سازمان حفاظت محیط زیست ایران از مردم خواسته است ۱۳ فروردین را به روز آشتی با طبیعت تبدیل کنند و از تخریب طبیعت بپرهیزند.

Sizdah Beh Dar-1394

به گفته سازمان حفاظت محیط زیست ایران، حضور مردم در روز ۱۳ فروردین یا سیزده بدر در سال‌های اخیر با مخاطرات زیست‌محیطی جبران‌ناپذیری همراه بوده است به طوری که نه تنها پیامد خوشایندی برای طبیعت نداشته بلکه آسیب‌های زیادی نیز به آن وارد کرده است.

به گفته این سازمان، در سال‌های اخیر در «روز طبیعت»، شکستن شاخه‌های درختان، افروختن آتش در طبیعت و پارک‌ها و کندن بوته‌ها به یک عادت و رویه جاری تبدیل شده است.

در ایران روز ۱۳ فروردین به نام «روز ملی طبیعت» نام‌گذاری شده است و در ادبیات رسمی جمهوری اسلامی از اصطلاح «سیزده بدر» استفاده نمی‌شود.

به گفته سازمان محیط زیست، تولید زباله در روز طبیعت نیز به معضلی زیست‌محیطی تبدیل شده است به طوری که بعد از پایان یافتن این روز در گوشه و کنار طبیعت با انبوهی از زباله مواجه می‌شویم.

آمارها نشان می‌دهند، سرانه تولید پسماند در استان‌های مازندران ۱۰۰۰، گیلان ۹۰۰ و گلستان ۵۹۰ گرم به ازای هر نفر در روز است و استان مازندران با تولید ۲۵۴۱ تن پسماند روزانه در بین استان‌های حاشیه خزر در رتبه نخست، بعد از آن گیلان با ۱۹۵۰ تن و گلستان ٩٠٠ تن به ترتیب در رده‌های بعدی تولید پسماند قرار دارند.

به گفته سعید متصدی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، بیش از یک چهارم پسماندهای کشور در هفت استان ساحلی شمالی و جنوبی تولید می‌شود.

به اعتقاد کارشناسان تولید زباله در روزهای تعطیل به‌ویژه سیزده بدر بسیار بیشتر می‌شود و گاهی تا چند درصد نیز افزایش می‌یابد.

معصومه ابتکار، رییس سازمان حفاظت محیط زیست، در پیامی به مناسبت «سیزده بدر» یا «روز ملی طبیعت» با اشاره به این‌که سالانه هزاران هکتار جنگل و مرتع به دلیل بی‌احتیاطی در آتش می‌سوزد از مردم خواست تا حد امکان غذاهای آماده که نیازمند پخت مجدد نیست به همراه داشته باشند و در صورت نیاز به آتش، حتی‌الامکان از ذغال آماده استفاده کنند و از شکستن هرگونه سرشاخه درختان جلوگیری به عمل آورند و حتماً خاکستر آتش را نیز با آب و خاک خاموش کنند، همچنین از روشن کردن آتش در کنار درختان خودداری کنند و بهترین کار هم همراه داشتن گاز پیک‌نیکی است.

او از مسافران خواست کیسه مخصوص جمع‌آوری زباله را همراه خود برده و در پایان روز زباله‌های تولیدی را به ایستگاه‌های مستقر تحویل دهند و زباله‌های خود را در جنگل، ساحل دریا، کنار چشمه‌های آب، مناطق کوهستانی و دره‌ها رها نکنند.

جلوگیری از شکار و صید حیات وحش و عدم حمل هرگونه سلاح، تبر، اره و تور صیادی از دیگر توصیه‌های ابتکار است.

حمیدرضا خیلدار، فرمانده یگان حفاظت سازمان محیط زیست نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) اعلام کرده است ریشه این مخاطرات به عدم آموزش صحیح شهروندان در استفاده از طبیعت برمی‌گردد. به‌گفته فرمانده یگان حفاظت محیط زیست، در این روز برخی مردم به مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست وارد می‌شوند در حالی که این مناطق محل زیست گونه‌های گیاهی و جانوری کمیاب و گاهی در خطر انقراض است.