در حالی که عربستان و نیروهای ائتلاف منطقهای همچنان به حملات خود به شیعیان حوثی ادامه میدهند بدون آنکه به موففیتی دست یابند؛ نیروهای القاعده در شبهجزیره عربی از این موقعیت بهره برده و یک استان یمن را تحت کنترل خود گرفتند.
بهگزارش رویترز، شبکه القاعده در شبهجزیره عربی، حضرموت، بزرگترین استان یمن را تقریباً بهطور کامل به تصرف خود درآوردند. جنگجویان این گروه همچنین روز پنجشنبه به فرودگاه «ریان» در خلیج عدن و یک پادگان نظامی در نزدیکی آن حمله کردند. سربازانی که از این مناطق حفاظت میکردند گریختهاند.
«ریان» در نزدیکی شهر ساحلی مُکلا قرار دارد که القاعده دو هفته پیش آن را فتح کرد. در آنجا نیروهای القاعده بندر و پایانه نفتی مهمی را تحت کنترل خود در آوردند. در این شهر القاعده و نمایندگان قبایل محلی متحد شدهاند. یک مقام محلی به آسوشیتدپرس گفته است، آنها با هم شورای ولایتی با ۵۱ عضو تشکیل دادهاند که باید بر منطقه حکومت کند. در این شورا تنها احزاب و سیاستمداران مذهبی، شرکت دارند.
بهگفته شاهدان عینی القاعده با در دست گرفتن مُکلا یک حکومت دینی با قوانین سختگیرانه در این شهر ایجاد کرده است. آنها دادگاه اسلامی و گشتهای خیابانی برای رعایت شئونات اخلاقی اسلامی به راه انداختهاند. همچنین سیاستمدارانی را که از شیعیان حوثی و نیروهای علی عبدالله صالح، رئیسجمهوری پیشین یمن و همپیمان کنونی حوثیها حمایت کردهاند، ربودهاند.
عربستان سعودی با همکاری دیگر کشورهای عربی و پشتیبانی آمریکا مواضع شیعیان حوثی را بمباران میکنند. حوثیها کنترل صنعا، پایتخت یمن را در دست دارند و از هفتهها پیش تلاش میکنند تا شهر بندری عدن را نیز به چنگ خود درآورند. با این حال بمبارانهای عربستان و متحدانش تاکنون نتوانسته است حوثیها را تضعیف کند.
احمد عسیری، سخنگوی ائتلاف نظامی به رهبری عربستان در مورد پیشروی القاعده در یمن به شبکه خبری الحدث گفت: «اگر یمن به کشوری امن و پایدار، کشوری که بتواند نظم حقوقی را ایجاد کند، تبدیل شود، جایی برای القاعده در آن باقی نخواهد ماند.»
شاخه القاعده در شبهجزیره عربی بهعنوان خطرناکترین و قویترین شبکه تروریستی القاعده شناخته شده است. این گروه مسئول چندین عملیات علیه آمریکا و همچنین حمله تروریستی به دفتر نشریه طنز «شارلی ابدو» در پاریس است.
این گروه مدت طولانیای است که در استان حضرموت پایگاه دارد و حملات هواپیماهای بدون سرنشین ارتش آمریکا نیز قادر به متوقف کردن آن نشده است.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد تمام طرفهای درگیر در یمن را فراخواند تا پشت میز مذاکره بنشینند. او گفت: «سعودیها به من گفتند با این مسأله موافقاند که بحران یمن راه حل سیاسی دارد.» بان کی مون افزود: «من از همه یمنیها میخواهم تا با ارادهای مثبت در مذاکرات شرکت کنند.»
روز پنجشنبه ۱۶ آوريل / ۲۷ فروردين جمال بن عمر، فرستاده ویژه سازمان ملل در یمن، پس از چهار سال تلاش برای انتقال سیاسی صلحآمیز در فقیرترین کشور عرب با بالا گرفتن درگیریها از سمت خود استعفا داد. منابع سازمان ملل احتمال میدهند که اسماعیل شیخ احمد، دیپلمات اهل موریتانی و مسئول مبارزه با ابولا در غنا یکی از نامزدهای اصلی جایگزینی بن عمر باشد.
بیشتر بخوانید: فرستاده ویژه سازمان ملل در یمن استعفا داد