمللی منتفی میشود.
ژرار آرو، سفیر فرانسه در واشنگتن، یک روز پیش از فابیوس در نشست “شورای آتلانتیک” گفته بود که گروه ۱+۵ در مدت باقی مانده به انقضای مهلت تعیین شده، احتمالا با ایران به توافق نخواهد رسید.
بنظرم کسی مثل فابیوس که در دهه شصت حدود دویست نفر از مردم ایران رو در اثر فرآورده های خونی آلوده به ایدز و هپاتیت مبتلا کرد و عذرخواهی نکرد و ریالی نیز به این بخت برگشتگان نپرداخت صلاحیت صحبت درخصوص بازدید یا عدم بازدید از مراکز نظامی ایران رو نداره و همون به که خاموش بمونه و دهن باز نکنه. ممکنه من به اداره مملکتم ایراداتی داشته باشم اما شخصی مثل فابیوس در حد و اندازه اظهار نظر های گنده تر از دهنش نیست.
نعمت / 28 May 2015